Çapari Nedir Nasıl Avlanılır

Asi Ruh

Kayıtlı Üye
Çapari hakkında

Çaparinin gerçek uygulama alanı teknedir, balık nerede av veriyorsa tekne ile oraya gitmek icap eder. İskandile gelince en az (15 iğne için) 200gr ağırlık gerekir. Suların durumuna göre çapari uçurtma olmayacak şekilde bu ağırlık arttırılabilir. Çapari gündüzleri iş yapar.

Çapariler sürekli hareket halinde olması gereken av araçlarındandır bu sebeple sandaldan sürekli bir aşağı bir yukarı sallanmaları gerekir. Kıyıdan ise atıp çekme başarılı olabilir. Özellikle ayna sular veya kanalda motor üstünde çok ağır yollu sürüklemede iyi iş yapar (sürüklerken yine sallanarak hareket ettirmek gerekir).

Çinekop çaparisinde balık ararken dipte çapari yapmak gerekir. Şu anda biz No:3 Mustad ref:1799D düz kalaylı beyaz iğne, kırmızı ibrişim, beyaz horoz boyun tüyü ucu, 12cm köstek, köstek:0.30mm, beden 0.35mm çapari kullanıyoruz.

Öğlen saatlerinde ise yine aynı takım yalnız iğneler ateşte karartılmış (siyah iğne) çapari kullanıyoruz. Çaparicilikte tek tavsiyem çaparinizi kendinizin bağlamasıdır.

Tüyler:

Çaparilerde bilinen ve çoğunluk yazılanın aksine su kuşlarının tüyleri pek makbul değildir. Bunun sadece çok az istisnası vardır. Su kuşlarının tüyleri hidrofobik (susevmez) bir yapıya sahiptir bu sebeple su içesinde teleklenip avlanacak balık için tahrik edici olmazlar. Her türlü çaparide kullanılacak en ideal tüy horozun boyun ve üst sırt kısımlarındaki tüylerdir. Ancak özellikle çinekop, lüfer ve Marmaradan geri dönen ufak boy palamutlar için ve kışboyu Boğaza yayılmış sözkonusu balıklar için ince çaparide birbirine yapışan, teleklenmek yerine stabil bir yapı oluşturan tüye ihtiyaç vardır.

Tüy sınıf ve boylarına göre zarf veya ufak poşetlere konulabileceği gibi, tüm veya bölgesel olarak deri ile birlikte ayrılıp (tulum çıkartılıp) işlemden geçirildikten sonra da tek tek kopartılarak kullanılabilir. Bunun için yapılması gerekenler çok basittir:

1-İstenilen bölge veya tam olarak tulum çıkartılır,

2-Tulum genelde kanat açıklıkları boyunca kesilerek düz bir hale getirilir,

3-Tüyler alta gelecek şekilde, deri bir tahtaya kenarlarından sık olarak iğne, çivi gibi bir malzeme ile gerilir

4-Deri ete bakan tarafından bol "asitborik" ile tuzlanır, ve asitborik kuru kalana kadar bu tekrarlanır.

ÇAPARİ YAPIMI (genel)

