Brüksel Rehberi
Brüksel rehberi, güzel ve eğlenceli bir Brüksel gezisi için gerekli olabilecek tüm konuları paylaşmaya gayret gösterdiğim bir rehber. Gezi öncesi araştırmalarım ve tecrübelerimi paylaştığım Brüksel rehberi sayfalarında; başka Brükselde gezilecek yerler ve yapılacak şeyler olmak üzere, ulaşım, alışveriş ve yeme içme gibi konularda bilgiler yer alıyor.
İlk olarak Dorukla birlikte 2006′da gezdiğim Brükseli daha sonra 2008′de yine bir Avrupa turunda gezme şansım oldu. Yaptığım bu 2 Brüksel gezisi boyunca edindiğim tüm bilgi ve tecrübeleri benim gibi internetten araştırma yapanlara faydalı olması açısından Brüksel rehberi sayfalarında topladım. Umarım yoğun uğraşlar sonucunda ortaya çıkan bu Brüksel rehberi, geziler öncesi araştırma yapanlar için güzel bir kaynak olur.
Brüksel Rehberi
Brüksel rehberi sayfalarında 2-3 günlük bir Brüksel gezisi boyunca ihtiyacınız olabilecek tüm bilgileri bulabilirsiniz. Brüksel rehberi ni hazırlarken çok detaylı ve boğucu bilgilerin yerine daha çok kullanışlı ve işe yarayacak bilgileri paylaşmaya gayret ettim. Nereleri gezmeli, neler almalı, neler yapmalı Kısacası eğlenceli bir Brüksel gezisi için lazım olabilecek bilgiler Brüksel rehberi nde.
Brüksel Gezisi & Brüksel Hakkında Genel Bilgiler
Brüksel her ne kadar popüler bir turizm noktası olarak bilinmese de Benelux ülkeleri + Paris turu düzenleyen tüm turların vazgeçilmez gezi noktaların arasında yer alıyor. Brükselin Paris ve Amsterdama olan yakınlığı Benelux turu haricinde de Avrupa turuna çıkmış gezginlerin de gezi durakları arasında yer almasında önemli rol oynuyor.
Belçikanın başkenti olan Brüksel AB Komisyonu, AB Bakanlar Konseyi ve Avrupa Parlamentosu organlarının bir çoğuna ev sahipliği yapıyor. NATO merkez karargahı da buradadır. Şehir bu yönüyle Avrupa Başkenti olma özelliğine de sahip.
Dil olarak %80 Fransızca, %20 Flemenkçenin koşulduğu Brükselde İngilizce çoğu yerde konuşulur. Böylece Brüksel gezisi boyunca dil sorunu yaşamazsınız.
Merkezde nüfus bir milyon civarındadır fakat gün içinde şehir dışından gelen ziyaretçiler ile nüfus çok yoğunlaşmaktadır.Nüfus olarak karma bir yapıya sahiptir ve yabancılar nüfusun yaklaşık %30′unu oluşturur. Başta Faslı Araplar olmak üzere, Afyon Emirdağlılar ve Kongolu Afrikalılar köken sıralamasında ilk 3 sırayı oluşturur. Özellikle Afyon Emirdağın sahip olduğu nüfus düşünüldüğünde halkın Emirdağdan çok Brükselde yaşaması ve Belçikalıların Emirdağı Türkiyede büyük bir şehir olarak düşünebilmesi ayrı bir ilginçliktir Berlinden sonra nüfusa oranla en çok Türkun bulunduğu yer Brükseldir bu yüzden alakasız sokaklarda çalan Türk müzikleri, her köşe başında karşınıza çıkabilen Türk dönerciler, Türk taksiciler, büyük Türk mahalleleri hatta ara sokakta benim yaşadığım gibi karşınıza çıkabilecek 26 Eskişehir plakalı araçlar sizin Brüksel gezisi boyunca Türkiyede gibi hissetmenize yetecek de artacaktır.
