Boşanma psikolojisiyle başa çıkma yolları

GiveMeaSigN

Mustafa Kemal Atatürk
Bayan Üye
Boşanma psikolojisiyle başa çıkma yolları

Günümüzde boşanmalar giderek artıyor. Yaşanma olasılığı arttıkça boşanma kararı-süreci ve boşanma sonrası yaşamla ilgili konular daha çok gündeme geliyor ve tartışılıyor.

Boşanma

Boşanmada kadınlar mı yoksa erkekler mi daha çok zorlanır

Boşanma nedeniyle yaşanan sorunlar, cinsiyet faktöründen daha çok kişinin toplumsal cinsiyet rolüne bağlı olarak edindiği kişisel, sosyal, ekonomik, duygusal ve kültürel edinimlere bağlıdır.

Boşanan Kadın

Günümüzde kadınlar, eğitim düzeylerinin artması, ekonomik bağımsızlık kazanmaları, evlilik yaşının yükselmesine bağlı olarak olgunluk düzeylerinin, bilgi ve becerilerinin artması, evlilik öncesi yalnız yaşama deneyimlerinin olması, evlilik dışında sosyal bir yaşama sahip olmaları gibi kazanımlarla boşanmanın olumsuz etkileriyle daha kolay baş edebiliyorlar ve boşanmanın mağduriyetinden kurtulabiliyorlar.

Boşanma sonucu kişinin bundan ne kadar etkileneceği esasen eşine hissettikleridir. Eğer hala eşini seviyorsa boşanmadan daha fazla etkilenecektir. Fakat kişi zaten nefret sonucu bu evliliği bitiriyorsa bu boşanma onu kötü değil iyi yönde etkileyebilir.

Boşanma Sonrası Pişmanlık

Bazı boşanmalarda pişmanlıklar yaşanabilir, hatta boşanan eşler bir süre sonra yeniden evlenebilirler. Pişmanlık pek çok nedene bağlı olarak yaşanabilir. Boşanma sonrası yaşanan pişmanlık, çiftin etkin bir iletişime sahip olmadıkları ve sorun çözme becerilerinin yetersiz olması ile ilgili bir ipucu olarak değerlendirilebilir.

Çiftlerin ilişkilerinde yaşanan sorunların eşlerden birisi ya da her ikisi tarafından tahammül edilemez hale geldiğinde boşanmadan söz edilir. Eşler, evlilikte hayal kırıklıkları yaşamaya başladıklarında, çatışmalar artmaya, duygusal tatmin ve fiziksel yakınlık azalmaya başlar. Eşler birbirlerini sevmelerine rağmen sorunlarıyla baş etme konusunda çaresizlik ve umutsuzluk yaşamaya başlarlar.

Boşanma Ve Çocuk
Çocuklar bazen boşanmadan yetişkinlerden daha çok etkilenebilirler. Eşler boşanma sürecinde birbirleriyle düşmanca tavırlar içerisine girmiş ve çocukları da taraf olmaya zorlamış olabilirler. Bu durumda çocuklar bazen anne-baba arasında taraf olma, ebeveynin birisini reddetme, bazen de reddettiği ya da çatıştığı ebeveynine haksızlık ettiği düşüncesiyle sorumluluk ve pişmanlık, ebeveynini kaybetme korkusu yaşayabilirler. Ayrıca kızgınlık, utanç, özgüven eksikliği, korku, kaygı gibi olumsuz duygular yaşayabilirler.

Boşanma sonrası dönemi sorunsuz atlatmak

Boşanma sonrasının sağlıklı olması öncelikle boşanma sürecinin ne kadar sağlıklı geçirildiğine bağlıdır.

Boşanma sonrası yalnız ya da tek ebeveynli yaşama uyumumuzu kolaylaştıracak bilgi ve beceriler edinebilirsiniz.

Baş etme yöntemlerinizi keşfederek boşanma krizi sürecini kısaltabilir ve yeni yaşama uyum sürecini kısaltabilirsiniz.

Ne yaptığınız zaman kendinizi iyi hissettiğinizi belirleyerek bunları daha planlı bir şekilde yapabilirsiniz. Bunlar arasında arkadaşlarla buluşmak, duygularınızı sizi yargılamayan ve güvendiğiniz birisiyle paylaşmak, gezmek, spor yapmak, bireysel ya da grup terapilerine katılmak, yeni şeyler öğrenmek, kurslara gitmek olabilir.

Yeni yaşam hedefleri koymak

Boşanma sonrasında yaşanılan sorunlarla baş etmenin bir başka yolu da üzülmeye ve yas tutmaya kendinize izin vermek ve bu duyguların geçici olduğunu kendinize sık sık hatırlatmaktır. Çevrenizde daha önce boşanmış ve şu anda yeni bir yaşam düzeninde mutluluğu yakalamış kişilerin deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz...
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers haber
vozol puff
Geri
Üst