Chi - Zaman - Uzam

Gülümse.

Bayan Üye
Zaman değişimdir. Çin felsefesinde değişimin temel özelliği Chi olarak adlandırılır. Chi uzamda hareket eder. Zaman da uzamda yol alır. Chi döngüseldir. Değişimde döngüseldir. Döngüsel değişimler en çok mevsimlerde ve günün değişik evrelerinde görülür.

Chi döngüsel yapısı yin-yang olarak adlandırılan ve birbirini izleyen iki evreden oluşur. Yin ve yang’ı eksi ile artı, gece ile gündüz, kış ile yaz, kuzey ile güney ya da aşağı ve yukarı olarak düşünebilirsiniz.

Çin felsefesinde Chi’nin döngüsü Tao, Tai Chi bir başka deyişle Yüksek ben ve beş element ( Su, ağaç, ateş, toprak ve metal ) kavramlarına sıkı şekilde bağlıdır.

Çin felsefesine göre Tao’nun bilgisi ve Yüksek Ben strateji hazırlama sanatının temelinde yatan kavramlardır. Lao Tzu bu konuda şöyle der :

“OTUZ ÇUBUK TEKERLEĞİN GÖBEĞİNDE BİRLEŞİR AMA ONU KULLANILABİLİR KILAN ORTASINDAKİ DELİKTİR.”

Yüksek Ben değişimin tam ortasında sükunetle ve bütün açıklığıyla durur. Kendinizi çepeçevre sardığınızda Yüksek ben ile bir hale gelirsiniz. Yüksek Ben ile hareket ettiğinizde Tao ile birlikte hareket etmiş olursunuz ; Tao ile birlikte iseniz, ulaşabileceğiniz bütün yaratılış elementlerine ve süreçlerine ulaşmışsınızdır. Lao Tzu’nun dediği gibi “ Tao herşeyin kaynağıdır” ve “ Her şey Tao’dan doğar”.

TAO

Tao’nun sözcük anlamı “ yol” dur. Evrendeki her şeyin ortak noktasıdır O. Tao mutlak gerçekliktir ; gerçek anlamı kelimelerle anlatılamaz. Tao varlık özünüzdür. Lao Tzu Tao’yu şöyle anlatır :

Yer ile gök varolmadan önce
Sesten ve biçimden yoksun
Belirsiz bir şey vardı.
Hiçbir şeye bağlı olmadan ve değişmeden
Her yeri kaplıyor ve tükenmiyordu.
O evrenin anası sayılabilir
O’nun adını bilmiyorum,
Bu yüzden ona Tao diyorum.
Daha fazla düşünürsem ona Yüce varlık derim.
Yüce varlık uzamda daha ileri gider
Daha ileri gittikçe özüne geri döner.
İşte bu yüzden Tao yücedir.​

bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol
Geri