Brükselde gece hayatı ise genel olarak diğer Avrupa şehirlerine oranla oldukça sıkıcı ve sakin. Özellikle akşam saatlerinde şehir çok ıssızlaşıyor. Sadece merkezde Grand Place etrafı canlı kalıyor.
Avrupa Biriliği açısından çok büyük öneme sahip olan Brükseli turistik olarak düşündüğümüzde burası kimine göre gezilip görülmesi gereken bir şehirken kimilerine göre ise gereksiz bir zaman kaybı olup başka şehirlere yönelmek düşüncesi öne çıkıyor. Brüksel gezisi ile alakalı internette yapacağınız çeşitli araştırmalarda bu durumu kendiniz de görebilirsiniz.
Farklı yıllarda 2 kez Brüksel gezisi yapmış birisi olarak şahsi fikrim ise özellikle Avrupa turu yapmayı planlıyorsanız ve Amsterdam ve Paris gezi noktalarınız arasında ise Brüksel gezisi için de en azından 1 gece ayırabilirsiniz.
Acentelerin düzenlediği yurt dışı turlarda da görebileceğiniz üzere direk Brüksele tur düzenlenmiyor. Genellikle Benelux+Paris şeklindeki turlarda Brüksel gezisi için 1 ya da 2 günlük bir zaman ayrılıp Brüksel geçiş noktası olarak kullanılıyor.
Gezi Süresi
Yazı başında da belirttiğim gibi Brüksel özellikle tercih edilen bir turistik şehir değil. Buraya daha çok Amsterdam, Paris, Lüksemburg gibi Benelux şehirlerinden oluşan bir gezi rotasını izleyenler gezi için tercih ediyor. Bana göre 2 tam gün Brüksel gezisi için fazlasıyla yeterli olacaktır. Eğer bir kaç gün fazla zamanınız varsa Belçikanın bir diğer şehri olan Bruggee günübirlik yolculuk yapabilirsiniz.
Brüksel Hava Durumu & İklim
Brükselde hava genel olarak kapalı ve yağmurlu. Şansıma 2 Brüksel gezim de soğuk ve yağışlı havaya denk gelmiştim. Özellikle kış aylarının soğuk geçtiği Brükselde gezi için en uygun aylar bahar ve yaz ayları.
Belçika Vizesi
Brüksel gezisi için Schengen Vizesi almanız gerekmektedir.
Brükselde Gezilecek Yerler
Her ne kadar Brüksel için turistik bir şehir demesek de şehirde gezebileceğiniz bir çok güzel yer var. İlk olarak şehrin en canlı ve önemli noktası olan Grand Place (Grote Markt) bana göre Avrupanın en güzel meydanlarından biri. Sahip olduğu farklı yapısı ve üzerindeki çok güzel binalar ile meydan Brüksel gezisi boyunca en önemli gezi noktası olma özelliğinde. Meydana hemen 5 dk yürüme mesafesinde ise Belçikanın en önemli simgelerinden olan İşeyen Çocuk Heykeli (Menneken Pis) bulunuyor. Heykeli görünce biraz hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz; ama burayı görmeden şehirden ayrılmayın.
Atomium, Brükselin bir diğer önemli gezilecek noktası. Burası tıpkı Eyfel Kulesi gibi fuar için yapılıp daha sonra kaldırılmayan yapılardan. 1958 yılında Expo58 fuarı için yapılan Ataomium fuar sonrasında kaldırılmamış. 102 metre yüksekliğindeki Atomium Brükselin en önemli turistik noktalarından.
Atomium yanında bulunan Mini Europe ise İstanbuldaki Miniatürk Parkın bir benzeri olup içinde Avrupadaki tüm önemli yapıların minyatürleri bulunuyor.
