Boyoz Tarifi

İnci

1907
Prenses
Boyoz çoğul anlamda ki adı, gerçek adı Boy olsa da, Boyoz olarak çağrılıyor. İzmir’ in bilinenleridir. 1492 de İspanyadan İzmir’e gelen seferad kökenli Yahudilerin böreğidir.Daha sonraları İzmir mutfağına monte olmuştur.İzmir’i tanımam 1965 yılı sonrasıdır. Bu da İzmir’de vaktiyle çok güzel boyozlar yemem anlamına gelir.En iyi yapan ustası kemeraltında Boyozcu Avram ustayı da tanıdım.Bildiğim kadarıyla çarşı içinde 8-10 tane boyoz fırını vardı.Çankaya ve Basmahane civarındakileri de sayarsak bu 15 geçer.İşte benim İzmirle tanıştığım yıllarda ki hatırladığım. Boyoz fırınları. Oysa ki şimdi Alsancakta tek bir fırında pişiriliyor. Ah..ah.. şair eşrefte ve pasaport iskelesi yanında ihtiyar amcadan aldığım boyozların tadını unutamam.Yanında yumurtada veriridi. Arabasına bağlı ince bir ip marifetiyle yumurtayı dörde bölerdi.Aslında Yahudiler boyozu yumurta ile yerler ve pişiren fırınlarda teneke içerisinde yumurtalar da kaynarmış.Ayvalıktan İzmir’e sağlık nedenleri ile sık sık gidiyorumda ,artık o. .eski boyozlar yok.Gazi kadınları sokağında kemalin yeri vardı.İzmir’e mal olmuş değerlerden di vaktiyle .Haştalanmış,oğlu çalıştırsada birkaç kez uğradım kapalıydı. Bu gün sevdiğim bir dostum bana gelecekti. Düşündüm. Ona boyoz yapayım dedim .hazırladım tam fırına atıcam elektirikler kesildi. Sekiz saat gelmedi. Tabii boyoz da bekledi.Sonra pişirdim.Yaptığımla övünmem amma müthişti.şimdi yazarken bile yiyorum.Diyorum ki helal sana be Erkan işte bu boyoz bu kadar güzel olur. Ey Egeliler… Benden size selam olsun. Bu yazı ve tarifi okuyup ta bana mail atmıyanlara küseceğim...Çünkü boyoz un tarifi hiçbir yerde yok.Olsa da kayda değer değil ona göre.










Malzemeler:




2 su bardağı un


1 çay bardağı ayçicek yağı


1/2 çay bardağı su


1 adet yumurta


2 yemek kaşığı tahin


1 tatlı kaşığı tuz


100 gram tereyağı




Üzeri için;




1 yumurta sarısı


1 yemek kaşığı süt




Yapılışı:




1. Çicek yağının yarısı, yumurta, tahin , tuz ve suyu iyice karıştırın.Üzerine unu ilave ederek ele yapışmayacak bir kıvamda yoğurun.Hamuru 2 saat dinlendirin.Hamuru tezgaha alın.Elinizi kalan çicek yağı ile yağlayın.Hamuru iki elinizke inceltebildiğiniz kadar açın.Bu arada eliniz sık sık yağlamayı unutmayın.Hamuru rulo şeklinde sarın, üzerini streç filimle kapatıp bir gece buzdolabında bekletin.


2.Soğuk tereyağını iki yemek kaşığı unla birlikte açın.Buzdolabından çıkardığınız hamuru merdane ile açın.Üzerini artı şeklinde kesin.Hamurun yarısına tereyağını yerleştirin.Hamurun diğer yarısını yağın üzerine kapatıp kenarlarından bastırarak yağın tamamen içerde kalmasını sağlayın.Buzdolabında bir saat bekletin.Hamuru tekrar açın ve elde ettiğiniz dikdörtgenin dar olan her iki kenarından tutup uç uca gelecek şekilde ,ortaya dogru katlayın.Kat yeri arada kalacak şekilde tekrar ikiye katlayın.Hamurun üzerini kapatıp 30-40 dakika bekletin.


3. Hamuru küçük bezelere ayırın.Bezenin bir tanesini elinize alın.Daire şeklinde iki parmağınızla inceltin.Kenarlarından büzerek ortada toplayıp yağsız tepsiye ters çevirin.Üzerine yumurta ve sütü birlikte çırparak sürün.


4.Önceden ısıtılmış fırında 20 dakika pişirin.Fırından çıkarıp servis tabağına alın.Haşlanmış yumurta ile birlikte servis edin.Afiyet olsun.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol
Geri
Üst