yesil83
Bayan Üye
bu tarifi denemedim, babamin dogum gununde denicem
cok guzel goruntusu var.
250gr süt
10gr şeker
25gr yaş maya
700gr un
2 yumurta
90gr ayçiçek yağı
20gr tuz
100gr eritilmiş margarin
1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı süt
Susam, keten tohumu
Sütü 1 dakika 37ºC 1 Hız ısıtın
Şeker ve mayayı ekleyip 4 saniye 4 Hız karıştırın
Un, yağ, tuz ve yumurtaları ekleyip 5 dakika yoğurma modunda yoğurun
Derin bir kaba alıp üzerini streç filmle örterek 1,5 saat mayalanmaya bırakın
Mayalanan hamuru 30 saniye elinizle yoğurarak havasını alın
Yaklaşık olarak 600, 450 ve 150gr'lık 3 parçaya bölün
600gr'lık hamuru yaklaşık 120gr'lık 5 eşit bezeye ayırın
Bu 5 bezeyi tepsinizin çapından 1-2cm küçük olacak şekilde açın
Aralarına eritilmiş margarin sürerek üst üste koyun (sadece aralara sürülecek)
Yağlayıp unladığınız kalıba alın. Üzerini kenarlardan 1cm kalacak şekilde şekildeki gibi 8'e kesin
Kestiğiniz parçaları dışa doğru şekildeki gibi kıvırın
450gr'lık hamuru yaklaşık 90gr'lık 5 eşit parçaya bölün
Bezeleri ortaya yerleştirilecek genişlikte açıp aralarına eritilmiş margarin sürerek üst üste yerleştirin
Üzerlerini şekildeki gibi 8'e kesin ve dışarı doğru kıvırın
150gr'lık hamuru düzgünce yuvarlayıp ortaya yerleştirin
Yumurta sarısı ve sütü çırpıp fırçayla poğaçamızın üzerine sürün
En ortaya keten tohumu, etraftaki yapraklara susam serpin. Fırın ısınana kadar üzerini nemli bir bezle örterek bekletin
Fırını 200ºC'ye ayarlayın
Fırın ısınınca 10 dakika 200ºC'de pişirin
10 dakika sonra ısıyı 180'ye indirip üzerini yağlı kağıtla örtün ve 20 dakika daha pişirin
20 dakika sonra yağlı kağıdı alıp 5-10 dakika daha pişirmeye devam edin
Ilındıktan sonra servis yapın
Afiyet olsun...
Not: Tarifin orijinalinde 40gr maya kullanılıyor ve 30 dakika mayalanmaya bırakılıyordu. Ben 25gr maya kullanıp 1,5-2 saat mayalanmaya bıraktım
alinti...
cok guzel goruntusu var.
250gr süt
10gr şeker
25gr yaş maya
700gr un
2 yumurta
90gr ayçiçek yağı
20gr tuz
100gr eritilmiş margarin
1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı süt
Susam, keten tohumu
Sütü 1 dakika 37ºC 1 Hız ısıtın
Şeker ve mayayı ekleyip 4 saniye 4 Hız karıştırın
Un, yağ, tuz ve yumurtaları ekleyip 5 dakika yoğurma modunda yoğurun
Derin bir kaba alıp üzerini streç filmle örterek 1,5 saat mayalanmaya bırakın
Mayalanan hamuru 30 saniye elinizle yoğurarak havasını alın
Yaklaşık olarak 600, 450 ve 150gr'lık 3 parçaya bölün
600gr'lık hamuru yaklaşık 120gr'lık 5 eşit bezeye ayırın
Bu 5 bezeyi tepsinizin çapından 1-2cm küçük olacak şekilde açın
Aralarına eritilmiş margarin sürerek üst üste koyun (sadece aralara sürülecek)
Yağlayıp unladığınız kalıba alın. Üzerini kenarlardan 1cm kalacak şekilde şekildeki gibi 8'e kesin
Kestiğiniz parçaları dışa doğru şekildeki gibi kıvırın
450gr'lık hamuru yaklaşık 90gr'lık 5 eşit parçaya bölün
Bezeleri ortaya yerleştirilecek genişlikte açıp aralarına eritilmiş margarin sürerek üst üste yerleştirin
Üzerlerini şekildeki gibi 8'e kesin ve dışarı doğru kıvırın
150gr'lık hamuru düzgünce yuvarlayıp ortaya yerleştirin
Yumurta sarısı ve sütü çırpıp fırçayla poğaçamızın üzerine sürün
En ortaya keten tohumu, etraftaki yapraklara susam serpin. Fırın ısınana kadar üzerini nemli bir bezle örterek bekletin
Fırını 200ºC'ye ayarlayın
Fırın ısınınca 10 dakika 200ºC'de pişirin
10 dakika sonra ısıyı 180'ye indirip üzerini yağlı kağıtla örtün ve 20 dakika daha pişirin
20 dakika sonra yağlı kağıdı alıp 5-10 dakika daha pişirmeye devam edin
Ilındıktan sonra servis yapın
Afiyet olsun...
Not: Tarifin orijinalinde 40gr maya kullanılıyor ve 30 dakika mayalanmaya bırakılıyordu. Ben 25gr maya kullanıp 1,5-2 saat mayalanmaya bıraktım
alinti...