sensiz olmaz
Kayıtlı Üye
Anavatanı Afrika olan cennet papağanları en sevimli ve oyun oynamayı en çok seven kuşlardandır. 10 yıl yaşarlar, farklı renkte olanları vardır ve daha çok sıcak ve nemli iklimleri severler. Bulundukları iklime bağlı olarak da tohumlarla beslenirler. Cennet papağanlarının nasıl eğitildiğine ise gelin birlikte bakalım.
Eğer bir cennet papağanı sahibi olmak istiyorsanız bu kuşu edinmeden önce bakılacağı ortamı ayarlamalısınız. Cennet papağanları çift yaşamayı severler ve tek halde bakıldıkları zaman normalden daha fazla ilgi gerektirirler. Bu yüzden en önemli şey sabır ve ilgidir. Bakılacağı ortam, kafes ve kafesin devamlı olarak duracağı yer önceden belirlenmelidir. Başka bir ortamdan alınacağı için oraya zaten alışmış olacaktır. Yeni bir ortama alışması ise daha uzun süre alacaktır. Alıştığı ortamdan alınırken kapalı bir kutu içinde alınmasında fayda vardır. Zira yeterince korkmuş olacağı için yeni kafesine bırakıldığında rahatlayacaktır ve alışması için gereken süre biraz daha azalacaktır. Ne kadar erken yaşta alınırsa eğitim ve alışma o kadar kolay olur.
Cennet papağanını yeni ortamına geldiği ilk günlerde çok fazla sıkmamak, rahatsız etmemek gerekir. Onu korkutacak ani hareketlerden ve yüksek seslerden kaçınılmalıdır. Kafesin yeri değiştirilmemeli, kafese içerisine el sokulmamalı ve kuş ele alınmaya çalışılmamalıdır. Mesela sabahları rahatsız edici derecede öteceklerdir. Bu durumda susturmak için bağırarak korkutarak susturmak ya da üzerini örtmek aslında yanlış olan davranışlardandır. Papağan kafesinde ne kadar rahat öterse ne kadar rahat davranırsa alışması da o kadar kolay olacaktır.
Zamanla sahibine de alışacağı için yavaş yavaş el ile beslenmeye çalışılır. Eğer korkmadan yeme geliyorsa alışıyor demektir. Bu süreçten sonra kafesin kapısı açılabilir. Uçmaları durumunda odada açık kapı pencere olmamalıdır. Genelde, uzun süre uçmadıkları için, ilk uçuşlarında sağa sola çarparlar, bu yüzden zarar görecekleri eşyaların kaldırılmasında fayda vardır. Acıktığında ya da susadığında kendi kafesine gireceği için kafese sokmak için korkutulmamalıdır.
Cennet papağanı yakalanırken korkutulmamalıdır. Ele alınabiliyorsa yavaş yavaş ensesi kaşınarak rahatlatılmalıdır. Eğer rahatsız olup kaçıyorsa zorlamaya gerek yoktur. Zamanla diğer tüm papağanlar gibi bu hareketten hoşlanacaktır. Artık bu durumu da alıştıktan sonra zaten kendisi sizin yanınıza gelecek ve sıkılana kadar okşanmak isteyecektir.
Tüm bunlar sabır ve ilgi gerektireceği için cennet papağanı sahibi olmadan önce sabırlı ve ilgili olup olamayacağınıza karar vermelisiniz. Aynı zamanda mümkün olduğunca küçük yaşta sahiplenmeniz alışması ve eğitimi için faydalı olacaktır.