![k47dz.jpg](http://d1302.hizliresim.com/16/h/k47dz.jpg)
Türkiyede hızla büyüyen ve Deloitteun raporuna göre bu yıl 313 milyar dolarlık hacme ulaşması öngörülen perakende sektörü, yurtdışından yönetici çekme konusunda atağa kalktı. Son dönemde yabancı fon ve şirketler sektördeki satın alma ve yatırımlarını artırırken, profesyoneller de gözünü Türkiyeye çevirdi. Talebi gören moda ve perakende insan kaynakları (İK) şirketi Harveen Gill Associates (HGA), İstanbulda ofis açtı. İngilteremerkezli şirket, Türkiye ofisini açacağını duyurunca, 1 ayda yüzlerce iş başvurusu aldı.
HGA Dünya Başkanı Harveen Gill, perakende sektöründe çalışan yabancıların Türkiyeye ilgisinin önemli bir nedeninin vergi avantajı olduğunu söyledi. Türkiyede vergisiz, netmaaş konuşabilmenin yabancılara pozitif etki ettiğini aktaran Gill, Genelmüdür ve CEO pozisyonları gözde. 1 ayda 130 kişi Türkiyede iş talebiyle özgeçmiş bilgisi gönderdi. Bunlar üst düzey başvurulardı dedi. Gill, şöyle devametti: İngilterede perakende 20 yıldır çok büyüdü. Türkiyede gelişim 6-7 yıldır hızlandı. Gelişen, büyüyen bir yerde çalışmak ilgi çekiyor.
Bir konu da vergi avantajı. Burada İngilteredeki gibi kademeli yüksek vergi yok. Netmaaş var. Avrupa krizde ve sorunlarla boğuşuyor. Türkiye aynı zamanda çok güzel bir ülke. Bu dönemde çok gözde. 130 üst düzey başvurunun yüzde 80inin İngilizlerden geldiğini kaydeden Gill, İngilizleri ABDliler takip ediyor. Sonra Fransız, İtalyan ve Hintliler geliyor. Aynı şekilde, Türkiyeden yurtdışına gitmek isteyen sektör çalışanları da var. İki durumda da danışmanlık yapmak için ve yükselen Türkiye piyasasında yer almak için ofisimizi açtık dedi.
FUTBOLCULAR DA TÜRKİYE DİYOR
Türkiyede CEOlar aldıkları ücret için yüzde 20-35 arası vergi ödüyor. Ancak maaşlarından fazla olan jestiyon, yani kârdan alınan primin yüzde 50si vergiden muaf. Hükümetin yeni Gelir Vergisi Yasası ile CEO jestiyonlarını vergileyeceği ifade ediliyor.
Yasayla, aldığı ücretler vergiden muaf olan ya da indirimli vergi ödeyen futbolcu, ressam, yazar, senarist ve bilgisayar programcıları da herkes gibi yüzde 35 vergiye tabi olacak. Türkiyede futbolcu transferlerinde de vergi avantajının belirleyici olduğu biliniyor. Süper Ligdeki oyuncular için vergi oranı yüzde 15 iken bu rakam İngilterede yüzde 50, Almanyada ise yüzde 45.
TASARIMCI GETİRMENİZ GEREKİYOR
Türkiyede perakende sektörünün yurtdışından insan kaynağı getirmesi gereken pozisyonların tasarım direktörlüğü ve ürün yönetimi olduğuna dikkat çeken Harveen Gill, Üretim konusunda iyisiniz. Bu hep böyleydi.
Fakat tasarım anlamında Batı hâlâ Türkiyeden daha ileride. O nedenle, Türkiyede en çok tasarımcı, tasarım direktörü alanlarında insan kaynağına ihtiyaç var dedi. Gill, ürün yönetiminin de çok önemli olduğunu belirterek, Ürün yöneticisi, mağazada hangi ürünün satılacağına karar verir. Hayati önem taşır. Bu alanda da ihtiyaç ve arayış var diye konuştu.
MAAŞLARI 5 YILDA 2 KAT ARTTI
HGA Türkiye Genel Müdürü Murat Ergene de Türkiyede sektördeki üst düzey yönetici maaşlarının dikkate değer artış yakaladığını belirtti. Özellikle genel müdür pozisyonunun ilgi çekmesinin bir nedeni de bu diyen Ergene, şöyle konuştu: Sektörde genel müdür maaşı son 5 yılda ortalama 1.5-2 kat artarak ayda 25 bin dolar civarına çıktı. Tabii bonus ve primler hariç. Yurtdışına göre artılar çok fazla. Genel müdür ve CEOlara araba gibi bonuslar veriliyor.