ashli
Bayan Üye
Yazdan kalma çiçeklerinize ikinci bir şans vermeye ne dersiniz?
Çiçekler kuşkusuz dalında güzeldir. İster bahçede, ister evde, onları seyretmeye doyum olmaz. Bulundukları ortama güneş gibi doğar, renk katarlar. Bu güzel görüntüyü uzun süre muhafaza edebilmek için var gücümüzle çalışırız. Bu ay size önerimiz, çiçeklerinize ikinci bir bahar yaşatmanız olacak. Nasıl mı? Onları kurutarak... Çiçeklerinizi formu bozulmadan, çeşitli yöntemlerle kurutabilirsiniz. Tüm bu işlemlerin ardından esas serüven başlıyor. İşin içine biraz da yaratıcı gücünüzü katmanız gerekiyor. Kuruttuğunuz çiçekleri, yaprakları evinizde, terasınızda, masa süslemelerinde kullanabilirsiniz. Şimdi sıra sizde. Bahçenize tekrar bir göz atın. İkinci baharı yaşamak isteyen çiçekleriniz el sallıyor. Buna kayıtsız kalmayın...
İşe Başlarken..
Kışa hazırlık başlıyor. ‘Ekim ayında ne yapabilirim’ diye bahçenize bir göz atın. Bu ay bitki kompozisyonlarınızda revizyonlar yapabilirsiniz. Bozulmuş olan bitkileri yenileriyle değiştirin. Ayrıca mevsimlik yeni bitkileri de renk cümbüşüne dahil edebilirsiniz. Bahçenizde saz türü bitkilere yer vermek isterseniz, Pennisetum güzel bir seçim. Formu sayesinde dikkat çekeceğine emin olabilirsiniz. Ayrıca saksılar içindeki Sedumlarla da dekoratif köşeler oluşturabilirsiniz. Bu bitkinin fazla su istememesi de avantaj. Sarıdan kırmızıya çalan renkleriyle göz dolduran Acer türleri size sonbahar ruhunu hissettirecek. Sarıturuncu renkteki, güneşe benzeyen Rudbeckialar da listenizde yer alabilir.
Kurutmak İçin...
Yaratıcılığınızı konuşturmak için işte size fırsat. Kuru çiçeklerle yapacağınız tasarımlarla herkesi şaşırtın. “Çiçekleri nasıl kurutabilirim?” diyorsanız, buyurun ipuçlarına... Öncelikle her çiçekten kuru çiçek elde edilemeyeceğini bilmelisiniz. Çiçeğin taç yapraklarının ve dokusunun kurumaya elverişli olması gereklidir. Gül, krizantem, Statis, yıldız çiçeği ve ortanca kurutabileceğiniz çiçekler arasında. Vazoda yer alan kesme çiçeklerinizi kafa kısımları dik pozisyonlarını muhafaza eder haldeyken çıkarın. Çiçekleri vazoda uzun süre bekletirseniz, bitkilerinizin formu bozulur. Kafaları aşağı doğru sarkan çiçeklerin sağlıklı bir görüntüde kurumaları mümkün olmaz. Kesme çiçekleri, saplarından bağlayın ve güneş alan, aydınlık bir yerde ters çevirerek asın. Mekanın nemden uzak olması gerekir. Çiçeğin türüne göre 1-6 hafta arası beklemelisiniz. Elle kontrol edip, kuruduğundan emin olduktan sonra, bulunduğu yerden alıp kullanabilirsiniz. Unutmayın, kuruyan çiçeklere mümkün olduğunca az temas etmelisiniz. Ayrıca belli aralıklarla üzerindeki tozları temizlemelisiniz. Bunun için fön makinasının soğuk ayarını kullanabilirsiniz.
