"Bunlar tehlikeli işler"

karagümrük

Kayıtlı Üye
Cumhurbaşkanı Gül, BDP’nin hak talebi adına ortalığı terörize etmesi konusunda uyarılarda bulundu.

Şiddete başvurarak, terörize ederek, sokaklara inip mecbur bırakarak bir sonuç alınmadı. Alınamaz da. Zaten yasalarda varolan şeyler gerçekleşti. Bir hak ihlali olduğunda ülkeyi terörize etmek, doğru yol değil. Bunlar çok tehlikeli işler. Zorla, kanun dışı yöntemlerle sonuç alma düşünceleri her şeyin önünü tıkar.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, BDP’nin desteklediği bağımsızların milletvekili adaylık başvurularında YSK’nın iptaliyle yaşanan krizle ilgili, “bunu bahane edip hak talebi adına ortalığı terörize etmenin, şiddete yönelmenin asla kabul edilemez olduğunu” söyledi.

Belgrad’daki Türkiye, Bosna Hersek ve Sırbistan üçlü zirvesine giderken Hürriyet’in de dahil olduğu az sayıda gazeteyi misafir eden Cumhurbaşkanı Gül, “Şiddete başvurarak, terörize ederek, sokaklara inip mecbur bırakarak bir sonuç alınmadı. Alınamaz da. Zaten yasalarda varolan şeyler gerçekleşti” dedi. Bir hak ihlali olduğunda ülkeyi terörize etmenin doğru yol olmadığını belirten Gül, “Bunlar çok tehlikeli işler. Zorla, kanun dışı yöntemlerle sonuç alma düşünceleri her şeyin önünü tıkar” uyarısını yaptı. Cumhurbaşkanı Gül, Köşk’e davet etmesine rağmen Bismil’de hayatını kaybeden vatandaş nedeniyle bu davete son anda gelmeyen eski BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tavrıyla ilgili yorum yapmayacağını söyledi.

Dil yarası kılıç yarasından keskindir

Seçim öncesi siyasetin sertleşen üslubuna ilişkin Cumhurbaşkanı Gül, daha önce defalarca kırıcı üsluplara karşı ikazda bulunduğunu hatırlatarak şöyle dedi: “Dil yarası kılıç yarasından keskindir. Karşılıklı sert mesajlar, Türkiye için tehlikeli bir gidiştir. Türkiye Cumhuriyeti’nin en önemli siyasi aktörlerinin bunun tehlikeli bir gidiş olduğunu görmeleri gerekir.”

Suriye’deki olaylar bizi kaygılandırıyor

Suriye’nin komşu, dost ve Türkiye’ye çok güvenen bir ülke olduğunu belirten Gül, bu ülkede yaşanan olumsuz gelişmeleri şöyle değerlendirdi:

“Suriye halkı, Türk halkının kardeşidir. Bayramlarda bunu görüyoruz. Gelinen durum bizi kaygılandırıyor. Can kaybından ve kardeş kanı dökülmesinden üzüntü duyuyoruz. Bunun durmasını istiyoruz. Keşke bu noktaya gelmeseydi. Yapılacak iş, Suriye halkının meşru ve haklı talepleri çerçevesinde reformları el birliğiyle hızlandırmak.”

Esad’a reform için mesaj gönderdim

Tunus’ta devrim olunca Suriye Lideri Beşar Esad’a hızla reform yapması için mesaj gönderdiğini hatırlatan Gül, şöyle dedi: “Dünyanın, bölgenin nereye gittiğini görmek lazım. Şartları, daha fazla işin içinden çıkılmaz hale getirmemek gerekli. Sıkıyönetimi kaldırdılar, daha çok şey yapmayı arzuluyorlardı ama daha hızlı hareket etmeliler. Bugünkü çağı kim okur ve değişimin kaçınılmaz olduğunu görürse, kim akıllı davranıp erken tedbir alırsa öne geçer. Bazıları hiç değişimi kabullenmedi, bunların hiç şansı yok. Bazıları zamana oynuyor ama zaman onları aşacak. Değişim talebine öncülük etme noktasında en önemli örnek Türkiye.”

Bosna Hersek ve Sırbistan zirvesi

Türkiye’nin katkısıyla Bosna Hersek ve Sırbistan arasında gerçekleştirilen ikinci zirvenin önemine de değinen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bu girişim sayesinde iki ülkenin karşılıklı elçilerini göndererek aralarında normal diplomatik ilişki başlattıklarını, Srebrenitsa katliamının 15. yıldönümü törenlerine Sırbistan Cumhurbaşkanı Tadiç’in katıldığını, ilk kez Sırp Cumhurbaşkanının Bosna Hersek’i ziyaret ettiğini ve Bosna cumhurbaşkanının da Sırbistan’ı ziyaret edeceğini ifade etti.

Belgrad zirvesi

Türkiye, Sırbistan ve Bosna Hersek Üçlü Balkan Zirvesi dün Sırbistan’ın başkenti Belgrad’ın 150 kilometre kuzeydoğusundaki Karadyordyevo’da yapıldı. Zirveye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç ve Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Neboysa Radmanoviç ile konsey üyeleri katıldı. Ortak basın toplantısında Tadiç, Yugoslavya döneminde “Büyük ve üstesinden gelinmesi zor” hatalar yapıldığını belirtip “Hiçbir ülkenin başka bir ülkenin içişlerine karışmaması konusunda prensip kararı aldık. Bunu devam ettireceğiz” dedi. Boris Tadiç, bir soru üzerine “Sırbistan, Bosna Hersek’in dağılmasına yol açacak hiçbir referandumu desteklemeyecek” yanıtını verdi. Neboysa Radmanoviç de “Barış, istikrar, iyi komşuluktan yanayız ve bunu göstermek için buraya geldik” diye konuştu.

Metehan Demir / Hürriyet
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol puff
Geri
Üst