Salvo
Kayıtlı Üye
Yaz gelince ilk akla gelen, tatil zamanlarında tıka basa dolan, tarihteki birçok kültüre ev sahipliği yapan, efsane olmuş isimleri yıllarca kendine bağlayan, koyları ve tertemiz denizi ile tatilcileri kendisine aşık eden Bodrum’a bir de bugünün gözüyle bakalım istedik;
Tarihin Babası olarak bilinen Heredot’un doğup, yaşadığı yer olan Bodrum, Heredot’a göre Dor’lar tarafından kurulmuş. M.Ö 650 yılında Mageralılar şehri genişleterek “Halikarnasos” adını vermişler. En parlak devrini Karya bölgesinin başkenti olduğunda yaşayan Halikarnasos, M.Ö 192 yılında Romalıların eline geçmiş fakat bu dönemde önemli bir gelişme olmamış. 1522 yılında ise Osmanlı İmparatorluğuna geçmiş ve Cumhuriyet’in ilanından sonra adı Bodrum olarak değiştirilmiş.
Nereye giderseniz gidin deniz ayağınızın altında…
Bodrum özellikle gençler tarafından yoğun olarak tercih edilen tatil bölgelerimizden biri. Ancak düzenlenen kültür turlarına katılanlar ya da kendi imkanlarıyla Bodrum’u şöyle bir gezenler, Bodrum’un sadece deniz güneş ve plajdan ibaret olmadığını görürler. Türkiye’nin en popüler yerlerinden biri olan Bodrum’un neresine giderseniz gidin, denizden uzaklaşmıyorsunuz. Sakin sessiz koylarında, tekneler ile gidip güneşin tadını çıkaranlar, kimsenin girmediği yerlerde denize girenler Bodrum’a bir kez daha hayran oluyorlar. Denizinin fazla akıntılı olmaması sebebi ile su sporlarına oldukça elverişli olan Bodrum’un özellikle rüzgar alan bölgeleri, uluslararası sörfçüleri ağırlıyor. Ancak Bodrum sadece yaz aylarında ziyaret edilebilecek bir yer değil. Özellikle bahar aylarında bir çok insanın tercih edebileceği bir yer olan Bodrum, Eylül ve Ekim aylarında zefiriye adı verilen rüzgarın serin esintisi eşliğinde ne sıcaktan bunaltan ne de soğuktan üşüten bir iklime sahip…. Lüks otellerde konaklayabilir, minderlerin üzerinde güneşlenebilir, maviye olan hayranlığınız Bodrum’da tepelerinden görünen deniz ve gökyüzü uyumuyla daha da artabilir, su altı dünyasının en bilinmezini keşfedebilir, tarih kalıntılar müzeler, alışveriş, gece eğlenceleri, ya da palmiyeler arsında uzun yürüyüşler yapabilir, köy yaşantısı içinde huzur bulabilir, güneşin batışını seyrederken hayata bir kere daha sımsıkı sarılabilirsiniz.
Bodrum’da yeni trend; beach’ler…
Bodrum her yıl, yeni bir trend ile sezonu açıyor. Özellikle yaz sezonunda düzenlenen çılgın partiler ile yaza damgasını vuran Bodrum’da, birkaç yıldır “beach” çılgınlığı yaşanıyor. Bodrum’un koylarının güzelliğini keşfeden işletmeciler, adeta birbirleri ile yarışarak, Bodrum’un en güzel köşelerini beach’lere çeviriyorlar. Bodrum’daki beachleri genelde gençler ve sosyetik, ünlü isimler tercih ediyorlar. Beach’lere gittiğinizde, kimisi cibinlikler ile süslediği şezlonglarında, kimisi ise birbirinden rahat minderlerde ağırlıyor sizi. İster denizin, güneşin keyfini çıkararak dinlenebilir, isterseniz belli bir saatten sonra başlayan hareketli partilere, güneşin altında dans ederek katılabilirsiniz. Öğlen ve akşam yemeklerini de yiyebileceğiniz beach’lerde, akşam olunca başka bir hayat başlıyor, bikini ve mayolarınızla katılabileceğiniz partiler, sizi sabaha kadar çılgınca bir eğlenceye sürüklüyor. İstanbul’un kış sezonundaki yoğun hayatı, yaz oldu mu Bodrum’a taşınmaya başlıyor. İstanbul’un gözde mekanları, ardı ardına Bodrum’da açılmaya devam ediyor. Her türlü eğlencenin yaşandığı Bodrum gecelerinde, ünlü sanatçıların sahne aldığı mekanlar, klüpler, canlı performansların sergilendiği mekanlar ve dans etmek için pek çok disco bulunuyor. Köpük partilerinden, merkezde bulunan klüplere, balık restoranlarından, çorbacılara kadar her yere Bodrum’da yürüyerek ulaşabiliyorsunuz. Bodrum’da gidebileceğiniz beachlerden bazıları;
Bianca Beach: www.biancabeach.com
Ada Sahil Beach Club: 0.252.377 5266