Çaparilerde bilinen ve çoğunluk yazılanın aksine su kuşlarının tüyleri pek makbul değildir. Bunun sadece çok az istisnası vardır.
Su kuşlarının tüyleri hidrofobik (susevmez) bir yapıya sahiptir bu sebeple su içesinde teleklenip avlanacak balık için tahrik edici olmazlar. Her türlü çaparide kullanılacak en ideal tüy horozun boyun ve üst sırt kısımlarındaki tüylerdir.
Ancak özellikle çinekop, lüfer ve Marmaradan geri dönen ufak boy palamutlar için ve kışboyu Boğaza yayılmış sözkonusu balıklar için ince çaparide birbirine yapışan, teleklenmek yerine stabil bir yapı oluşturan tüye ihtiyaç vardır. (Herhalde o dönemin yemlik balıklarına benzediğinden). Bu sebeple profesyoneller bu çaparileri martı tüyünden yaparlar, kızıl olması gerektiğinden de kına ile boyarlar. Ben martının sadece bir capariye tüy yapmak amacı ile vurulmasına karşıyım.
Sözkonusu gurup çapari için özellikle elmabaş ördeğin kızılımsı boyun ve kahve "gözlü" göğüs tüyleri çok makbuldür. Tüy boyu ise max.1/0 iğneye bağlanacak boyudur. İkinci sırada ise yeşil dişisinin kahve-kırçıllı tüyleri gelmektedir.
Bunun yanısıra Fly-cılar için, kendi sineklerini bağlarken her türlü tüy ve özellikle su kuşlarının gerisinin üzerindeki yağ bezesinin etrafında yer alan az sayıdaki özel "yağlama tüyleri" en makbule geçen tüylerdir. (cul de canard tüyleri)
Tüy sınıf ve boylarına göre zarf veya ufak poşetlere konulabileceği gibi, tüm veya bölgesel olarak deri ile birlikte ayrılıp (tulum çıkartılıp) işlemden geçirildikten sonra da tek tek kopartılarak kullanılabilir.
Bunun için yapılması gerekenler çok basittir.
1-İstenilen bölge tam olarak tulum çıkartılır,
2-Tulum genelde kanat açıklıkları boyunca kesilerek düz bir hale getirilir,
3-Tüyler alta gelecek şekilde, deri bir tahtaya kenarlarından sık olarak iğne, çivi gibi bir malzeme ile gerilir
4-Deri ete bakan tarafından bol "asitborik" ile tuzlanır, ve asitborik kuru kalana kadar bu tekrarlanır.
Normal oda sıcaklığında yaklaşık 1 hafta sonra işlem tamamlanır. Bu yöntemle istenilen tüy, istenilen boy ve bölgeden rahatlıkla kullanılabılır.
images.gif


İstavrit çaparisi:

İstavrit çaparisinin tipi mevsime, balığın dipte, kanalda veya su seviyesine yakın bulunduğu zamanlarda, az veya çok olduğu hallerde; inceliği, kalınlığı , köstek boyları, iğne tipleri olarak değişiklikler gösterir.

Kışın kullanılacak çapari; İstavrit derin sularda veya kanalda olup bol bulunduğu zamanlarda kullanılacak çaparinin beden kalınlığı 0.30-0.35mm misinadan, köstekler ise 0.35mm misinadan olmalıdır. Köstekler tercihan kısa yapılır. Köstek uzunluğu iğne boyu hariç 12cm kadardır. Kış çaparisinde iğne beyaz, kalaylı, düz 4-5 numaradır. Kösteklerin birbirinden açıklığı iğne boyu dahil olduğu halde bir köstek boyu kadardır. İğneye beyaz ve tekir tüy karışık olarak kullanılır köstek adedi 10-25 arası değişebilir.

İstavrit su seviyesine yakın, bol ve/veya başka balıklarla karışık (Çinakop, kolyoz veya uskumru) bulunduğu zamanlarda da bu tip çapari kullanılabilir.
İstavrit az olduğu zamanlarda daha ince takım kullanmak gerekir. Böyle zamanlarda beden 0.10-0.20mm, köstek de en fazla 0.25mm olmalıdır. Köstekler biraz daha uzun tutularak iğne boyu hariç 15-17 cm olur. İğne siyah sinek iğnesi veya beyaz 4-5 numara iğnedir. Köstekler 15-25 adet olarak donatılır. Tüyler beyaz renkte olursa çapari daha avcı olur.

Yaz çaparisi ise, beden 0.25mm misinadan, köstekler de 0.20-0.25mm misinadan yapılır. Köstek uzunluğu iğne boyu hariç 12-13cm dir. İğne 6 numara siyah sinek veya beyaz kalaylı veya krom iğnedir. İğnelere daima beyaz tüy takılır. Köstek adedi 5-25 adet arası olabilir.

