Bitkilerin Şuurlu Hareketleri

meridyen2

Kayıtlı Üye
Bitkilerin Şuurlu Hareketleri

Evrimcilerin, yeryüzündeki canlılığın açıklaması olarak gösterdikleri kör tesadüfler, bitki hücreleri tarafından gerçekleştirilen haberleşme, karar alma ve üretime geçme gibi şuur ve bilinç gerektiren davranışların kökenini açıklamaktadır.

Kusursuz bir şekilde çalışan metabolizmaları ve sistemleri sayesinde bilim adamlarını hayrete düşüren bitkiler, evrim teorisinin açıklama getirmekte en çok zorlandığı canlılar arasında yer almaktadır. Ünlü evrimci bilim dergisi Nature'ın 21 Şubat 2002 sayısında yayınlanan bir makalede, Edinburg Üniversitesi bünyesindeki Hücre ve Moleküler Biyoloji Enstitüsü üyesi olan Anthony Trewavas, "Bitkilerdeki Bilinç: Akıldan Yoksun Beceriler" başlıklı yazısında bitkilerin ortaya koydukları şuurlu davranışları ele almıştır.

44.jpg


Trewavas bitki hücrelerinin birbirleriyle olan haberleşmelerini ve bu sistemin ne kadar karmaşık bir yapıya sahip olduğunu açıklarken, bitkilerin bu özelliklere ancak bilinçli, üstün akıl sahibi bir Yaratıcının tasarımı sonucu sahip olabileceğini şöyle itiraf eder:

"Bitki hücreleri birbirleriyle kimi zaman proteinleri ve hormonları; kimi zaman nükleik asit, karbonhidrat ve şekerleri; kimi zaman da kimyasal ve elektriksel sinyalleri kullanarak haberleşirler. Bireysel bitki hücrelerinin çok miktardaki bu bilgiyi nasıl barındırdıkları anlaşılamamaktadır. Ancak anatomik açıdan benzer hücreler bile tek bir sinyale, olağanüstü farklı tepkiler verirler. Bireysel hücre davranışlarının oluşturduğu çok büyük bir rezervuar, farklı organizma davranışlarını üretecek şekilde koordine edilebilir."

Bitkiler, sayılan bu karmaşık işlemleri hiç durmadan ve hatasız bir şekilde defalarca yapmaktadırlar. Ancak bitkiler tüm bunları düşünecek kapasitede bir beyne ya da ince hesaplamalar yapacak bir akla sahip değildirler. Anthony Trewavas bitkilerdeki bu şuurlu davranışlara örnek olarak palmiye ağacını gösteriyor ve bu ilginç bitkinin insanı hayrete düşüren davranışlarını şöyle aktarıyor:

"Palmiyenin gövdesinin şekli, güneş ışığına göre en uygun duruşu sağlayıp muhafaza edebilmek için değiştirilir; yaprakların pozisyonları ışığı en yüksek derecede kullanabilecek şekilde ayarlanır. Rakip komşu bitkiler ayaklı palmiye ağacına yaklaştıklarında, gövdeyi destekleyen kökler belirli bir yöne doğru büyüyerek ağacı bütünüyle başka bir yere taşırlar."

Kuşkusuz palmiye ağacının sergilediği bu şuurlu davranışlar tek örnek değildir. Bağboğan bitkisinin verim hesaplamaları da bir başka şuur gösterisidir:parazit bir bitki olan bağboğan, bir bitkiye yaklaşıp ona dokunur. Bitkinin kaynakları verimli değilse bir başka bitkiye devam eder. Ancak bitkinin kaynakları beslenmek için zengin ise, bağboğan, bitkiye sarmal olarak sarılan dalcıklar uzatır. Bağboğan, her bitki için ayrı sayıda dalcık uzatır. Bu şekilde adeta bitkiden elde edilecek verimi hesaplamış, ona göre yatırım yapmış gibidir. Her iki bitkinin hücreleri de şuursuz atomlardan meydana gelmektedir. Bu durumda akla bazı sorular gelecekti:

Beyni veya gözleri olmayan bu bitki bir-iki dokunuşla, sarılacağı bitkinin verimliliğini nasıl anlayabilir?
Verimliliği nasıl ölçebilir ve bunun sonucunda bir değerlendirme yaparak belli sayıda sarmal dalcık nasıl uzatabilir?

Şuursuz atomlardan meydana gelen bu bitkiler böylesine akılcı davranışları nasıl sergileyebilirler?
Bilinçli bir davranış bir beyin olmaksızın nasıl hesaplanmış olabilir?
Elbette ki bu soruların tek bir cevabı vardır. Bütün bunları bitkilerin kendi kendilerine düşünmeleri, hesaplamalar yapmaları ve gereğini yerine getirmeleri imkansızdır. Üstelik her yeni doğan bitki bu bilgilere sahiptir. Bütün bunlar bizi tek bir sonuca götürür. Herşeyden haberdar olan, üstün güç sahibi Rabbimiz bitkilere neler yapacaklarını ilham etmektedir. (Harun Yahya, Yeşil Mucize: Fotosentez)
(makale harun yahya)
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol
Geri
Üst