Budva Rehberi

Queen2

N.❤
Prenses
Budva Rehberi

Budva rehberi sayfalarında Pınar’la birlikte 2012 yazında yaptığımız Balkan Turu ‘nun en zevkli duraklarından olan Budva şehrinde bulunduğumuz süre boyunca edindiğim bilgi ve tecrübelerimi bulabilirsiniz.

Şu sıralar hemen hemen her tur acentesinde Balkan turları revaçta. Turlar içinde hem deniz tatili hem de kültür gezileri için çok uygun olan şehirler de var , Karadağ’ın en ünlü turistik şehri bunlardan biri. Balkanlara düzenlenen turlara katılmadan kendi araçları ile yada araç kiralayarak Balkan Turu yapıp Budva’ya uğrayanların sayısı da bir hayli fazla. Durum böyle olunca gezip büyük zevk aldığım Budva ile ilgili ufak bir gezi rehberi hazırlayıp gezginlere faydalı olmasını istedim. Budva rehberi ile ilgili detaylara geçelim…

Budva Rehberi

Balkan Turları’nın ülkemizde çok yaygınlaşmasından sonra Budva başta olmak üzere Balkanlara gidenlerin sayısı bir hayli artmış durumda. Tabi turlar haricinde bizim gibi gezen gezginleri de unutmamak lazım.Hal böyle olunca internette Budva hakkında detaylı Türkçe gezi rehberi bulmak sıkıntılı olsa da bir çok güzel blog yazısı bulmak mümkün. Balkan Turu’ndan önce Budva ile ilgili okuduğum tüm blog yazılarında ve yabancı kaynaklı rehberlerde dikkatimi çeken bilgileri özet olarak bu Budva rehberi nde paylaşıp şehri gezmek isteyip de kaynak arayanlara faydalı olmak istedim.

Budva Gezisi

budva-gezisi-150x150.jpg

Kısa süre öncesinde kadar Budva hatta Karadağ denilince çoğumuzun aklına bir yer gelmezdi herhalde. Yugoslavya döneminde en ünlü eğlence merkezlerinden olan Budva geçen yılların ardından yavaş yavaş eski ışıklı günlerine geri dönmeye başladı. Her yerde de belirttiğim gibi ülkemizden Balkanlara olan talep son yıllarda çok fazla artınca Budva ile ilgili bilgi sahibi olan kişi sayısı da arttı. 2012 yılında Pınar’la yaptığımız Balkan Turundan önceki araştırma döneminde rota belirlemeye çalışırken açıkçası o zamana kadar çok da adını duymadığım Budva’yı heme hemen tüm gezi sitesi ve blogunda görünce rotaya dahil etmeye karar verdim. Budva Old Town’a adım atınca da daha ilk dakikadan iyi de rotaya Budva’yı eklemişiz de dedim

Budva ; Karadağ’ın turizm cenneti olmasının yanında Adriyatik Denizi’nde en güzel kıyılara sahip yerlerden birisi. Şehre bizim gibi hem deniz tatili hem de kültür tatili için gidenler çok fazla. Şehirde çok fazla kültürel gezilecek yer olmasa da Old Town’un güzelliği bile sırf Budva’ya uğramak için yeterli bir sebep. Siz de dilerseniz Budva’ya özellikle havalar sıcakken gidip gündüz Adriyatik sularının keyfini yaşarken akşamda Old Town’da keyifli saatler geçirebilirsiniz. Balkan Turu yapmıyorsanız bile Budva’ya çok kısa mesafede bulanan Karadağ’ın diğer ünlü turizm merkezi olan Kotor’a da bir gün ayırabilirsiniz.

