Bezmi$h
Banned
Bilim insanlarının yaptığı bir araştırma, kürklü memeli hayvanların bir saniyede vücutlarının yüzde 70ini kurutabildiklerini ortaya koydu.
Araştırmada, aralarında fare, aslan ve ayıların da yer aldığı, küçükten büyüğe 16 tür hayvan incelendi. Araştırma sonucunda, kürklü hayvanın boyutu küçüldükçe, kendini kurutmak için daha fazla silkelenmesi gerektiği anlaşıldı.
ABDnin Georgia Tech Üniversitesinden David Hu, Hayvanların kendilerini bu kadar kısa sürede kurulayabilmelerinin, milyonlarca yıl süren evrim sonucu olduğunu düşünüyoruz... Düşünün ki havuzdan çıkıyorsunuz ve havlu kullanmak yerine bir tuşa basıyorsunuz. Vücudunuzun yüzde 70i bir anda kurulanıyor dedi. Hu, LiveScience sitesine yaptığı açıklamada, elde ettikleri bulguların, kendi kendini temizleyen ve kurulayan robotik cihazlar geliştirilmesinde bilim insanlarına ilham verebileceğini ifade etti.
ÖLÜM KALIM MESELESİ
Hu, memeliler için kurulanmanın bir ölüm-kalım meselesi olduğunu belirtti. Sıradan bir insan banyodan çıktığında üzerinde yarım litreye yakın su taşıyabiliyor. Islak bir farenin kürküne, vücut yoğunluğunun yüzde 5i kadar su bulaşıyor. Bir karınca ise su altında kaldığında, vücut ağırlığının üç katı kadar baskı görüyor. Sivrisineklerin yağmur damlalarından nasıl kaçabildiği üzerine araştırmalar yapmış olan Hu, meslektaşlarıyla köpekler üzerinde bir analiz yaptı. Buna göre, 32 kiloluk bir köğeğin, yarım litre suyla ıslanması halinde, sadece havanın etkisiyle kurumayı beklemesi esnasında sıcak kalmak için günlük kalori girdisinin yüzde 20sini harcaması gerekiyor. Kış şartlarında kuru kalmanın çok kritik olduğuna dikkat çeken Hu, Bir göle düştüğünüzü ve kurulanacak hiçbir imkanınız olmadığını düşünün, bu çok zor bir durum olurdu dedi.
Hu ve meslektaşları, kendi kendine kurulanma özelliğini daha detaylı gözlemlemek için 16 hayvan türüne ait 33 hayvanı inceledi. Hayvanların vücut büyüklükleri ve silkelenme hızları ölçüldü. Fare, ayı yavrusu, aslan ve köpek gibi memelilerin yer aldığı incelemede, hayvanlara su püskürtülerek silkelenmeleri gözlemlendi. Ayrıca, kürk silkeleyen bir cihazla ayrı gözlem yapıldu.
SONUÇLAR ŞAŞIRTICI
Sonuçlara göre, ıslak hayvan ne kadar büyükse, kurulanması için o kadar yavaş silkelenmesi gerekiyor. Bunun sebebi, daha büyük olan hayvanın sahip olduğu kürkün fazla hareket etmesi ve küçük hayvanlara kıyasla merkezcil çekim kuvvetine maruz kalması.
Böylece, yetişkin bir ayı kurulanmak için saniyede üç-dört kez silkelenirken, bir köpek saynı sürede dört-altı defa silkeleniyor. Fare ve sıçanların ise 10 defa silkelenmeleri gerekiyor. Hu, Küçük canlıların saniyede 30 defaya kadar silkelenmeleri gerekebiliyor. Tabii ki bunu düşünmek olanaksız dedi.
Araştırmacılar, sarkık derili hayvanların, gergin derili hayvanlara kıyasla daha kolay kurulandıklarını çünkü aşırı hareket ederek dokuz kat faha fazla güç ortaya çıkardıklarını belirtti. Hu, buna rağmen büyüklükleri fark etmeksizin tüm kürklü memelilerin kurulanmakta son derece usta olduğunu ifade etti.