Bonsai Hakkında Bilgi

bal_böceği

€q0iSt
Prenses
Kayıtlı Üye
Bonsai ile ilgili Bilgi


Bonsailer genellikle kendi özünden ve orijinalliğinden hiçbir şeyi değişmeden yetiştirilen minyatür ağaçlar topluluğunun ismidir. Doğada yetişen yaşlı bir ağacın minyatürüze halidir (Yamadori). Bu tür ağaçların ufak kaplarda yetiştirilmesi ile günümüze gelmiştir. Bonsai yetiştiricileri oldukça bu zahmetli işi bir uğraştan öte ruh ve beden dinlendirme olarak düşünür ve uygularlar. Bonsai Japonca tabak (tepsi) anlamına gelen ”bon” ve bitki anlamına gelen “sai” sözcüklerinden türetilmiştir. Tabakta yetişen bitki anlamına gelir. Bonsainin anavatanı Çin olarak kabul edilmektedir. 7. yüzyıldan sonra Japonya’ya yerleşen bu kültür benimsenmiştir. M.Ö. 200. yıllarda Çin de Penjing adı verilen bu ağaçlar tek bir ağaç olarak değil de birçok ağacın topluluk halinde konuşlandırılarak gölgesinde oturan bir köylünün tasviri düşüncesiydi. Bu Bonsailer kültürün parçası olmakla beraber şehir yaş******* bunalan insanların evlerinde ya da bahçelerinde büyük uğraşlarla ve seneleri alan emeklerinin karşılığında eski yaşantılarını hatırlama hissi uyandırmasıdır.


Bonsai Ginseng Bakımı Hakkında Bilgi

Bonsai Türkiye’de de yaygın olarak satılmaya başlayan bir dekoratif bir bitki.

Bonsailer hakkında en büyük yanlış anlamlardan biri hepsinin iç mekanda tutulması gerektiğinin düşünülmesidir. Tropik ve yarı-tropik türler dışındaki tüm bonsailer dış mekanda büyütülmelidir. Ilımlı iklim odunsu bitkiler yaşamlarını sürdürebilmek için soğuk uyku dönemine ihtiyaç duyarlar. Bu uyku dönemi yıllık devrin tamamlanmasını sağlar. Yaprak döken ağaçların buna çok ihtiyacı vardır, aynı şekilde ardıç – çam gibi ılımlı her dem yeşiller de bu devirden geçmesi gerekir.

Chinese Elm ve Ficus Ginseng gibi tropik bonsailer iç mekanda bakılmalıdır. Ardıç – çam gibi ılımlı iklim bonsaileri yıl boyunca dışarda tutulabilinirler. Çok soğuk iklimlerde, ılımlı iklim bonsaileri sıcak sezonlar dışarıda tutulabilinir fakat kışın korumaya alınmaları gerekir.

Bir bonsaiyi öldürmenin en kısa yolunun, toprağının tamamen kurumasına izin vermek olduğundan hiç şüpheniz olmasın. Bununla birlikte, yetersiz sulamanın süreci hızlandırdığı gibi aşırı sulama da sağlıksız bir ağaçla karşı karşıya kalmamıza sebep olur. Aşırı sulamanın etkilerinin gözle görülmesi bazen zaman alabilir ve bu durumlarda geri dönüş de zorlaşabilir.

İç mekan bonsai yetiştirmede bir önemli konuda hava akışı ve nem oranıdır. Yazın pencerenizi biraz açık bırakarak güzel bir hava akımı sağlayabilirsiniz. Kışın ise küçük bir fan yardmıyla havanın bitkileriniz etrafında akışını sağlayabilirsiniz.

forumdasnetbogai.jpg


Bonsaide Yaprak Dökülme Sorunları Hakkında Bilgi

Bonsai Ilıman iklimlerde yetişen evlerin, ofislerin ve iç mekanların en güzel çiçeklerindendir.

Ağacınızı, suyun saksının dibinden dışarı atıldığını göreceğiniz şekilde tam manasıyla sulayın.Toprağın yüzeyi kuruyup daha açık bir renk almaya başlamadan tekrar sulamayın. Daha sonra ağacınızı tekrar tam manasıyla doyurarak sulayın.Bitkinizin sulamaya ihtiyacı olduğunu anlamanın basit yolları.Bitkiyi kaldırın ve ağarlığına bakın suya ihtiyacı olan bitkiler hafifler.İkinci yöntem 1.5 santim civarı parmağınızı toprağa batırarak bitkinin ihtiyacını anlamak eğer kuruluk 1.5 santimi geçmişze bitkinizi sulayın.Üçüncü method bitkinize ince bir tahta çubuk saplayın belirli zamanlarda bu tahta çubuğun nemliliğine bakarak bitkinizin suya ihtiyacı olup olmadığını anlayabilirsiniz.

Bunun dışında gelişme dönemince doğru şekilde gübrelenmelidir.
Toprak karışımları organik içeriği olan ama iyi drene edilmiş toprak karışımı olmalıdır.

Ayrıca orantılı ısı ve orantılı nem ihtiyaç duyarlar eğer orantılı nem ortamda iyi ise bu tür hava kökleri denilen bir tür kök sistemine sahip oldukları için görsel olarak çok güzel etkiler verir.


Bonsai Kök Budama hakkında bilgi


Yaprak ve dallardaki yeni alanları şekle sokma gereği hissedilmiyorsa gelişme mevsiminde patlayan ilk 1 veya 2 yapraktan sonrası kesilebilir. Kısa yaprak düğümlerine ihtiyaç duyan ağaçlar için yeni çıkan karşılıklı iki yaprak elle koparılabilir. Bu işlem kısa yaprak düğümlerine sahip hoş, ince dallar üretecek ve tomurcuklanmanın tekrarlamasını sağlayacaktır. Uzun yaprak düğümlerine sahip bütün sürgünleri yok edilir. Yaprak kesme işlemi yaz ortasında uygulanabilir. Küçük yapraklar, daha iyi dal yapısı ve sonbaharda daha kuvvetli yaprak rengi oluşmasını sağlayacaktır. Bununla birlikte yaprak azaltma sadece sağlıklı ağaçlara uygulanmalı, saksı değiştirildiği yılda, zayıf yapılı olan kırmızı yapraklı türlerde ve iki yıl ardarda yapılmamalıdır. Ağır budamalar ve şekil kazandırmayı sağlayacak budamalar sonbahardaki yaprak dökümünden tercihen bir hafta sonra veya yarı uyuma döneminde olduğundan yaraların daha çabuk iyileşeceği yaz ortasında yapılabilir. Bahar süresince asla budama yapılmaz çünkü bu dönemde akçaağaç türleri çok miktarda bitki öz suyu kaybedebilirler bu da bitkinin zayıflamasına hatta dal kaybına neden olabilir. Yapraksız kış görüntüleriyle sergilenmesi amaçlanan ağaçlarda yaz budamaları düşünülebilir.
 
takipçi satın al
instagram takipçi hilesi
takipçi satın al
tiktok takipçi hilesi
vozol
antalya havalimanı transfer
Geri
Üst