Her ne kadar Budva’yı ben rotaya eklerken şehre bir kaç gün fazla zaman ayırıp deniz tatili de yaparız desem de gezi sonrasında güzelim sahillerimizin denizini bir kaç daha anladım. Dubrovnik sahilleri ile karşılaştırınca Budva sahilleri cennet gibi olsa da çok çok da güzel yerler zaten bizde var. Bu yüzden bana göre Budva için en fazla bir kaç gün ayırıp hem Adriyatik sahillerinde denize girme hem de Budva gecelerinde keyifli saatler geçirebilirsiniz.

Budva Hakkında Bilgiler & Budva Tarihi

budva-tarihi-150x150.jpg

Gelelim Budva ile ilgili genel bilgilere. Budva Riviera olarak da bilenen Budva Adriyatik sahillerinin 3500 yıllık tarihi ile en eski yerleşim merkezlerinden birisi. Akdeniz iklimin hakim olduğu şehir Vendik stili yapılmış Old Town binaları, kumlu sahilleri ile Karadağ’ın en ünlü ve turistik şehri. Hırvatistan’ın ünlü şehri Dubrovnik‘in adeta bir minyatürü kabul edilen Budva Balkanlar içinde sahip olduğu eğlence hayatı ile çok önemli bir yere sahip. 2003 yılı nüfus sayımlarına göre Budva nüfusu yaklaşık 11000 kişi. Nüfusun %45′ini Karadağlı, %40′ını Sırplar oluşturuyor. Tabi turizm sezonunda bu rakam yüz binleri çok rahat buluyor. Bu arada Budva’da turistik şehirlerde görmeye alışkın olduğumuz turist infolar yok bu yüzden harita falan isterseniz bulamazsınız , gezi öncesi bastırıp yanınızda götürmeniz gerekli. Zaten Budva’nın en önemli noktası Old Town ya da Stari Grad olarak geçen Eski Şehir. Bunun dışında bilmeniz gereken diğer yerler sadece plajlar. Bu yüzden bulunduğunuz süre içinde ne kadar haritaya ihtiyacınız olacak o da ayrı bir soru işareti.

Geçmiş yıllarda özellikle zengin iş adamlarının eskortları ile takıldıkları başlıca turizm cennetlerinden olan Budva’da eğlence hayatı kaldığı yerlerden devam ediyor anlaşılan. Marinada birbirinden güzel ve pahalı yatlar , Old Town’a minileri çekip süzüle süzüle geçen ablaları görmek mümkün Dubrovnik ve diğer Balkan şehirlerinin aksine saat 23:00 den sonra hayat Budva’da yeni başlıyor. Old Town içinde yer alan tüm eğlence merkezleri ve barlar gece olunca sandalet ve şort mayo giyimliler yerini şık giyimli bay ve ultra minili ablalara bırakıyor.

Venedik stili kapı ve pencereleri evlere sahip Budva Madonna ve The Rolling Stones konserleri ile de uzunca bir süre adından söz ettirmiş. Bunun sebebi ise bu küçücük yerde The Rolling Stones konserine nüfusun neredeyse 3 katı olan 35.000 kişinin izlemiş olması

Budva tarihinde bizimle ilgili dikkat çekici ufak bir bilgi bulunuyor. Uluç Ali Paşa 1572 yılında Budva’yı Venediklilerden satın alıp Osmanlı topraklarına katmış. 1573 yılında ise Venedikliler ile yapılan bir anlaşma ile topraklar ülkeye geri iade edilmiş.

Budva tarihindeki bir diğer olay ise 1979 yılında yaşanan büyük depremde Old Town’un büyük bir bölümü yıkılmış daha sonra 8 yıl süren çalışmalar sonucunda Budva bugünkü görünümüne kavuşmuş.

