sensiz olmaz
Kayıtlı Üye
Hindistan kökenli chai çayı, farklı bitkilerin karışımı ile hazırlandığı için hem sade çaydan daha lezzetli hem de daha faydalı özelliklere sahiptir. Sabah saatlerinde, öğleden sonra ya da akşam üzeri enerji çöküşü yaşadığınız zaman tükettiğinizde oldukça faydasını göreceksiniz.
Kanser oluşum riskini azaltıyor
Kakule, tarçın ve zencefil antioksidan ve fitokimyasal içerikleri ile kanser önleyici özellikleri taşır. Düzenli kullanıldığı takdirde bağırsak ve mide kanseri riskini azaltıcı etki gösteriyor.
Soğuk algınlığını önlüyor
Özellikle soğuk kış günlerinde sıklıkla hastalanma gibi bir durumunuz söz konusu ise veya halsizliğiniz varsa içeriğindeki bileşenler ile bağışıklık sisteminizi güçlendirebilirsiniz. Chai çayının içeriğindeki zencefil vücudun savunma sistemini destekliyor.
Adet dönemi ağrılarını hafifletiyor
Chai çayındaki tarçın ve zencefil hormonları düzenleyerek adet dönemi sancılarında olumlu etki yaratır. Özellikle sıcak sütün içinde beklettiğiniz Chai çayı aromatik tadı sayesinde hem bu dönemlerde olan tatlı ataklarınızı da önleyecektir.
Metabolizmayı hızlandırıyor
Doğru diyet tavsiyeleri ile birlikte Chai çayı içtiğinizde metabolizmanızı da hızlandırabilirsiniz. Bunu sindirim ve pankreatik enzimleri uyarıcı etkisi ile sağlar. Ayrıca tokluk hissi yaratması da daha az yemenize neden olur.
Diyabeti önlüyor
Düzenli kullanımında kan şekeri seviyesinde olumlu olacak değişimlere neden olur. Uzun dönemde Tip 2 Diyabetin önlenmesinde rol alabilir. Kısa vadede ise şeker isteğinizin azalması ile kan şekeri kontrolü sağlayabilirsiniz.
Şişkinliği azaltıyor
Şişkinlik ve gaz şikayetleri yaşıyorsanız mide aktivitelerini düzenlemek ve sindirim sistemini düzenlemek için Chai çayını günde 2 fincan olacak şekilde deneyebilirsiniz.
Enerjiyi artırıyor
Kahve ve gazlı içecekleri içtikten sonra enerjiniz aniden yükseliyor ve akabinde hızla düşüyorsa Chai çayı ile enerjinizi yükseltmeyi deneyebilirsiniz.
Chai çayının faydalarından yararlanmak istiyorsanız doğru şekilde, doğru miktarda tüketim yapmalı ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarını devam ettirmelisiniz. Günlük olarak içeceğiniz ortalama 2 fincan Chai çayı size yeterli etkilerin oluşması için destek olacaktır.
Chai çayı nasıl hazırlanır
Malzemeler
4 bütün karanfil tanesi
2 kakule kabuğu
1 adet küçük parçalara bölünmüş kabuk tarçın
3 su bardağı su
Yarım çay kaşığı zencefil
Karabiber
Yarım su bardağı süt
2 yemek kaşığı toz şeker
2 yemek kaşığı siyah çay
Karanfil tanelerini, kakule kabuğunu ve kabuk tarçın tanelerini havanda toz haline gelinceye kadar dövün. Tüm bu baharatları, karabiberi ve zencefili suyla doldurduğunuz tencereye alın ve kaynama noktasına gelinceye kadar ısıtın. Daha sonra tencereyi ateşten alıp 5 dakika soğumaya bırakın. Su hafif soğuduktan sonra sütü ve şekeri ekleyerek yine ocağa koyun ve ara ara karıştırarak tekrar kaynatın. Tencereyi ateşten alın ve kapağını kapatıp 3-5 dakika bekleyin. Bu tarifi 4 büyük çay bardağı çay için kullanabilirsiniz.