Efsane bir mekan; Halikarnas…
Bodrum’da yılların eskitemediği mekanlardan biri olan Halikarnas ise, kesinlikle Bodrum gecelerinde bir defada olsa gidilip görülmesi gereken bir mekan. Halikarnas’ın tarihi de çok ilginç; “Halikarnas Balıkçısı” lakaplı yazar Cevat Şakir Kabaağaçlı, Cumhuriyet’in kurulmasından sonra, politik görüşleri yüzünden Bodrum’a sürülür. Buradaki yaşam hakkında yazdığı roman ve öyküler ile, romantizm ve aşkla Bodrum’dan bahseden Kabaağaçlı sayesinde, Bodrum’a romantizm arayanlar akın etmeye başlar ve Bodrum’un şanı alır başını gider. Bodrum’un bu denli sevilmesinde büyük rol oynayan Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın meşhur Halikarnas’ına gittiğinizde göreceğiniz manzaraya hayran kalacaksınız. Nereye oturursanız oturun, Halikarnas’ın her yerinde o manzarayı izlemeniz mümkün. Eğer çılgın eğlencelerin insanıysanız, Halikarnas’ın en alt katına inmenizi tavsiye ederiz. Çünkü gece geç saatlerden sonra başlayacak köpük partisinde, çılgınlar gibi bir eğlence sizi bekliyor olacak. Yok ben köpük partisi istemem diyorsanız eğer, bir basamak üste çıkıp, partideki eğlenceyi yukarıdan izleyebilirsiniz. Halikarnas’ta hafta içleri düzenlenen özel partileri de Bodrum tatiliniz süresince takip etmeniz önerilir. Halikarnas’tan ayrılırken, Halikarnas’ın ünlü fotoğrafçısının, siz içeri girerken çektiği fotoğraflardan bir tane anı olarak alabilirsiniz.
Tarihin kokusunu Bodrum Kalesi’nde duyacaksınız…
Bodrum’un panoramik görüntüsüne baktığınızda gözünüze çarpan Bodrum Kalesi’nin mutlaka ziyaret etmelisiniz. Rodos şövalyeleri tarafından 1400’lü yıllarda yapımına başlanan ve yaklaşık 100 yılda inşa edilen, kale 5 ana kuleden oluşuyor. İngiliz, Fransız, Alman, İtalyan ve İspanyol kulesi olmak üzere yapılan kaleye 1770 yılında Rus donanması saldırmış. II. Abdülhamit tarafından hapishane olarak ta kullanılan kale, 1915 yılında terk ediliyor. 1979 yılından beri Sualtı Arkeoloji Müzesi olarak, ziyarete açılan kalede, batan Bizans gemisi, dünyanın en büyük İslam cam koleksiyonu ve daha birçok batan gemilerden parçalar sergileniyor. Su Altı Arkeoloji Müzesi: Bodrum berrak denizi ve keşfedilen keşfedilmeyi bekleyen su altı yaşamıyla alternatif sporlardan hoşlanan insanlar için önemli bir merkezdir. Ancak burada ki su altı dünyası sadece balıkların ve canlıların yaşamalarıyla bitmiyor. Suyun altında yatan tarih Bodrum’da su yüzüne çıkıyor. Bodrum Kalesinin içinde yer alan bu müze 1964 yılında açılmış Dünyanın ve Türkiye’nin ilk ve tek, su altı müzesi olan bu müze Bu müzede şüphesiz en çok ilgi çeken ise; üç ayrı batık gemi sergilenen bölümdür.
Bodrum’a gittiğinizde Antik Tiyatroyu’da görmelisiniz. 1973 yılında yapılan kazı çalışmalarından sonra açık hava müzesi olarak düzenlenen antik tiyatro, sahne, orkestra ve oturma yeri olarak üç ana bölümden oluşuyor. Büyük İskender’in M.Ö 333 yılında kuşatmaya girdiği kapının, duvar kalıntıları olan Mindos Kapısı’da Bodrum’daki tarihi kalıntıların önemli bir parçasıdır. Halen daha kazı ve restorasyon çalışmaları devam eden Mindos Kapısı, Bodrum’a gidildiğinde görülmeli…
Dünyanın 7 harikasından biri Bodrum’daki Mausoleum!
M.Ö 350 yılında Kral Mausollos için karısı ve kız kardeşi tarafından yaptırılmış olan Mausoleum, 16.yy boyunca iyi bir şekilde korundu. Kenarları heykellerle süslenmiş basamaklı bir podyum bulunan Mausoleum’da süslü su mermerinden yapılmış lahit ve mezar odası iyonya tarzı kolonlarla çevrilerek basamaklı bir podyumda bulunuyormuş. Dört tane savaş arabasıyla çekilen bir savaş arabası heykeli ise piramidin tavanını donatırmış. Toplam yüksekliği 45 m olan Mausoleum’un dört bir tarafında bulunan heykellerin tanrı heykelleri yerine insanların ve hayvanların heykelleri olması sebebi ile tarihte özel bir yer tutarlar.
Bodrum’da alternatif çok!
