Cildi Besleyen en Önemli Maddeler

B0LdP1L0t

Banned
Cildi Besleyen en Önemli Maddeler





Birçok cilt hastalığına karşı kesin tedavi yöntemi olduğunu kesinlikle söyleyemesek de, sağlıklı ve besleyici gıdalarla cildimize çok büyük bir koruma sağlarız.


Peki, bu cildimizi besleyen gıdalar ve maddeler neler?


Antioksidanlar

Vücudun doğal savunma mekanizmasının parçasıdırlar. Serbest radikallere yapışıp onları etkisiz hale getirerek cildi korurlar. Bitki çayları (yeşil çay, siyah çay, biberiye vb), sağlık ve güzellik için çok iyi bir antioksidandır. Cilt üzerine sürülerek uygulanan C vitamini, cildi 2-3 gün boyunca serbest radikallere karşı korur. Yıkanarak çıkmadığı için yararı çok uzun dönem sürer.


Gıdaların içindeki en önemli antioksidan maddeleri

A vitamini ( havuç, domates)
B vitamini (buğday, bulgur)
C vitamini (çilek, limon)
D vitamini ( yumurta, yoğurt)
E vitamini ( fındık, ceviz, badem)
Polifenol ( üzüm çekirdeği)
Kateşin ( yeşil çay)
Likopen ( domates)

Meyve ve sebzelerin rengi ne kadar canlı ve parlaksa (kızılcık, böğürtlen, çilek, domates vb) bağışıklık sistemini güçlendirme ve antioksidan etkileri o kadar fazladır. Ancak buradaki parlaklık, tam anlamıyla doğal ve organik meyvelerde bulunan parlaklıktır.

Antioksidanlar, cilt dokularındaki vitamini stabilize ederler, Hastalıklara ve erken yaşlanmaya karşı korur, serbest radikalleri avlar ve cildi pürüzsüz hale getirip, sıkılaştırırlar.


Alfa Hidroksi Asitler (AHA’lar)

Meyve asitleri olarak bilinirler. Ciltte eksfoliasyon işlemini hızlandırırlar. Eksfoliasyon, cilt yüzeyindeki ölü hücrelerin dökülmesi işlemidir. Cilt bu sayede daha fazla canlanır. Çünkü ölü hücreler cilt yüzeyinde kalırsa ciltte tıkanıklık oluşturabilirler.

Meyve asitlerinin konsantre formu önem taşır. Konsantrasyon ne kadar yoğun ise ürün o kadar etkilidir ama bir o kadar da tahriş edicidir. Cildin güneşe karşı duyarlılığını arttırırlar. Alfa hidroksi asitleri kullanılıyorsa, doğal güneş kremi kullanmak gerekir.

Alfa hidroksi asitlerin yoğunlukları fazlalaştığında, mesala gece sürülen meyve asitli bir krem 24 saat etkinliğini devam ettirip diğer gün dışarıya çıktığımızda cildi tahriş edebilir ve ciltte lekeler oluşabilir. Güneşe karşı duyarlılık nedeni, ciltte soyucu etki yapması ve cildin ilk yüzeyindeki bariyeri savunmasız bırakmasıdır.


Laktik asit ve glikolik asit

Egzama ve sedef hastalığının tedavisinde etkilidir. Kırışıklık azaltıcı ve nemlendirici özelliği vardır.

Beta hidroksi asitler

(örneğin söğüt kabuğunda bulunan salisilik asit ) büyük ölçüde alfa hidroksi asitlerle aynı etkiye sahiptir.


Meyvelerde bulunan cilt için önemli alfa hidroksi asitler:
Laktik asit ( domates ve ayrıca süt)
Glikolik asit ( şeker kamışı)
Oleik asit ( zeytin ve zeyinyağı )
Malik asit ( Elma ve sirkesi )
Tartarik asit ( üzüm ve sirkesi )
Sitrik asit (limon, narenciye, ananas)
Asetik asit ( olgunlaşmamış üzüm )


Enzimler

Doğal olarak cildi eksfoliye eder ve parlatır. Meyve ya da sebze püreleri, cilt tedavisinde cildi sıkı ve canlı gösteren uyarıcı enzimler içerir. Örneğin koenzim Q10 yani “gençlik” yakıtı, cilt hücrelerinde doğal yollardan oluşur ve besini enerjiye çevirmeye yardımcı olur.

Enzim seviyesinin artması hücre yenilenmesini ve elasktikiyeti arttırır.


Meyvelerde bulunan cilt için önemli enzimler:
Papaya
Ananas.

Flavonoidler

Bitkilerin kendilerini böcek saldırılarından ya da yoğun UV ışınlarının zararlarından korumak için ürettikleri organik moleküllerdir. Serbest radikalleri ortadan kaldırarak virüslerle savaşırlar. Alerjileri önlemeye yardımcı olurlar.


Flavonoid açısından zengin gıdalar

Yeşil çay
Soğan
Elma
Turunçgiller



Retinoidler

A vitamini türevidir. Retinoik asit gibi güçlü retionoidler yalnızca reçeteyle satılır. Kozmetik kremlerde retinil palmitat ve retinol gibi hafif türevleri bulunur. Cilt yaşlanmasına karşı savaşırlar.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol
Geri
Üst