Boderline kişilik bozukluğu.

Lilith

Daughter of the Void
Admin
Borderline kisilik genelde çocuklukta yasanilan önemli bir kayip, anne-baba ile olan bagin dengesiz olmasi, travma, kötü muamele yada duygusal olarak yoksun kalmak gibi tecrübelere dayanmaktadir. Oldukça yaygin görülen bir hastaliktir, toplumun yüzde 2 yada 3 ünün sahip oldugu tahmin edilmektedir.

Eger Borderline Kisilik Bozuklugunuz varsa, sürekli olarak terkedilme duygusunun yarattigi panik ile mücadele ediyorsunuz demektir. Genel olarak davranislariniz degisken ve ani hareketlerden olusur. Duygulariniz sürekli degisir, insanlarla olan iliskileriniz ise yogun ve firtinalidir.

Büyük ihtimalle, deger verdiginiz insanlara tutunmak için çilginca bir çaba sarfederken bir yandan da kaybetme korkusundan kaçinmak için önemsizlestirmeye çalisirsiniz. Yalnizlik duygularini uzaklastirmak için çevrenizi insanlar ile doldurursunuz, hatta sevmediginiz yada anlasamadiginiz insanlari bile kabul edersiniz. Insanlar ile olan iliskilerinizde strese yol açan olaylar, örnegin maddi zorluklar, iliskide yasanan problemler vs genelde hastaligi daha da kötülestirir.

Borderline kisilige sahip kisilerin kendine güven duygulari çok kirilgan oldugu için insanlar tarafindan kabul edilmeye yada reddedilmeye karsi asiri derecede hassastirlar. Eger bu hastaliga sahipseniz, bir iliskiniz olsa bile kendinizi dislanmis ve yalniz hissedersiniz. Olasi bir kayip, ayrilik yada terkedilme ihtimali karsisinda kendinizi tehdit altinda hissederseniz ve genelde hiddet, asiri öfke, asagilama yada sözlü saldirilar ile tepki verirsiniz. Borderline kisilige sahip insanlarin duygularini kontrol etmekte zorlandiklari yaygin olarak bilinmektedir. Ayrica bazi durumlarda yalnizlik ve terkedilmislik duygularindan kurtulmak için alkol, uyusturucu, yeme bozukluklari, kendine zarar vermek yada intihara tesebbüs etmek gibi davranislar görülebilir

Belirtiler

Ideallestirme ile asagilama arasinda sürekli degisen bir iliski
Tehlikeli boyutlarda kendine güven eksikligi ve dengesizlik
Ruh halinde sürekli ve büyük degisimler.
Asiri ve yogun öfke
Kizgin ve saldirgan patlamalar
Ayrilikta yada kayip aninda panik duygusu
Sürekli olarak kendini bos hissetme.

Tedavi

Kisilik hastaliklarinin erken yaslarda gelisiyor olmasi ve insanlarin kendilerini bu hastalik ile tanimliyor olmasi tedavinin çözümünü zorlastirmaktadir. Tedavinin basarili olabilmesi için kisinin köklesmis davranis sekline, yaklasimlarina, bakis açilarina, iliski yapilarina ve kapasitelerine deginilmesi gerekir. Genelde kisilik problemleri psikoterapi ile çözümlenebilmesine ragmen, uzun zaman içinde yerlesmis olan bu duygu, düsünce ve davranis aliskanliklarini degistirmek yogun ve sürekli tekrarlanan bir tedavi ve ögrenme süreci gerektirir.

örnegin, uzun vadeli psikoterapi Borderline kisiligi olanlar için oldukça etkili olabilir. Fakat iliskilerde yasadiklari problemleri düsünürsek, terapi sürecinin oldukça degisken oldugunu ve sabit bir iyilesme egrisi çizmediklerini belirtmek gerekir. Terapi sirasinda devamli degisen duygulara, asiri ilgi ihtiyacina ve sürekli tekrarlanan krizlere terapistin dayanmasi gerekir. Her sey yolunda gitse ve terapist her seyi dogru yapsa bile, Borderline kisilik bir süre sonra terapiyi ve terapisti asagilamaya baslayacak ve kizginlikla aniden tedaviyi sonlandiracaktir. Bir kaç ay sonra yeniden terapiye dönmesi ile ayni süreçler yeniden yasanacak ve bu sartlar altinda tedavi en azindan 2-5 yil arasinda sürecektir.

Bazi zamanlar, özellikle kriz anlarinda kisi intihar tesebüssünde bulunabilir. Bu durumda hastanin kisa bir süreligine hastaneye yatirilmasi gerekebilir. Eger kisinin hastaligi ilerlerse ve evde ihtiyaci olan bakim ve ortam saglanamiyorsa, daha uzun süreli olarak hastanede kalmasi istenebilir.

Arastirmalar bazi kisilik sorunlarinin kiside devam ettigini ama bazilarinin yok oldugunu göstermektedir. Görünüse göre hayat tecrübeleri ile birlikte hasta karakterinin temel özelliklerini degistirmeyi ögreniyor. Tedavi uygulandigi zaman ise hastaligin gelismesi hizlaniyor. özellikle kisi tedaviye gönüllü olarak geliyorsa, iyilesmek için çaba sarfediyorsa ve problemlerinin sorumlulugunu üstleniyorsa hastaligin iyilesmesi daha hizli oluyor. Ama diger tarafta kisi sorunlarinin baskalarindan yada çevresinden kaynaklandigina inaniyorsa, sorumlulugunu üstlenmeyi reddediyorsa ve problemlerini çözemeyecek kadar güçsüz ve zayif oldugunu iddia ediyorsa iyilesme süreci biraz daha uzun zaman aliyor.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol puff
Geri
Üst