Bodrum denildiğinde deniz güneş kum üçlüsü ayılmaz bir bütündür. Merkezden çıktığınızda Bodrum’da hayat bitmiyor, merkeze 3 km uzaklıkta bulunan Gümbet, su sporları merkezi olma özelliğinin yanı sıra, pek çok restoran, cafe ve eğlence merkezleri ile Bodrum’un nabzını tutan yerlerden biri. Bodrum’a 18 km. mesafede bulunan Turgutreis, pek çok otel, pansiyon ve tatil köyünün bulunduğu bölgedir. Güçlü rüzgarların esmesinden dolayı profesyonel sörfçüler tarafından tercih ediliyor. Limanı, parke döşeli yolları, denizi, plajları, modern cafeleri, eğlence hayatına dair bulabileceğiniz seçkin mekanları, palmiyeli yolları ile Turgutreis adı kadar yaşayacaklarınızla da aklınızda kalacak bir bölge. Bodrum’da balık keyfi yapmak isterseniz doğru adres; Gümüşlük. Bodrum’a 24 km uzaklıkta olan Gümüşlük, Bodrum yarımadasının sakin ve huzurlu bölgelerinden biridir. Sıra sıra dizilmiş balık restoranlarında lezzetli balık çeşitlerinden yiyebilir, karşıdaki adaya yürüyerek geçip, Bodrum’a bir de adadan göz atabilirsiniz. Gümüşlük’te balık keyfini gün batımında yapmanız önerilir… Son yıllarda büyük bir gelişme göstererek, Bodrum’un en büyük turistik merkezlerinden biri haline gelen Yalıkavak, Bodrum’a 18 km. uzaklıkta bulunuyor. Pek çok konaklama tesisine sahip olan bu bölgede tatilinizi keyifle geçirebilirsiniz. Zamanında sanat camiasının duayenlerinin buluşmasına sahne olan Göl-Türkbükü, şimdilerde lüks beach’leri ile gençleri ağırlıyor. Bu sebeple hızla artış gösteren turistik tesis sayıları, beraberinde Göl-Türkbükü’nün popüler bir bölge haline dönüştürüyor. Bodrum’un kaliteli bölgelerinden biri olan Torba, Bodrum’a 6 km. mesafede bulunuyor. Bodrum’un eski yerleşim bölgelerinden biri olan Torba’da, konaklama tesis sayısı da bir hayli fazla. Taş evleri, turuncu mandalina ağaçları ve etrafı saran çiçek kokuları ile tadına doyamayacağınız güzelliklere sahip olan Bitez’de mavi denizin üzerinde bulunan rengârenk sörfler, sörf tutkunlarına ayrı bir keyif, izleyenlere ise ayrı bir heyecan yaşatıyor. . Tarlalar, köy havası, köy kadınlarının yaptığı halılar, dokumalar kilimler... Köy dokusunun modern tesislerle birleşmiş manzarasına Yalıçiftlik’te hayranlıkla bakacaksınız. Bitez, Aktur, Ortakent, Gümüşlük Bodrum'un mavi bayraklı plajları, Türkbükü, Yalıkavak, Turgutreis ise Bodrum'un güzel sahillerinden sadece bir kaçıdır. Burada bulunan plajlarda gönlünüzce denizin tadına çıkarabilir, isterseniz kumların üzerinde uzanıp miskinlik yapabilir, isterseniz de yamaç paraşütü, yelkenli, hız motoru, trekking, motokros, dalgıçlık gibi adrenalinizi yükseltecek olan spor faaliyetlerine katılabilirsiniz. Bodrum’da yaklaşık 20 tane dalış noktası bulunmaktadır. Büyük Banko, Küçük Banko, Kargı Adası, Köçek Adası, Yassıkaya Adası, Orak Ada Burnu... bunlardan sadece birkaç tanesidir. Bölgelerin bazılarında karagöz ahtapot gibi balık çeşitlerini görebilirsiniz, bazılarında ise küçük balık sürüleri ile yüzmenin keyfini yaşayabilirsiniz.
Bodrum’da geç saatlere kadar ulaşım mümkün olabiliyor. Merkezden sabahın ilk ışıklarına kadar minibüsleri kullanabilir, ya da Bodrum’un içerisinde 24 saat bulabileceğiniz taksiler ile ulaşımınızı sağlayabilirsiniz.
Yatçılık sektörünün oldukça gelişmiş olduğu bölge olan Bodrum’da, yatların mavi sularda süzülüşlerini izlerken ayrı bir keyif alacaksınız. Yat yarışları ile şenlenen Bodrum’da, 1989 yılından bu yana yapılan yat yarışları, izleyenlere inanılmaz bir görsel şölen yaşatıyor. Ekim ayının üçüncü pazarında düzenlenen yarışları, izlemek istiyorsanız, Bodrum’a gitmek için acele edin… Bodrum’da, yaz sezonunda uygun fiyatlara bir tekne kiralayabilir, değişik koylara gidip denize gidebilir, ya da gezi tekneleri ile kalabalığa karışıp Bodrum havasını teknenin içerisinden soluyabilirsiniz. Bodrum’u keşfetmek için sabırsızlanacaksınız…