Bunlar dışında; Hotel De Ville , Royal Palace , St. Micheal & St.Gudula , Cinquantentenaire Parkı , Coudenberg , Chinese Pavillipn & Japanese Tower , Rue Neuve Caddesi, Galeries Royales Saint Hubert ve Basilica of Sacred Heart de şehirde gezebileceğiniz önemli yerlerden.
Brükselde Yapılacak Şeyler
İlk olarak Brükselde yer alan turistik noktaları gezmeden şehirden ayrılmayı düşünmeyin bile. Bu önemli yerler arasında ünlü Grand Place Meydanı, şehrin simgesi olan İşeyen Çocuk Heykeli, Avrupadaki en önemli binaların minyatürlerinin sergilendiği Mini Europe, farklı mimarisi ile dikkat çeken Atomium ve ünlü St Micheal & St.Gudula Katedralleri geliyor.
Bunlar dışında Belçikanın ünlü çikolatalarını tatmadan, Ten Ten & Red Kit gibi ünlü çizgi film karakterlerinin doğuş yeri olan Karikatür Müzesini gezmeden şehirden ayrılmayın. Ayrıca bana göre en az Brüksel kadar güzel olan Brugge şehri Brüksele yakın bir mesafede bulunuyor . Dilerseniz günübirlik turlar ile bu sevimli şehri de gezebilirsiniz.
Brükselde Ulaşım
Brüksel, sahip olduğu konum itibari ile Avrupanın en kolay ulaşım sağlanan şehirlerinden biri. Özellikle Avrupa hızlı trenleri ile şehre Amsterdam, Paris gibi ünlü şehirlerden ulaşmak son derece kolay. Şehir içi ulaşımda ise metro, tramvay ve otobüsleri sizi gezi boyunca son derece rahat ettirebilecek yeterlilikte. Brükseldeki tüm önemli noktalar birbirine yakın konumda bulunuyor. Bu yüzden Brükselde konaklayacağınız oteli özellikle Grand Place Meydanına yürüme mesafesinde ayarlarsanız metro ve tramvay ile uğraşmak zorunda kalmazsınız.
Brükselde Alışveriş
Gelelim Brükselden neler alınır sorusuna. Belçika çikolatası, dantel ve çeşitli işlemeler, bira, Belçika bisküvileri, Brükselin simgelerinin bulunduğu t-shirtler, anahtarlıklar vs., antika eşyalar ve Ten Ten vs karakterlere ait hediyelikler şehirden başlıca alabilecekleriniz.
Özellikle Belçika çikolataları hem göze hem mideye hitap etmesi ile daha cazip bir hediye alternatifi olabilir. Bunlar dışında dantel ve işlemeler ne kadar ilginizi çeker bilinmez ama şehirdeki birçok turistik yerde dantel ve çeşitli işlemeleri bulabilirsiniz.
Brükselde Yeme İçme
Brükselde başta Belçika mutfağı olmak üzere dünya mutfağına ait en güzel yemekleri yiyebileceğiniz bir çok restoran bulabilirsiniz. Ayrıca ülkede yaşayan yoğun Türk nüfusunu düşünürseniz Brükselde yeme içme konusunda çok fazla sıkıntı yaşamayacaksınızdır.
Çikolata, patates kızartması, waffle ve bira, Belçika mutfağının en önemli üyeleridir. Bununla birlikte Brükselde deneyebileceğiniz bir çok yöresel lezzet de bulunuyor.
Brükselde Konaklama
Brüksel konaklama konusunda gezginlere diğer Avrupa şehirlerine oranla biraz daha ekonomik seçenekler sunuyor. Özellikle Amsterdam ve Paris teki otel fiyatlarına oranla Brüksel konaklamanızı çok daha ucuza getirebilirsiniz. Brüksele yaptığım 2 ziyaretin ilkindeki otelimizi hiç araştırma şansımız olmamış zorunluluktan dolayı çat kapı seçmek zorunda kalmıştım. Buna rağmen en yoğun günlerde bile makul fiyatlara otel bulabilmiştim. Yukarıda da belirttiğim gibi Brükselde kalacağınız oteli eğer Grand Place Meydanına yürüme mesafesinde ayarlarsanız devamlı toplu taşıma ile uğraşmak zorunda kalmazsınız.