İklim

Budva’da Akdeniz iklimi hakim. Yazlar sıcak , kışlar ise ılık geçiyor. Yılın ortalama 230 günü güneşli olan Budva’da Ocak ayında ortalama sıcaklık 8-10 derece iken yaz ayarında sıcaklık 30 derece civarı. Özellikle yaz günü Budva’ya gidecekseniz bizim yaptığımız hayata düşüp de akşamları lazım olur deyip hırka vb taşıma derdine düşmeyin , akşamları da hava sıcak

Gezi Süresi

Gezi süresi aslında biraz sizin Budva’dan ne beklediğiniz ile ilgili. Ben Old Town’u duydum kesin görmem lazım derseniz şehirde 1 gece size yetecekti . Yok ben Türk sahillerinden bıktım Budva’da denizin keyfini çıkartacağım derseniz o zaman kaç gün kalacağınız size kalmış Budva’nın en güzel sahillerinden Becici’de denize girme şansı olarak şunu diyebilirim ki bizde buralardan çok çok daha güzel yerler var. Tabi tercih meselesi

Karadağ Vizesi

Karadağ Türk vatandaşlarına vize uygulamıyor. Bu yüzden dünyada vize alma derdi olmadan rahatça gezebileceğiniz güzeller yerlerden biri de Budva. Benim şahsi tavsiyem eğer otelinizi internetten ayırtmışsanız rezervasyon çıktısını yine de yanınızda bulundurun ne olur ne olmaz , belki sınırda lazım olur. Yok ben oteli Budva’ya gidince ayarlarım derseniz de sorun yok.

Budva’da Gezilecek Yerler & Budva Plajları

Budva-gezilecek-yerler-150x150.jpg

Yazı başında belirttiğim gibi Budva Balkanların en güzel ve turistik yerlerinden birisi olsa da gezilecek yer konusunda kısır bir şehir. Zaten şehre olan bu yoğun talep Budva’nın sahip olduğu kültürel zenginliklerden çok kumlu sahilleri ve eğlenceli hayatı Budva’yı biraz öne çıkartıyor. Bana sorarsanız Old Town adım attığım anda beni hemen etkilemeye yetmiş şehrin en güzel noktası. Zaten şehirde yer alan tüm önemli yapılarda Old Town içinde ya da hemen yakınlarda yer alıyor.

Budva’da Yapılacak Şeyler

budvada-yapılacak-şeyler-150x150.jpg

Budva’da aslında diğer şehirlerde tavsiye ettiğim gibi şunu da mutlaka yapmanız gereken çok da fazla bir şey yok. Budva’nın en ünlü ve güzel yeri olan Old Town’da bir tur atmadan dönmeyi aklınızdan bile geçirmeyin Kale içinde yerler surlar üzerinde yürüyüş yapabilirsiniz. Old Town manzarasını en güzel bulabileceğiniz yer burası fakat biz biraz gezmemize rağmen surlara çıkış noktasını bulamadık.

Ünlü Budva plajlarında deniz keyfi şehirde yapabileceğiniz bir diğer önemli şey.

Eğer gece hayatını seviyorsanız gece 22:00 – 23:00 den sonra Old Town içindeki cafe ve barlara uğrayabilirsiniz.Bunun dışında şehirde düzenlenen tekne turları eğlenceli olabilir. Karadağ’ın bir diğer ünlü turizm merkezi Budva’ya hemen yarım saatlik bir mesafede bulunuyor. Dilerseniz günübirlik ya da 1-2 geceliğine Kotor’a gidebilirsiniz.

Bu arada önemli bir uyarı Karadağ’ın başlenti olan Podgorica da Budva’ya hemen 1-1,5 saatlik bir mesafede yer alıyor. Hata yapıp da bir Pogdoricaya 1 gün ayıralım falan demeyin , ben dedim pişman olduk Onun yerine yatın şezlongunuza keyfinize bakın.

