Bir Osmanlı Mirası; Mostar Köprüsü

ashli

Bayan Üye
Mostar Köprüsü’nün mimarisi ve inşası

Mostar Köprüsü’nü ve daha birçok tarihi yapıyı bünyesinde barındıran Mostar şehri, Osmanlı döneminde 20 haneli küçük bir kasabadır. Neratva Nehri’nin ikiye ayırdığı kasabanın iki yakasının birbirine bağlanmasını isteyen kasaba halkı, dönem padişahı Kanuni Sultan Süleyman’dan bir köprü talebinde bulunurlar. Kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle 1557 yılında inşasına başlanan köprünün mimarı ise, Mimar Sinan’ın öğrencisi Mimar Hayreddin’dir.

İnşası 9 yılda tamamlanarak 1566 yılında kullanıma açılan Mostar köprüsü; iki yakayı birbirine bağlamanın yanı sıra, kasabada ticareti geliştirir.

Ticaretin gelişmesiyle zenginleşen ve canlanan kasaba, giderek şehirleşmeye başlar. Daha sonra Mostar Köprüsü’nün adını alır ve günümüzde hâlâ Mostar Şehri olarak bilinir.

Mostar Şehri’nin en önemli yapısı olan köprü, ne kadar güzel ve gösterişliyse inşa edilmesi de bir o kadar zor ve zahmetli olmuştur. Öyle ki, Mostar Köprüsü; 427 yıl boyunca doğal afetlerden ve iki dünya savaşından sağlam çıkmayı başarmıştır.

Yapımında, yumurtadan keçi kılına kadar birçok malzeme kullanılan köprünün inşaatında 456 kalıp da taş kullanılmıştır.

Hilâl şeklinde tasarlanan köprünün iki ayağının arasındaki mesafe 28.59 metre ve yüksekliği ise 20 metredir. Üst döşemesi kademeli olarak yapılan köprüden, böylelikle yayaların ve araçların daha kolay geçebilmesi sağlanır.

Köprünün hilâl şeklinde yapılmasının nedeni, Türk Bayrağı’ndaki hilâli temsil etmesidir. Ayrıca, ilk inşası esnasında köprüye, Türk eseri olduğunun anlaşılması için ay ve yıldız şekillerini barındıran bir taş eklenmiştir.

Mostar Köprüsü’nün iki ayağından birinin adı Tara, diğeri ise Helebiye’dir. Evliya Çelebi, Tara adlı ayakta bulunan kulede 3 ay kalır ve Seyahatname adlı eserinde, 16 imparatorluk dolaştığı hâlde Mostar’ın bir eşine rastlamadığını yazar.

Jfpvj.jpg


pU1ho.jpg


JKUnk.jpg


HPjfZ.jpg

 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
bypuff
Geri
Üst