Boğa Güreşini kim buldu

bal_böceği

€q0iSt
Prenses
Kayıtlı Üye
Boğa Güreşi, boğa ile insan arasındaki mücadeleyi ve sonunda boğayı kılıçla öldürme esası üzerine kurulmuş bir spor dalıdır. Kesin veriler olmasa da Boğa Güreşinin başladığı yerin Girit olduğu tahmin edilmektedir. Buradan İtalya’nın Tiber ile Arno nehirleri arasında yeralan Etruria bölgesinde yaşamış ve MÖ 6. yüzyıla dek varlığını sürdümüş olan bir halk olan Etrüsklere ve Romalılara geçmiştir. Sekizinci yüzyıla kadar önemini kaybeden boğa güreşi Fas’ta tekrar yaygınlaşmış ve Faslılar tarafından bu yüzyılda İspanya’ya sokulmuştur. Boğa Güreşi 15. yüzyılda İspanya’da milli spor olarak kabul edilmiştir. Halen İspanyoların çok sevdikleri bir spor gösterisidir. Günümüzde, Portekiz, Kolombiya, Peru, Ekvator, Venezüella ve Fransa’da büyük rağbet gören bir spordur.

Boğa güreşinde gaye, özel olarak yetiştirilmiş bir boğanın matador tarafından “arena” denilen özel sahada yenilmesidir. Boğa güreşine çıkan kişiye, matador denir. Ağırlığı bir tonun üzrindeki boğalarla mücadele eden Matadorlar’ın çok çevik, refleks sahibi, ani kararlar verebilen, elindeki pelerini çok ustaca kullanabilen, fiziki olarak güçlü kuvvetli olması gerekmektedir.

Aynı matadorlar gibi güreşe çıkan boğada da cesaret, soyluluk, canlılık aranır. Özel olarak yetiştirilen boğaların hareketlerine ilk başlangıçta çok dikkat edilir. Güreşe uygun olan boğaların, ayrılarak yetiştirilmesine özen gösterilir. Saldırıya geçmesi, hızlı hareketi, saldırıya geçtiğindeki cesareti ve canlılığı bir güreş boğasında aranılan belli başlı özelliklerdir.

Boğa güreşleri Plazas de toros denilen çember şeklindeki arenalarda yapılır. Seyircilerin oturduğu sıraları boğalardan korumak için ön taraflarına görüşe mani olmayan yüksek duvar yapılmıştır. Arenaya açılan üç kapı vardır. Birinden matadorlar, diğerinden boğalar içeri girer, üçüncüsünden ise öldürülen hayvan dışarı çıkarılır.

Boğa güreşleri üç aşamada yapılır. Birinci safhada pikador denilen süvariler boğanın ilk saldırısını önlerler. İkinci safhada boğa saldırıya geçmesi için kışkırtılır. Boğanın iki omuzuna rengarenk kağıtlarla süslü üç dört çift sivri uçlu şişler saplanır. Böylece hayvan iyice öfkelenmiş olur. Son safhada artık tamamen matadorun maharetine bırakılır. Matador çeşitli oyunlar sergileyerek boğayı saf dışı etmeye çalışır. Değneğe tutturulmuş kırmızı renkli kumaşı kullanarak boğanın başını aşağıya doğru eğmesini temine uğraşır. Çeşitli artistik gösterilerin sonunda, kılıcı, boğayı öldürecek şekilde batırması ile güreş son bulur. Bazen bu işin başarılması mümkün olmayabilir. Kılıcın kırılması, matadorun boğanın boynuzları arasında parçalanması da ihtimal dahilindedir. Aslında boğa güreşi çok tehlikelidir. Fakat bütün tehlikesine rağmen heyecanla izlenen, güreşlerin olduğu günlerde eğlencelerdüzenlenen bir spordur.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol puff
Geri
Üst