Brussels Card
Brükselde şehirdeki aktivitelerden daha ucuza yararlanmanızı sağlayan bir indirim kartı var, adı: Brussels Card. Bu kart ile Brükseldeki 30 adet müzeye ücretsiz giriş yapabilir, Brüksel metro, tramvay ve diğer toplu taşımadan ücretsiz yararlanabilirsiniz. Ayrıca Brussels Card ile Atomiumu %25 indirimle ziyaret edebilirsiniz. Atomium indirimi dışında Brussels Card ile çeşitli gezi noktalarında %25-50 arasında indirim, bazı restoran ve barlarda ise %25 indirim ya da ücretsiz içecek hakkına sahip olabilirsiniz. Brussels Card ile size verilecek olan Brüksel gezi kitapçığı ile indirim kartınızı kullanabileceğiniz tüm noktaları görebilirsiniz.
Özet olarak, Brüksel her ne kadar özellikle gidilmesi gereken bir şehir olmasa da Benelux ülkerine yapılacak bir gezide uğrayabileceğiniz şehirlerden biri. Özellikle Amsterdam ve Paris gezilerinin sahip olduğu turistik havanın yanında Brüksel gezisi sönük kalsa da Brükselin sahip olduğu yemyeşil şehir ve farklı mimarisi bence ona en azından bir gecelik bir şans vermenizi hak ediyor. Brüksel gezisi ile hem bir kaç gece farklı bir kültürü tanıma ve görme şansınız da olur. Özellikle Paris ve Brüksele gezi planlıyorsanız Brüksele de bir kaç gece ayırabilirsiniz. Umarım uzun uğraşlar sonucunda hazırladığım bu Brüksel rehberi, geziniz boyunca sizler için çok faydalı bir kaynak olur.
Brüksel rehberi, güzel ve eğlenceli bir Brüksel gezisi için gerekli olabilecek tüm konuları paylaşmaya gayret gösterdiğim bir rehber. Gezi öncesi araştırmalarım ve tecrübelerimi paylaştığım Brüksel rehberi sayfalarında; başka Brükselde gezilecek yerler ve yapılacak şeyler olmak üzere, ulaşım, alışveriş ve yeme içme gibi konularda bilgiler yer alıyor.
İlk olarak Dorukla birlikte 2006′da gezdiğim Brükseli daha sonra 2008′de yine bir Avrupa turunda gezme şansım oldu. Yaptığım bu 2 Brüksel gezisi boyunca edindiğim tüm bilgi ve tecrübeleri benim gibi internetten araştırma yapanlara faydalı olması açısından Brüksel rehberi sayfalarında topladım. Umarım yoğun uğraşlar sonucunda ortaya çıkan bu Brüksel rehberi, geziler öncesi araştırma yapanlar için güzel bir kaynak olur.
Brüksel Rehberi
Brüksel rehberi sayfalarında 2-3 günlük bir Brüksel gezisi boyunca ihtiyacınız olabilecek tüm bilgileri bulabilirsiniz. Brüksel rehberi ni hazırlarken çok detaylı ve boğucu bilgilerin yerine daha çok kullanışlı ve işe yarayacak bilgileri paylaşmaya gayret ettim. Nereleri gezmeli, neler almalı, neler yapmalı Kısacası eğlenceli bir Brüksel gezisi için lazım olabilecek bilgiler Brüksel rehberi nde.
Brüksel Gezisi & Brüksel Hakkında Genel Bilgiler
Brüksel her ne kadar popüler bir turizm noktası olarak bilinmese de Benelux ülkeleri + Paris turu düzenleyen tüm turların vazgeçilmez gezi noktaların arasında yer alıyor. Brükselin Paris ve Amsterdama olan yakınlığı Benelux turu haricinde de Avrupa turuna çıkmış gezginlerin de gezi durakları arasında yer almasında önemli rol oynuyor.
