sensiz olmaz
Kayıtlı Üye
Biyomedikal mühendisliği son zamanlarda gelişmekte olan bir mühendislik dalıdır. Makine mühendisliği ve tıp gibi bilim alanlarıyla oldukça ilgilidir. Biyomedikal mühendisliği popüler mühendislik kolundan olmasıyla birlikte, iş bulma şansı da oldukça fazladır. Diğer mühendislik dallarında olduğu gibi problemlere çözüm arama amacındadır. Tıp ile alakalı olmasıyla, canlı hayatının problemlerine çözüm bulacak alet, cihaz ve makineler tasarlama amacı güder.
Biyomedikal mühendisliği yeni bir mühendislik dalı olduğundan, çok az üniversitede açılan bir bölümdür. Kimya mühendisi yetiştirirken verilen laboratuvar eğitiminin masraflı olması gibi, biyomedikal mühendisliğinde de masraflı eğitimler vardır. Biyomedikal mühendisi olan bir birey, doktor, hemşire, terapist, tekniker gibi elemanlarla birlikte çalışır. MF-4 puan türüyle öğrenci alan bir bölümdür.
Biyomedikal mühendisinin sahip olması gereken özellikler nelerdir?
Bir biyomedikal mühendisi;
Sorumluluğunu bilen, sabırlı, çalışkan, dikkatli ve kararlı bir yapıya sahip olmalıdır.
Fen bilimlerine karşı ilgili ve tasarım alanında yaratıcı olmalıdır.
Hizmet sektöründe olduğu için insanları seven bir yapıda olmalıdır.
Teknoloji alanında kendini yetiştirmiş ve teknolojiyi aktif olarak kullanan bir yapıda olmalıdır.
Akademik bilgi ve yeteneğe sahip olmalıdır.
Biyomedikal mühendisinin görevi nedir?
Biyomedikal mühendisliğinin çalıştığı sektör sağlık sektörüdür. Biyomedikal mühendisi biyoloji, tıp, genetik gibi alanlarda oluşabilecek sorunlara karşı çözüm bulmaya yönelik bir mühendislik dalıdır. Biyomedikal mühendisleri tıpta kullanılan makinelerin yapımında, programlarının yazılımında, temin edilmesinde, çalıştırılmasında aktif olarak rol oynar. Diyaliz cihazı, cerrahi robotlar gibi tıpta kullanılan her türlü makinenin üretilmesinde, tasarlanmasında ve çalıştırılmasında görev alırlar.
Biyomedikal mühendisleri nerede çalışır?
Hastanelerde ve diğer sağlık kuruluşlarında
Tıp araştırma merkezlerinde
Üniversitelerde
Tıbbi cihaz üreten, geliştiren fabrikalarda
İlaç sektöründe
çalışabilmektedirler.
Biyomedikal mühendislerinin gördükleri dersler nelerdir?
Biyomedikal mühendisleri 4 senelik lisans eğitimi görürler.
Birinci sınıfta temel bilimler olan, matematik, fizik ve kimya dersleri ve mesleği tanıma adına 'Biyomedikal Mühendisliğe Giriş' dersi gösterilir.
İkinci sınıfta tıp ve fizik alanlarında dersler alırlar. 'İnsan Fizyolojisi', 'Elektronik Cihazlar ve Devreler', 'Sinyaller ve Sistemler' gibi dersler örnek verilebilir.
Üçüncü ve dördüncü sınıfta ise daha detaylı dersler gösterilir. 'Akışkanlar Mekaniği ve Isı Geçişine Giriş', 'Fizyolojik Sinyaller ve Enstrümantasyon' gibi dersler örnek verilebilir.
Her mühendislikte olduğu gibi 2. ve 4. sınıflarda zorunlu staj eğitimi vardır.
Biyomedikal mühendisliği hangi üniversitelerde vardır?
Birçok üniversitede biyomedikal mühendisliği alanı vardır: Bunlardan en önemlileri;
Bahçeşehir Üniversitesi
Yeditepe Üniversitesi
Namık Kemal Üniversitesi
Erciyes Üniversitesi gibi üniversitelerdir.