Budva’da Alışveriş

Budva-alışveriş-150x150.jpg

Karadağ henüz AB üyesi olmamasına karşın para birimi olarak Euro kullanıyor. Şehir içinde dövizci bulmakta sıkıntı çekmezsiniz , zaten yanınızda Euro bulunduracağınızı düşürsek para biriminde sıkıntı yaşamazsınız. Budva’da satılan ve sevdiklerinize alabileceğiniz çok da fazla hediyelik yok aslına bakarsanız ama bir şey almak lazım derseniz : Lavanata torbaları , magnetler , biblolar & süsler , deniz kabuğundan süsler , eski paralar madalyonlar şehirde bolca bulabileceğiniz hediyelik eşyalardan.

Budva’da Yeme İçme

budva-yemek-150x150.jpg

Budva yöresel yemekler konusunda biraz fakir bir şehir. Bir deniz şehri olan Budva’da özellikle deniz ürünleri çok en çok bulabileceğiniz yöresel tatlardan diyebiliriz. Aklınıza gelebilecek tüm balık ve deniz ürünleri Dubrovnik vb. yerlere göre daha makul fiyatlara satılıyor.

Bunun dışında özellikle Old Town içinde birçok yerde pizza, spagetti , deniz ürünleri bulmak mümkün. Dilerseniz Old Town’da her yerde satılan dilim pizzalardan alıp bir köşede yiyerek ya da butik ve şirin İtalyan restoranlarında yemeğinizi yiyebilirsiniz. Pizzalar Budva’da 5 Euro’dan başlıyor , Spagettiler ise 5-10 Euro arasında değişiyor. Oturduğumuz restoranda 2 domatesli spagetti + 2 kolaya 14 Euro ödedik.

Şehir içinde birkaç yerde döner görsem de açıkçası etin görünüşünü görünce denemeyi düşünmedim bile. Bunun dışında Old Town’da bir fırında bulduğumuz büyük boy simitler 2 gün boyunca kahvaltı menümüzü oluşturmuştu. Old Town ufak bir yer biraz dolaşarak siz de bulabilirsiniz. Bildiğimiz simitin biraz büyük ve bayat olanı Ayrıca şehirde satılan dondurmaları da deneyebilirsiniz. Dondurmalar tam Roma usulü olmasa da lezzetli (topu 1 Euro ama büyük toplardan )

Bunun dışında Old Town’un hemen girişine yakın bir tane market bulunuyor. Market çok büyük olmasa da özellikle Old Town civarındakilerin büyük ilgisini çektiği için biraz kalabalık. Buradan kahvaltılık ya da öğünlük yeme içme için bir şeyler alabilirsiniz. Market gece geç saatlere kadar açık. Budva’da market alışverişi çok pahalı değil. Örnek olarak Dubrovnik’te tadı kötü olan ufak boy şişe sular 1-1,5 Euro’ya satılırken Budva’da sular 0,35 Euro’dan başlıyor.

Budva’da Ulaşım

budva-ulaşım-150x150.jpg

Budva çok turistik bir yer olmasına karşın kendisine ait bir havaalanı yok , zaten gerek de yok Karadağ’ın başkenti olan Podgorica’ya THY başta olmak üzere bir çok sefer düzenleniyor. 65 km uzaklıkta bulunan Podgorica’ya gidip buradan Budva’ya geçebilirsiniz. (Havaaalanı Budva arası taksi ulaşımı 40 Euro) Bunun dışında Budva’ya daha yakın bir diğer havaalanı Tivat’ta bulunuyor ama buraya daha çok Rus Havayolları tercih ediyor. Uçak dışında Budva’ya Balkanlarda yer alan tüm önemli şehirlerden otobüs seferleri de düzenleniyor. Tren ile ulaşım imkanı ise maalesef yok .