Uskumru çaparisi:

Beden kalınlığı 0.30-0.35mm misinadan, köstekler de 0.25-0.30mm misinadan yapılır. Köstek uzunluğu iğne boyu hariç 13-15cm dir. 2-3 numara beyaz kalaylı iğne kullanılır. İğnelere daima pas rengi kırçıllı hindi tüyü takılır. Köstek adedi 5-25 adet arası olabilir.

Kolyoz çaparisi:

Kolyoz uskumruya nazaran daha hırçın bir balık olduğundan (keçi, koyun farkı gibi) çaparisi de uskumru çaparisinden biraz daha kalın tutulur. Beden 0.35-0.40mm misinadan, köstekler ise 0.30-0.35mm misinadan yapılır. İğnesi beyaz kalaylı 3 numaradır. Tüy beyaz veya kırçıllı olmalıdır. Çapari donatılırken, bir kırçıllı, bir beyaz donatılırsa daha avcı olur.

Çinekop çaparisi:

Çinekop derin sularda veya kanalda olduğu zamanlarda kullanılacak çaparinin beden kalınlığı 0.30-0.35mm misinadan, köstekler ise 0.35mm misinadan olmalıdır. Köstekler tercihan kısa yapılır. Uzunluğu iğne boyu hariç 12cm kadardır. İğne numarası beyaz, kalaylı, düz 4-5 numaradır. Kösteklerin birbirinden açıklığı iğne boyu dahil olduğu halde bir köstek boyu kadardır. İğneye beyaz ve tekir tüy karışık olarak kullanılır köstek adedi 10-25 arası değişebilir.
Çinekop su seviyesine yakın bulunduğu zamanlarda da bu tip çapari kullanılabilir.
Çinekopun az olduğu zamanlarda daha ince ve uzun köstekli takım kullanmak gerekir. Böyle zamanlarda beden 0.25-0.30mm, köstek de en fazla 0.25mm olmalıdır. Köstekler biraz daha uzun tutularak iğne boyu hariç 20 cm olur. İğne beyaz 4-5 numara iğnedir. Köstekler 15-25 adet olarak donatılır. Tüyler sarımsı horoz boyun tüyleri olursa çapari daha avcı olur.

Palamut çaparisi:

Palamutlar vonoz (yavru-çingene palamutu) halinde iken çaparinin bedeni 0.70-0.80mm misinadan yapılır. Köstekler 0.40-0.45mm misinadır. Köstekler iğne boyu hariç 25cm olmalıdır. Balık lava (çok bol) olduğu zamanlarda kolaylık için 15cm kısa köstek kullanılır. İğneler 9-10 numara beyaz kalaylı iğnedir. İğnelere beyaz martı tüyü veya kırmızı horoz boyun tüyleri bağlanır. Köstekler bedene kazık bağı ile bağlanır. Bedene dizilen kösteklerin açıklığı, bir köstek boyundan iğne boyu dahil 2-3cm daha uzundur. Köstekler en az 25 en çok 100 adet olarak donatılır.
Palamutlar normal hale gelince çapariyi daha sağlam bir hale getirmek lazımdır. Bunun için beden 0.80-.1.00mm misinadan yapılır. Köstekler 0.50mm misinadan yapılır, İğne beyaz kalaylı 8 numara iğnedir. Tüyleri martı, kaz, kırmızı-beyaz horoz boyun tüyüdür. Köstekler bedene iğne dahil bir köstek boyu aralıklarla donatılırlar. Köstekler en az 25 en çok 75 adet olarak donatılırlar.

