sensiz olmaz
Kayıtlı Üye
Yıllardır süregelen tarımsal üretim günümüzde oldukça zorlaşmıştır. Verim düşmüş, üretim tüketime yetmez hale gelmiş, zararlılarla mücadele etmek zorlaşmıştır. Tüm bu sorunları ve daha fazlasını çözmek, üretimin devamlılığını sağlamak ve iyileştirmek için kişiler yetiştiren Bitkisel Üretim ve Teknolojileri bölümü dört yıllık bir eğitim sürecinden oluşur. Niğde Üniversitesi ve Uluslar arası Kıbrıs Üniversitesi olarak iki üniversitede eğitim vermektedir.
Alınan Dersler
Dört yıllık lisans eğitiminde yıllara göre alınan dersler:
Birinci yıl alınan dersler: Kimya, matematik, botanik, İngilizce, bilgisayar, Atatürk İlke ve İnkılapları Tarihi, ekoloji, Türk dili, zooloji, genetik, analitik kimya, tarım ekonomisi, bitkisel üretim ve teknolojilerine giriştir.
İkinci yıl alınan dersler: Mikrobiyoloji, bitki fizyolojisi, biyokimya, toprak bilimi, meyve üretimi, biyosistem mühendisliği, alan İngilizcesi, tahıllar ve yemeklik dane baklagiller, istatistik, nişasta ve şekerli bitkiler, nematoloji, meyve bahçesi kuruluş ve yöntemi, tıbbı ve aromatik bitkiler, endüstri bitkileri, bitki çoğaltma yöntemleridir.
Üçüncü yıl alınan dersler: Fitopatoloji, iklim değişikliği, bağcılık ve teknolojileri, mesleki uygulama, bitki ıslahının ilkeleri, hayvan yetiştirme, entomoloji, kanatlı hayvan yetiştirme, modelleme ve karar destek sistemleri, süs bitkileri, organik hayvancılık, subtropik ve üzümsü meyveler, tarımsal araştırma ve deneme yöntemleri, arıcılık ve polinasyon, sulama ve drenaj, su kalitesi ve tuzluluk, toprak ve su koruma mühendisliği, topraksız tarım, tarla bitkileri ıslahı, çayır- mera ve yem bitkileri, hidroloji, gözenekli ve sert meyveler, toprak ekolojisi ve biyolojisi, bahçe bitkileri ıslahı, moleküler genetik, bitki koruma yöntemleri ve ilaçlarıdır.
Dördüncü yıl alınan dersler: Organik sürdürülebilir tarım, bitkisel ürünlerin muhafazası ve pazara hazırlanması, profesyonel iletişim, girişimcilik ve liderlik, lif bitkileri, yağ bitkileri, mantar yetiştiriciliği, çim bitkileri, bitki hastalıkları, özel sebzecilik, toprak, su ve bitki analiz yöntemleri, tarımsal epidemiyoloji, organik tarım verimliliği, çevre ve toplum, tohum patolojisi, bitki zararları, fide ve fidan üretimi, gübreler ve gübreleme teknikleridir.
Çalışma Alanları
Lisans eğitiminden başarıyla mezun olan bireyler Ziraat Mühendisi ünvanı alır. Çalışma alanlarından bazıları:
Tohum fabrikaları
Sera üretimi yapan şirketler
Hayvancılık işletmeleri
Fide ve fidan yetiştiren firmalar
Devlette:
Bayındırlık ve İskan Bakanlığı
Tarım bakanlığı
Üniversiteler
Devlet Su İşleri
Orman Bakanlığı
Tarım kredi kooperatifleri
Aranan Nitelikler
Bölümü tercih edecek kişilerde aranan nitelikler:
Doğayı ve bitkileri sevmeliler.
Açık arazide çalışmaya yatkın olmalılar.
Karşılaştıkları sorunları kavrayabilmeli ve çözüme götürebilmeliler.
Yeniliklere açık bir kişiliğe sahip olmalılar.
Yaratıcı bir düşünme gücü taşımalılar.
Araştırma yapmayı sevmeli ve evrensel ölçekli gelişmeleri takıp edebilmeliler.