Belçikanın başkenti olan Brüksel AB Komisyonu, AB Bakanlar Konseyi ve Avrupa Parlamentosu organlarının bir çoğuna ev sahipliği yapıyor. NATO merkez karargahı da buradadır. Şehir bu yönüyle Avrupa Başkenti olma özelliğine de sahip.
Dil olarak %80 Fransızca, %20 Flemenkçenin koşulduğu Brükselde İngilizce çoğu yerde konuşulur. Böylece Brüksel gezisi boyunca dil sorunu yaşamazsınız.
Merkezde nüfus bir milyon civarındadır fakat gün içinde şehir dışından gelen ziyaretçiler ile nüfus çok yoğunlaşmaktadır.Nüfus olarak karma bir yapıya sahiptir ve yabancılar nüfusun yaklaşık %30′unu oluşturur. Başta Faslı Araplar olmak üzere, Afyon Emirdağlılar ve Kongolu Afrikalılar köken sıralamasında ilk 3 sırayı oluşturur. Özellikle Afyon Emirdağın sahip olduğu nüfus düşünüldüğünde halkın Emirdağdan çok Brükselde yaşaması ve Belçikalıların Emirdağı Türkiyede büyük bir şehir olarak düşünebilmesi ayrı bir ilginçliktir Berlinden sonra nüfusa oranla en çok Türkun bulunduğu yer Brükseldir bu yüzden alakasız sokaklarda çalan Türk müzikleri, her köşe başında karşınıza çıkabilen Türk dönerciler, Türk taksiciler, büyük Türk mahalleleri hatta ara sokakta benim yaşadığım gibi karşınıza çıkabilecek 26 Eskişehir plakalı araçlar sizin Brüksel gezisi boyunca Türkiyede gibi hissetmenize yetecek de artacaktır.
Brükselde gece hayatı ise genel olarak diğer Avrupa şehirlerine oranla oldukça sıkıcı ve sakin. Özellikle akşam saatlerinde şehir çok ıssızlaşıyor. Sadece merkezde Grand Place etrafı canlı kalıyor.
Avrupa Biriliği açısından çok büyük öneme sahip olan Brükseli turistik olarak düşündüğümüzde burası kimine göre gezilip görülmesi gereken bir şehirken kimilerine göre ise gereksiz bir zaman kaybı olup başka şehirlere yönelmek düşüncesi öne çıkıyor. Brüksel gezisi ile alakalı internette yapacağınız çeşitli araştırmalarda bu durumu kendiniz de görebilirsiniz.
Farklı yıllarda 2 kez Brüksel gezisi yapmış birisi olarak şahsi fikrim ise özellikle Avrupa turu yapmayı planlıyorsanız ve Amsterdam ve Paris gezi noktalarınız arasında ise Brüksel gezisi için de en azından 1 gece ayırabilirsiniz.
Acentelerin düzenlediği yurt dışı turlarda da görebileceğiniz üzere direk Brüksele tur düzenlenmiyor. Genellikle Benelux+Paris şeklindeki turlarda Brüksel gezisi için 1 ya da 2 günlük bir zaman ayrılıp Brüksel geçiş noktası olarak kullanılıyor.
Gezi Süresi
Yazı başında da belirttiğim gibi Brüksel özellikle tercih edilen bir turistik şehir değil. Buraya daha çok Amsterdam, Paris, Lüksemburg gibi Benelux şehirlerinden oluşan bir gezi rotasını izleyenler gezi için tercih ediyor. Bana göre 2 tam gün Brüksel gezisi için fazlasıyla yeterli olacaktır. Eğer bir kaç gün fazla zamanınız varsa Belçikanın bir diğer şehri olan Bruggee günübirlik yolculuk yapabilirsiniz.
Brüksel Hava Durumu & İklim
Brükselde hava genel olarak kapalı ve yağmurlu. Şansıma 2 Brüksel gezim de soğuk ve yağışlı havaya denk gelmiştim. Özellikle kış aylarının soğuk geçtiği Brükselde gezi için en uygun aylar bahar ve yaz ayları.
Belçika Vizesi
Brüksel gezisi için Schengen Vizesi almanız gerekmektedir.
Brükselde Gezilecek Yerler
Her ne kadar Brüksel için turistik bir şehir demesek de şehirde gezebileceğiniz bir çok güzel yer var. İlk olarak şehrin en canlı ve önemli noktası olan Grand Place (Grote Markt) bana göre Avrupanın en güzel meydanlarından biri. Sahip olduğu farklı yapısı ve üzerindeki çok güzel binalar ile meydan Brüksel gezisi boyunca en önemli gezi noktası olma özelliğinde. Meydana hemen 5 dk yürüme mesafesinde ise Belçikanın en önemli simgelerinden olan İşeyen Çocuk Heykeli (Menneken Pis) bulunuyor. Heykeli görünce biraz hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz; ama burayı görmeden şehirden ayrılmayın.
Atomium, Brükselin bir diğer önemli gezilecek noktası. Burası tıpkı Eyfel Kulesi gibi fuar için yapılıp daha sonra kaldırılmayan yapılardan. 1958 yılında Expo58 fuarı için yapılan Ataomium fuar sonrasında kaldırılmamış. 102 metre yüksekliğindeki Atomium Brükselin en önemli turistik noktalarından.
Atomium yanında bulunan Mini Europe ise İstanbuldaki Miniatürk Parkın bir benzeri olup içinde Avrupadaki tüm önemli yapıların minyatürleri bulunuyor.
Bunlar dışında; Hotel De Ville , Royal Palace , St. Micheal & St.Gudula , Cinquantentenaire Parkı , Coudenberg , Chinese Pavillipn & Japanese Tower , Rue Neuve Caddesi, Galeries Royales Saint Hubert ve Basilica of Sacred Heart de şehirde gezebileceğiniz önemli yerlerden.
Brükselde Yapılacak Şeyler
İlk olarak Brükselde yer alan turistik noktaları gezmeden şehirden ayrılmayı düşünmeyin bile. Bu önemli yerler arasında ünlü Grand Place Meydanı, şehrin simgesi olan İşeyen Çocuk Heykeli, Avrupadaki en önemli binaların minyatürlerinin sergilendiği Mini Europe, farklı mimarisi ile dikkat çeken Atomium ve ünlü St Micheal & St.Gudula Katedralleri geliyor.
Bunlar dışında Belçikanın ünlü çikolatalarını tatmadan, Ten Ten & Red Kit gibi ünlü çizgi film karakterlerinin doğuş yeri olan Karikatür Müzesini gezmeden şehirden ayrılmayın. Ayrıca bana göre en az Brüksel kadar güzel olan Brugge şehri Brüksele yakın bir mesafede bulunuyor . Dilerseniz günübirlik turlar ile bu sevimli şehri de gezebilirsiniz.
Brükselde Ulaşım
Brüksel, sahip olduğu konum itibari ile Avrupanın en kolay ulaşım sağlanan şehirlerinden biri. Özellikle Avrupa hızlı trenleri ile şehre Amsterdam, Paris gibi ünlü şehirlerden ulaşmak son derece kolay. Şehir içi ulaşımda ise metro, tramvay ve otobüsleri sizi gezi boyunca son derece rahat ettirebilecek yeterlilikte. Brükseldeki tüm önemli noktalar birbirine yakın konumda bulunuyor. Bu yüzden Brükselde konaklayacağınız oteli özellikle Grand Place Meydanına yürüme mesafesinde ayarlarsanız metro ve tramvay ile uğraşmak zorunda kalmazsınız.