En Güzel Girişler
Evinizin ana girişine sonbahar etkisi yaratmak için hazır mısınız? Bunun için sokak kapısının iki yanında simetrik olarak tijli bitki kullanabilirsiniz. Acer türlerini de seçebilir, sarı ve turuncu yapraklı bodur ağaçlar tercih edebilirsiniz. Taş saksıdaki toprak bölümü ağaç kabuklarıyla kamufle edebileceğinizi de hatırlatalım. Üstelik bu uygulama bitkinizi soğuktan da koruyacaktır. Saksı olarak terracota, toprak veya doğal taş olanları kullanabilirsiniz. Gelelim sokak kapısına... Sokak kapınıza minik çelenkler asarak farklı bir hava katabilirsiniz. Kuru çiçek tasarımlarınızla evinize sonbahar renkleri kazandırabilirsiniz. Kuru çiçeklere, bahçenizden toplayacağınız kuru ağaç yapraklarını ve dalları ekleyerek harika tasarımlar yapabilirsiniz. Dilerseniz bu uygulamaya kuru meyveler de katabilirsiniz. Bunun için, yumuşak bir ağaç dalını bir çember haline getirip telle birleştirin. Sağlam olduğuna emin olduktan sonra ikinci aşamaya geçebilirsiniz. Üzerine, renk uyumlarını dikkate alarak, ağaç yaprakları ve kuru çiçekleri ekleyin. Örneğin, günebakan ve kasımpatı ile harika bir sonbahar görüntüsü elde edebilirsiniz. Üzerine ekleyeceğiniz Acer yapraklarıyla tasarımınız renklenecektir.
Kasımpatı
Sonbahardan kış dönemine kadar çiçekli kalır. Farklı renklerde olan çiçekleri, büyüklükleri ve çeşitlerine göre değişir. Bileşikgillerden olan kasımpatı çelikten yetiştirilebilir. Bunun için nisan ayında alınacak çelikler önce saksıya dikilir. Ardından kök salmaya başladıktan sonra iyi gübrelenmiş kumlu bir toprağa aktarılır. Kasımpatı çiçeği bol su ister. Bitki büyüdükçe yeni sürgünlerin ucu koparılmalıdır. Bu bitkinin daha gür büyümesini ve kuvvetlenmesini sağlar. Kasımpatı saksıya çiçekli döneminde dikilip çiçekler bitince sökülür. Bitkinizin kuvvetli ve bol çiçek açması için mayıs ayında budama yapmalısınız. Ayrıca çiçeklenme başladıktan sonra 15 günde bir sıvı çiçek gübresi verin. Solan çiçekleri vakit kaybetmeden kesin, yerine yenileri açacak.
Gül (Rosa)
Gül fidesini bulunduğunuz bölgede, güvendiğiniz bir fidanlıktan almalısınız. Yetiştireceğiniz gül, yaşadığınız iklime ve toprağa uyumlu olmalıdır. Çünkü aynı ülke içinde bile, hava koşulları ile toprak değişkenlik gösterir ve güllerin yetişmesinde sorun oluşabilir. Satın aldığınız güllerin yapraklarına ve gövdesine dikkatlice bakmalısınız. Fidenin canlı ve lekesiz olduğuna emin olun. Toprağında yabani otlar olmamalıdır. Demiri bol, kırmızımsı toprakta yetiştirin, mutlu olur. Kireçli topraklardan uzak durun. Ayrıca güller, kendinden önce gül dikilmiş toprakları sevmez, gelişemez.
Süslü Püslü Tasarımlar
Bahçenizde yetiştirdiğiniz çiçeklerinizi ilk önce vazoda kullandınız. Ardından kuruttuğunuz çiçeklerinizi yeniden değerlendireceksiniz. Tasarımlarınızı balkon veya terasınızda yer alan oturma grubunuz için düzenleyebilirsiniz. Çiçekleri hasır bir sepette veya ahşap bir kutu içinde tasarlayabilirsiniz. Tek bir tür yerine birden fazla türü bir arada kullanarak çok daha etkili tasarımlar oluşturmak yine sizin elinizde. Güllerin yanında saz türleri ve yıldız çiçeklerini bir arada kullanın. Büyüklü küçüklü olan çiçeklerin arasına okaliptus dalları ekleyebilirsiniz. Mavi-yeşil yaprakları çiçekler arasında dekoratif görünecek, buna emin olabilirsiniz. Statislerle pembe gonca güller de bir başka tasarım olabilir. Farklı bir seçeneğe ihtiyacınız varsa tercihiniz ortanca olsun. Bu uygulamalara kuru meyvelerin dışında kozalaklar dahil edebilirsiniz. Ayrıca aynı çiçekleri kullanarak masada bir bütünlük elde etmek için mumluklar da hazırlayabilirsiniz. Yapıştırıcıya ihtiyacınız olursa silikon imdadınıza yetişecektir. Hazırladığınız demetleri yerleştirirken korunaklı bir yer olmasına dikkat etmelsiniz. Rüzgar almamalıdır. Bu sayede tasarımlarınız daha uzun ömürlü olacaktır.
Son düzenleme: