Çetin Özek Biyografisi - Çetin Özek Hakkında

Heulwen

Kayıtlı Üye
Çetin Özek, (d. 1934, Çorum - ö. 16 Temmuz 2008, İstanbul), hukukçu, yazar, gazeteci.

1952 yılında bitirdiği Pertevniyal Lisesi'nin ardından, 1956 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. Aynı okulda Ceza ve Ceza Usûl Hukuku Kürsüsü’nde asistanlık yapan Özek, doktorasını 1961 yılında "Türkiye'de laiklik" konulu teziyle tamamladı. 1962 yılında 1964'e kadar, İtalyan hükümetinden kazandığı bursla Roma Üniversitesi'e bağlı "Scuola di Perfezionamento di Diritto Penale"'de eğitim alan Prof. Özek, 1965 yılında doçent olmasından sonra 1969 -1970 yıllarında İngiltere'de ceza ve ceza hukuku üzerine çalışmalarda bulundu.

12 Mart Muhtırası ile üniversitedeki görevinden alınan hukukçu, Danıştay kararıyla döndüğü görevini sürdürerek, 1978 yılında profesör oldu. 1983'te YÖK'ün kurulmasıyla görevinden ayrılan Prof. Özek, Milliyet, Hürriyet, Günaydın gazetelerinde hukuk danışmanlığı yaptı, köşe yazıları yayımlandı. Bir süre sonra yeniden mesleğine dönen Çetin Özek; 1999'da İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Kamu Bölümü Başkanıyken, dönemin rektörü Kemal Alemdaroğlu'nun "yasakçı ve kısıtlayıcı tavırları"nı protesto ederek üniversite senatosundan istifa etti. Gündemde yer eden davaları üstlendiği [1] ceza avukatlığı kariyerinin yanı sıra demokrasi için verdiği siyasi mücadeleyle de tanınan Profesör Özek'in yayımlanan kitaplarının yanı sıra, birçok dergi ve gazetede yazıları çıktı.

“ İnsancıl ceza hukuku kavramını, ceza hukukuna katan en önemli ceza hukukçusudur. Türkiye'ye basın hukuku anlamında, ayrıca halkın gerçekleri öğrenme hakkı anlamında en büyük katkıyı yapan kişidir. Türkiye'yi bu kavramlarla tanıştıran, ifade özgülüğünün, basın hukukunun nasıl olması gerektiğini anlatan, dünyanın en önemli ceza hukukçularından biridir. (Prof. Özek'in öğrencisi Av. Fikret İlkiz'in, hocasının ardından sözleri) ”

HaberTurk Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Ayşe Özek'in ve NTV Kanalı Prodüktörlerinden Zeynep Özek'in babasıdır.

Yapıtları

* Basın Kanunu ve İlgili Mevzuat
* Basın Özgürlüğünden Bilgilenme Hakkına
* Ceza Hukuku Pratik Çalışma Gereçleri
* Ceza Hukuku Özel Bölüm Kamu Güvenine Karşı İşlenen Suçlar (TCK 316 - 368)
* Türkiye'de Laiklik
* Siyasi İktidar Düzeni ve Fonksiyonu Aleyhine Cürümler
* Devlet Başkanına Karşı İşlenen Suçlar
* Devlete Karşı Suçlar
* Basın Suçlarında Ceza Sorumluluğu
* 141-142
* Türkiye'de Gerici Akımlar
* Devlet ve Din
* Türk Basın Hukuku
* Ceza Hukuku Özel Bölüm
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol
Geri
Üst