Böbrek taşının oluşumunda beslenme büyük önem taşır. Beslenme düzeninde değişiklikler yaparak taş oluşumunu önleyebilirsiniz.
Bol su tüketimi (günlük 2-2.5 litre idrar çıkaracak şekilde su içmek).
Kola, gazoz gibi gazlı içeceklerden fazla tüketmemek.
Çay ve kahve tüketimini azaltmak.
Fazla miktarda greyfurt veya elma suyu tüketmemek.
Süt ve süt ürünlerinin hiç veya çok az tüketilmesi riski arttırmaktadır.
Bol lifli besinleri tercih etmek.
Yüksek oksalat içeren pancar, soya, çikolata, fındık, maydonoz, ıspanak, çilek gibi besinleri aşırı derecede tüketmemek.
Tuz kullanımını azaltmak.
Kırmızı eti fazla tüketmemek.
Egzersiz yapmak.
Böbrek taşı tekrarlar mı?
Böbrek taşları tekrarlayabilir.
Taş hastalığına ne kadar erken yakalanılırsa taşın tekrar etme riski o kadar yüksek olmaktadır. Geçmişte taş hastalığı olanlarda bir yıl içinde taş oluşma olasılığı yaklaşık % 15, on yıl içinde ise yaklaşık % 80dir.
Hangi Gıdalar Böbrek Taşı Oluşumuna Neden Olur?
Asitli ve gazlı içecekler, fazla tuz tüketimi, kırmızı etin fazla tüketilmesi, pancar, soya, çikolata, kakao, kuru incir, karabiber, fındık, kuru yemişler, sardalya, sakatat, mantar, kuru bakliyat, karnabahar, çilek ve ıspanak
Ancak unutulmaması gerekir ki bu saydıklarımızın fazla tüketilmesi bir sorundur. Az miktarlarda tüketilmelerinde bir sorun yoktur veya taş hastalığının olması bunların kesinlikle tüketilmeyeceği anlamına gelmez.
Bol su tüketimi (günlük 2-2.5 litre idrar çıkaracak şekilde su içmek).
Kola, gazoz gibi gazlı içeceklerden fazla tüketmemek.
Çay ve kahve tüketimini azaltmak.
Fazla miktarda greyfurt veya elma suyu tüketmemek.
Süt ve süt ürünlerinin hiç veya çok az tüketilmesi riski arttırmaktadır.
Bol lifli besinleri tercih etmek.
Yüksek oksalat içeren pancar, soya, çikolata, fındık, maydonoz, ıspanak, çilek gibi besinleri aşırı derecede tüketmemek.
Tuz kullanımını azaltmak.
Kırmızı eti fazla tüketmemek.
Egzersiz yapmak.
Böbrek taşı tekrarlar mı?
Böbrek taşları tekrarlayabilir.
Taş hastalığına ne kadar erken yakalanılırsa taşın tekrar etme riski o kadar yüksek olmaktadır. Geçmişte taş hastalığı olanlarda bir yıl içinde taş oluşma olasılığı yaklaşık % 15, on yıl içinde ise yaklaşık % 80dir.
Hangi Gıdalar Böbrek Taşı Oluşumuna Neden Olur?
Asitli ve gazlı içecekler, fazla tuz tüketimi, kırmızı etin fazla tüketilmesi, pancar, soya, çikolata, kakao, kuru incir, karabiber, fındık, kuru yemişler, sardalya, sakatat, mantar, kuru bakliyat, karnabahar, çilek ve ıspanak
Ancak unutulmaması gerekir ki bu saydıklarımızın fazla tüketilmesi bir sorundur. Az miktarlarda tüketilmelerinde bir sorun yoktur veya taş hastalığının olması bunların kesinlikle tüketilmeyeceği anlamına gelmez.