Bütçeye 13 Milyar Dolarlık ‘ Enerji ’

Marea

Bayan Üye
Enerji Bakanı Yıldız, elektrik üretim santrali özelleştirmelerinden 13 milyar dolar beklediklerini açıkladı. Yıldız, Avrupa ülkeleri arasında en ucuz doğalgazın Türkiye’de olduğunu söyledi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, elektrik üretim santrallerinden 13 milyar dolarlık gelir beklediklerini, birçok santralle beraber Türkiye’nin bunu başarabilecek durumda olduğunu söyledi.
Kangal Termik Santrali’nin devir töreninde konuşan Yıldız, “Elektrik dağıtım özelleştirmesinden 13 milyar dolar gelir elde ettik; üretim santrallerinden de 13 milyar dolarlık gelir bekliyoruz” dedi.
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından yapılan ihalede Kangal Termik Santrali ve iki maden sahası için 985 milyon dolar bedelle en yüksek teklifi Konya Şeker Sanayi - Siyahkalem Mühendislik ortak girişim grubu kazanmıştı.
Dünyada kömürün enerji üretiminde hâlâ ilk sırada olduğuna dikkat çeken Yıldız, “1600 MW’a yakın rehabilitasyonda olan santrallere 1.5 milyar lira civarında çevreye uyumlu olmasıyla alakalı para harcadık” dedi.

Avrupa’nın en ucuz doğalgazı
Bakan Yıldız, “Türkiye bugün doğalgazı 27 AB ülkesi arasında en ucuz alan ülke değil ama bu ülkeler arasında en ucuz satan ülkedir. Elektrikte Avrupa’nın en ucuz ülkeleri arasındayız” dedi.
Yıldız, enerji fiyatlarına ilişkin de, “Artık alışmaya alıştığımız fikirlerden kurtulmamız lazım. Elektrikte Avrupa’nın en ucuz ülkeleri arasındayız” diye konuştu. Yıldız, “Türkiye’de her 5 birim ürettiğimiz elektriğin 1 tanesi kömürden. Biz, bunu 3’te 1’e çıkarmak istiyoruz. Adana, Kütahya, Manisa, Eskişehir ve Konya’da bu yerli kömürlerimize daha fazla yer vermiş olacağız” dedi. Türkiye’nin 60 milyar dolarlık enerji ithalatının 33 milyar dolarlık kısmının binek araçlarda kullanıldığına işaret eden Yıldız, vatandaşların elde ettikleri refah seviyesinden ödün verilmesini beklemediklerini ancak tasarrufun şart olduğunu söyledi.




60 milyar dolarlık ithalat
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de, Türkiye’de enerjide dışa bağımlılığın, dış dengeye de yansıdığına işaret ederek, 2002’de 9 milyar dolar olan enerji ithalat faturasının geçen yıl itibarıyla 60 milyar dolara ulaştığını anımsattı. Şimşek, “Geçen yıl enerjide kendi kendimize yeter olsaydık yaklaşık 12-13 milyar dolar cari fazla verecektik” dedi.
Hükümet olarak yatırım iklimini iyileştirmeye, öngörülebilirliği artırmaya, finansal yükü de aşağıya çekmeye çalıştıklarını belirten Şimşek, bu stratejinin önemli bir unsurunun özelleştirmeler olduğunu söyledi. Şimşek, özelleştirmelerin ülkedeki rekabet ortamını artırdığını, bunun olmadığı yerde verimliliğin olmayacağını ve ortamın statükoculara kalacağını anlattı.

Yeni kaynaklar
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da, enerji açığının üzerinde çalışılan bir konu olduğunu vurgulayarak, “Bundan sonraki planlamamızda yeni enerji kaynaklarına yönelecek, bunun yanında var olan termik ve hidroelektrik kaynaklarını genişleterek, verimlileştirerek, kapasitelerini artırarak devam edeceğiz ve yurtdışındaki enerji kaynaklarının ülkemiz üzerinden transit geçişini sağlayacağız” dedi.

 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol puff
Geri
Üst