Brükselde Alışveriş
Gelelim Brükselden neler alınır sorusuna. Belçika çikolatası, dantel ve çeşitli işlemeler, bira, Belçika bisküvileri, Brükselin simgelerinin bulunduğu t-shirtler, anahtarlıklar vs., antika eşyalar ve Ten Ten vs karakterlere ait hediyelikler şehirden başlıca alabilecekleriniz.
Özellikle Belçika çikolataları hem göze hem mideye hitap etmesi ile daha cazip bir hediye alternatifi olabilir. Bunlar dışında dantel ve işlemeler ne kadar ilginizi çeker bilinmez ama şehirdeki birçok turistik yerde dantel ve çeşitli işlemeleri bulabilirsiniz.
Brükselde Yeme İçme
Brükselde başta Belçika mutfağı olmak üzere dünya mutfağına ait en güzel yemekleri yiyebileceğiniz bir çok restoran bulabilirsiniz. Ayrıca ülkede yaşayan yoğun Türk nüfusunu düşünürseniz Brükselde yeme içme konusunda çok fazla sıkıntı yaşamayacaksınızdır.
Çikolata, patates kızartması, waffle ve bira, Belçika mutfağının en önemli üyeleridir. Bununla birlikte Brükselde deneyebileceğiniz bir çok yöresel lezzet de bulunuyor.
Brükselde Konaklama
Brüksel konaklama konusunda gezginlere diğer Avrupa şehirlerine oranla biraz daha ekonomik seçenekler sunuyor. Özellikle Amsterdam ve Paris teki otel fiyatlarına oranla Brüksel konaklamanızı çok daha ucuza getirebilirsiniz. Brüksele yaptığım 2 ziyaretin ilkindeki otelimizi hiç araştırma şansımız olmamış zorunluluktan dolayı çat kapı seçmek zorunda kalmıştım. Buna rağmen en yoğun günlerde bile makul fiyatlara otel bulabilmiştim. Yukarıda da belirttiğim gibi Brükselde kalacağınız oteli eğer Grand Place Meydanına yürüme mesafesinde ayarlarsanız devamlı toplu taşıma ile uğraşmak zorunda kalmazsınız.
Brussels Card
Brükselde şehirdeki aktivitelerden daha ucuza yararlanmanızı sağlayan bir indirim kartı var, adı: Brussels Card. Bu kart ile Brükseldeki 30 adet müzeye ücretsiz giriş yapabilir, Brüksel metro, tramvay ve diğer toplu taşımadan ücretsiz yararlanabilirsiniz. Ayrıca Brussels Card ile Atomiumu %25 indirimle ziyaret edebilirsiniz. Atomium indirimi dışında Brussels Card ile çeşitli gezi noktalarında %25-50 arasında indirim, bazı restoran ve barlarda ise %25 indirim ya da ücretsiz içecek hakkına sahip olabilirsiniz. Brussels Card ile size verilecek olan Brüksel gezi kitapçığı ile indirim kartınızı kullanabileceğiniz tüm noktaları görebilirsiniz.
Özet olarak, Brüksel her ne kadar özellikle gidilmesi gereken bir şehir olmasa da Benelux ülkerine yapılacak bir gezide uğrayabileceğiniz şehirlerden biri. Özellikle Amsterdam ve Paris gezilerinin sahip olduğu turistik havanın yanında Brüksel gezisi sönük kalsa da Brükselin sahip olduğu yemyeşil şehir ve farklı mimarisi bence ona en azından bir gecelik bir şans vermenizi hak ediyor. Brüksel gezisi ile hem bir kaç gece farklı bir kültürü tanıma ve görme şansınız da olur. Özellikle Paris ve Brüksele gezi planlıyorsanız Brüksele de bir kaç gece ayırabilirsiniz. Umarım uzun uğraşlar sonucunda hazırladığım bu Brüksel rehberi, geziniz boyunca sizler için çok faydalı bir kaynak olur.