Şehir içi ulaşımda toplu taşımaya ihtiyacınız yok çünkü otogar dahil bir çok yer yürüme mesafesinde. Eğer plajlara ya da daha uzak yerlere gitmek isterseniz taksiyi kullanabilirsiniz. Hemen korkmayın taksi Budva’da gerçekten çok ucuz. Taksimetre açılış 1 Euro, gideceğiniz yerler çok uzak olmadığı için çok yazmıyor zaten. Örnek olarak biz yaklaşık 1,5 km yok için 1.8 Euro ödedik. 3,5 km uzaklıktaki Becici Plajı ise 3,5 Euro tuttu. Bazı duraklı taksiler uyanıklık yapıp yakın yerler için 5 Euro isteyebiliyor, yok neymiş uzun süredir müşteri bekliyormuş falan filan. Duraklı taksiye binmeden önce gideceğiniz yeri söyleyip yaklaşık fiyat alabilirsiniz. Bunun dışında hemen hemen tüm taksilerde liste halinde yakında bulunan turistik yerlere gidiş ücretleri de yazılı. 24 km uzaklıktaki Kotor için 20 Euro istiyorlar.

Sveti Stefan Budva’ya yakın en güzel yerlerden. Kısa bir süre önce ünlü bir otel zincirine satılan adayı gezmek maalesef mümkün değil. Yine de bizim gibi adanın genel görünüşü ve plajlarını görmek için gitmek isterseniz Sveti Stefan’a Old Town yolu üzerinden devamlı otobüsler kalkıyor. Kişi başı fiyat 1.5 Euro. Yolculuk yaklaşık 15-20 dk sürüyor. Dönüşte dilerseniz aynı otobüslere binerek dilerseniz de kaçak taksiler ile dönebilirsiniz. Budva’da kaçak taksi çok yaygın. Sveti Stefan’a yolcu götürenler dönüşte boş gitmemek için taksiye yolcu alıyorlar. 4 kişi bindiğimiz kaçak taksiye otobüs biletinin aynı ücreti olan kişi başı 1,5 Euro ödedik. Hatta taksi işi kafamıza yatınca Kotor’a da taksiyle gitmeye karar verik. Taksici ilk olarak 17 istese de 15 Euro’ya anlaştık Kotor taksi ile yaklaşık 25 dk sürüyor.

Budva’nın yakınlardaki ünlü turistik yerlere uzaklığı:
Budva – Belgrad: 548 km
Budva – Novi Sad: 621 km
Budva – Podgorica: 65 km
Budva – Kotor: 24 km
Budva – Tivat: 25 km
Budva – Bar: 39 km
Budva – Ulcinj: 70 km

Budva’da Konaklama

Budva konaklama konusunda özellikle Dubrovnik‘e çok benziyor. Otogarda iner inmez etrafınızı oda kiralamak isteyen ev sahipleri sarıyor. Budva’da da kiralık oda sistemi Dubrovnik kadar olmasa da yaygın . Bunun dışında şehirde birçok kaliteli otel de yer alıyor.Benim tavsiyem işi son dakikaya bırakıp yüksek fiyatlara kalitesiz otellerde/evlerde kalmayın. Gezi tarihinden mümkün olduğunca erken yer ayırtın sonra sorun yaşamayın.

Özet olarak Budva vize istemeyen yerler listesindeki en güzel turistik şehirlerden. Hem deniz hem kültür gezisi yapma şansı Budva’yı daha da güzel kılıyor. Gündüzleri Adriyatik sularında keyif çatıp akşamları da Venedik tarzı mimariye sahip Old Town’da keyifle gezip eğlenceli saatler geçirebilirsiniz. Eğer siz de benim gibi kendi Balkan Turunuzu yapacaksanız rotanıza Budva’yı mutlaka ekleyin .

Budva rehberi ise Budva’yı gezip görmeyi düşünenler için çok faydalı olmasını isteyip hazırladığım bir gezi rehberi. Yazı başında da belirttiğim gibi Budva hakkında nette yeteri kadar blog yazısı var. Amacım tüm bu önemli bilgileri bir düzen içine sokup ihtiyacı olanlarla paylaşmak istedim. Umarım Budva rehberi geziniz öncesinde sizin için çok faydalı bir kaynak olur.

bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers haber
vozol puff
Geri