Çikolatayı kim icat etti, Çikolatayı kim buldu. Azteklerin acı su anlamına gelen xocoatl adını verdikleri kakao tozundan yaptıkları törensel bir içecekleri vardı. Meksikanın Nahuatl diyalektlerinde chocolatl adını alan içeceği İspanyollar Avrupaya taşıdılar. Afrodizyak niteliklerine inanıldığından veya şarap bulunmadığından içilen ilk Kızılderili çikolataları biber, amber ve misk doluydu. Misyonerler bu şeytani karışımı değiştirip içine vanilya, şeker ve krema kattılar.
İspanyaya 1520de giren çikolata Fransaya 1653, Ingiltereye 1657de ulaştı. Çikolata Anjelik filmlerinden hatırlanacağı şekliyle, 1847ye kadar içecek olarak kaldı ve en çok da İspanyada sevildi.
Katolik Kilisesınde 1594te içilmeye başlanan çikolatanın oruç bozup bozmayacağı tartışması 1636lara kadar sürdü, ama ayinlerde bile çikolata içen aristokrat kadınlarla, kendileri de çikolata bağımlısı olan papazlar, çikolata ticaretini baltalamak niyetinde değillerdi. Vergiler ve imtiyazlar nedeniyle uzun süre pahalı bir içecek olan çikolata, yüz yıl kadar İspanyanın tekelinde kaldı. Çikolata ticareti 1700lerin başında serbest bırakıldı, 1770te ilk çikolata imalat firması kuruldu. Fakat aristokrat içeceği çikolata yaygınlaşana kadar, Avrupada aristokrasi güçten düşmüş, yeniçağın yeni alışkanlıkları çay ve kahve halka mal olmuştu.
Çikolata Hollandada dönüşüme uğratılarak benimsendi; kakao yağından arındırılıp toz haline getirilerek yeni bir içecek üretildi. Kuzey ülkelerinde özellikle çocuklara yönelik kakao tüketimi benimsenirken, Hollandada tablet çikolata üretimi başladı. Çikolatanın bu yeni tüketim biçimine İsviçre süt karıştırarak katkıda bulundu. İsviçrede ilk fabrika 1819da açıldı. 1828de kakaonun kreması keşfedildikten sonra 1848de ilk çikolata kalıbı üretildi. Çikolatalı pasta yapabilmek için çikolata kalıplarını doğramak gerekiyordu, hatta Nestle firması 1920lerde pastaya doğranması için özel çikolata üretmeye başladı. 1939da piyasaya çikolata tozunun sunulmasıyla çikolatalı pasta yapmak herkes için kolaylaştı. 1929da üç firmanın Nestle ile birleşmesinden sonra İsviçre dünyanın çikolata merkezi haline geldi.
Nestl 1909da çocuk maması, çikolata, yoğunlaştırılmış süt ithal eden şubesiyle Türkiyeye girdi. 1927de bira fabrikasını çikolata fabrikasına dönüştürerek üretime başladı. 1936da fındıkçılık yapmak üzere Orduda kurulan Sağranın ilk çikolata fabrikası ise 1946da açıldı.
Çikolata Misafire kahve ve çaydan önce kolonya ve çikolata tutulduğu, şeker bayramlarının ikramı ve ziyaretlerin hediyesi çikolata 1974 krizinde büyük darbe yedi, pahalılığı nedeniyle yerini, bir ara rakip olmaya başladığı baklavaya veya şekerlemeye bıraktı.
11 Ağustos 1992de TSE sütlü, bitter, beyaz ve sade, çeşitli dolgulu olmak üzere çikolata standartlarını belirledi.
İspanyaya 1520de giren çikolata Fransaya 1653, Ingiltereye 1657de ulaştı. Çikolata Anjelik filmlerinden hatırlanacağı şekliyle, 1847ye kadar içecek olarak kaldı ve en çok da İspanyada sevildi.
Katolik Kilisesınde 1594te içilmeye başlanan çikolatanın oruç bozup bozmayacağı tartışması 1636lara kadar sürdü, ama ayinlerde bile çikolata içen aristokrat kadınlarla, kendileri de çikolata bağımlısı olan papazlar, çikolata ticaretini baltalamak niyetinde değillerdi. Vergiler ve imtiyazlar nedeniyle uzun süre pahalı bir içecek olan çikolata, yüz yıl kadar İspanyanın tekelinde kaldı. Çikolata ticareti 1700lerin başında serbest bırakıldı, 1770te ilk çikolata imalat firması kuruldu. Fakat aristokrat içeceği çikolata yaygınlaşana kadar, Avrupada aristokrasi güçten düşmüş, yeniçağın yeni alışkanlıkları çay ve kahve halka mal olmuştu.
Çikolata Hollandada dönüşüme uğratılarak benimsendi; kakao yağından arındırılıp toz haline getirilerek yeni bir içecek üretildi. Kuzey ülkelerinde özellikle çocuklara yönelik kakao tüketimi benimsenirken, Hollandada tablet çikolata üretimi başladı. Çikolatanın bu yeni tüketim biçimine İsviçre süt karıştırarak katkıda bulundu. İsviçrede ilk fabrika 1819da açıldı. 1828de kakaonun kreması keşfedildikten sonra 1848de ilk çikolata kalıbı üretildi. Çikolatalı pasta yapabilmek için çikolata kalıplarını doğramak gerekiyordu, hatta Nestle firması 1920lerde pastaya doğranması için özel çikolata üretmeye başladı. 1939da piyasaya çikolata tozunun sunulmasıyla çikolatalı pasta yapmak herkes için kolaylaştı. 1929da üç firmanın Nestle ile birleşmesinden sonra İsviçre dünyanın çikolata merkezi haline geldi.
Nestl 1909da çocuk maması, çikolata, yoğunlaştırılmış süt ithal eden şubesiyle Türkiyeye girdi. 1927de bira fabrikasını çikolata fabrikasına dönüştürerek üretime başladı. 1936da fındıkçılık yapmak üzere Orduda kurulan Sağranın ilk çikolata fabrikası ise 1946da açıldı.
Çikolata Misafire kahve ve çaydan önce kolonya ve çikolata tutulduğu, şeker bayramlarının ikramı ve ziyaretlerin hediyesi çikolata 1974 krizinde büyük darbe yedi, pahalılığı nedeniyle yerini, bir ara rakip olmaya başladığı baklavaya veya şekerlemeye bıraktı.
11 Ağustos 1992de TSE sütlü, bitter, beyaz ve sade, çeşitli dolgulu olmak üzere çikolata standartlarını belirledi.