Torik çaparisi:

Torik çaparisinin bedeni 1.00-1.20mm misinadan köstekleri de 0.80-0.90mm misinadan yapılır. Köstek boyları iğne hariç 25cm uzunluğunda ve uçları çift düğümlü olur. Torik çaparisinin iğneleri 5 -6 numara beyaz kalaylı iğnedir. Tüyler tecihan kızıl kaz veya kırmızı horoz tüyünden olmalıdır. Köstekler donatılırken birbirlerinden açıklıkları köstek boyundan (iğne dahil) 8-10cm daha fazla olmalıdır. Köstekler bedene çift kazık bağı ile tespit edilirler. Köstekler en az 25 en çok 50 adet olarak donatılır.

Sardalya çaparisi:

Beden kalınlığı 0.20-0.25mm misinadan, köstekler ise 0.15-0.20mm misinadan yapılır. Köstek uzunluğu, iğne boyu hariç 11-12cm dir. İğneler çapraz 8-9 numara beyaz kalaylı iğnedir. Köstek adedi 25-35 olup tüyler beyaz, hindi,tavuk veya martının kanat veya kuyruk tüyleridir.


Çapari ile Palamut - Torik avcılığı:

Palamutlar gerek vonoz ve gerekse normal boyda iken Karadeniz'de, Marmara denizinde, İstanbul Boğazı çevresinde ve içinde su seviyesine yakın seyrederken çapari ile av verirler. Avcılığı Ağustos ayı başından itibaren Kasım ortalarına kadar devam eder. Bu mahallerde içten veya dıştan takma deniz motorları veyahut büyükçe balıkçı tekneleri ile avlanırlar. Balığın av verdiği sahaya varılınca balığın ve suların durumuna göre 200-750gr arası bir iskandil 1.50mm olta ve çapari arasında bulunan büyük üçlü fırdöndünün alt gözüne, kısa bir bağla bağlanır. Kasnağa sarılı çaparinin iskandil kasasına da 100-250gr bir ufak iskandil takılarak kasnaktan denize salınır.
Çapari tamamen denize salınınca boşta kalan ucu fırdöndünün diğer gözüne bağlanır ve 25-35 kulaç denize salınarak tekne 3-4 mil/saat süratle seyrettirilerek çapari gezdirilir. Söz konusu seyir sırasında oynak (balıkların su seviyesinde yem peşinde ve/veya diğer balıklardan kaçmak amacı ile zıplaması) gözlendiğinde hemen o mahale süratle gidilmesi gerekir.
Palamutlar genelde sürüler halinde akış yaptıklarından, çapariye tesadüf edince hemen saldırırlar. 10-15 saniyelik bir zamanda 75 iğnelik bir çaparinin iğne iğneye dolduğu olur. Palamutlar çapariye takılmaya başlayınca teknenin hızını kesmeyip harekete devam edip çapariye daha fazla balığın takılmasını sağlamak gerekir. Bu hareket esnasında, balıkların çapariye yaptıkları ağırlık iyi tartılarak, çaparinin patlatılmaması gerekir. Çapari dolunca suların ve/veya rüzgarın etkisi ile teknenin akma durumuna göre tekne aykırılanarak çapari yavaş yavaş teknenin iki yanındaki tutamaklara tekne eni boyunca sarılarak toplanır ve balıklar ayıklanır. Çapari tekrar denize salınarak ava devam edilir.

Çapari ile Sardalya avcılığı:

Marmara Denizi ve Saros körfezinde genellikle su seviyesine yakın yaz aylarında avlanır. Av verdiği zamanlarda genelde durgun havalarda kıyıdan açıkta denizanalarının toplandığı kesimlerde veya kızılsu yakınlarında oynak yaparak genellikle Tirsi ile birlikte av verirler. Avcılığı İstavrit avcılığı gibidir ancak narin ağızlı bir balık olduğundan gerek çapari sallanırken gerekse çekilirken sert hareketlerden kaçınıp dikkatli olmak gerekir.



alıntı
images.gif

 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers haber
vozol puff
Geri
Üst