Bulmacayı kim buldu

bal_böceği

€q0iSt
Prenses
Kayıtlı Üye
Gazete ve dergilerin okuyucularına armağanlı sorular sorması çok eski gelenektir fakat bugün kareli bulmaca da denilen bulmacaları, armağan olsun olmasın çözme isteğiyle, Murat Belge’nin de dediği gibi, “Diriliş’i Tolstoy’un yazdığını bilsem ne olur, Cengiz’in kaynanasını bilmesem ne olur,” mantığının ilgisi yoktur.

Bu biçimiyle bulmaca ilk kez 1913’te, New York World’ün pazar eki Fun için, Arthur Wynne tarafından hazırlanmıştır. Wynne büyük babasından öğrendiği Sihirli Kare adlı Victoria dönemi çocuk oyunundan yararlanmıştır. 19. yüzyılda çocuk kitaplarında basılan, yukarıdan aşağı ve soldan sağa okunabilen kelimeleri yerleştirmekten ibaret olan bu oyuna Wynne’ın katkısı, sözcükleri sorular sorarak buldurmak ve siyah kare yerleştirmek, yani bugünkü biçimi kazandırmaktır; fakat ilk bulmacalarda sorular kolaydır.

İlk kez 21 Aralık 1913 tarihli gazete ekinde yer alan bulmaca 1920’lerde gazetelere yayılmış, Çin dışında bütün dünya basınına bulaşmıştır. Bulmacalar gittikçe zorlaşırken bulmaca kitapları da basılmaya başlanmıştır.

Gazete ve dergilerin kendileri ve eklerinde bulmaca olmaması artık düşünülemez. Pazar günleri bulmaca sayısı artırılır, yazları özel bulmaca ekleri verilir; ayrıca bulmaca kitapçıkları ve sözlüklerini Türkçede de bulmak mümkündür. Cumhuriyet gazetesinin İkinci Dünya Savaşı sırasındaki gamalı haç bulmacası ünlü olduğu gibi, Pazar ve Kitap ekleri bulmacaları da ünlüdür. Gazeteler sorularını okuyucu profiline göre hazırlar; 12 Eylül öncesinde Politika ve Aydınlık gazetelerinin “sol” bilgiye yönelik bulmacaları bunun örnekleridir. Bulmaca çözmek, yani her kareyi doğru harfle doldurabilmek her yaş ve sınıftan insan için, doğru bulmacayı bulma koşuluyla büyük zevktir. Bu amaçla bulmaca kulüpleri de kurulmuştur.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol puff
Geri
Üst