---> Bir Kızıl Goncaya Benzer Dudağın/Aylin Şengün Taşçı
BİR KIZIL GONCAYA BENZER DUDAĞIN ŞARKISI RESULULLAH EFENDİMİZE İTHAFDI
> Amir ateş denilince eminim benim gibi birçok insanın aklına Bir kızıl goncaya benzer dudağın şarkısı gelir. Aynı şekilde bu parçayı dinleyenlerin de aklına ilk gelecek isim Amir Ateştir. Bu şarkının hikayesi nedir?
Bu şarkı Resulullah Efendimize ithaftır. Şarkının sözlerini yazan Melek Hiç Hanım, şiirlerinde Ona olan aşkını, sevdasını, ona olan minnet ve şükranını dile getiren sözler yazardı. O başkasına değil Ya Yüce Mevlaya, ya Cenab-ı Pire, ya da Resulullah Efendimize yazardı. Ama siz bir kıza ya da herhangi bir delikanlıya yazdığını zannedersiniz dediler.
> Yani bu şarkı Peygamber Efendimiz için mi yazılmış?
> Evet Ona ithafen yazılmış. Ben de, Elhamdülillah abdestsiz beste yapmadım dedim. O benim 5 dakikada yaptığım bir şarkıdır. Böyle bir şey olacağını ummamıştım. Bunda bir esrar var ama nedir? diye düşümdüm. Sonra bir gün televizyonda, Amir Hocamızın o şarkıdan başka şarkı yapmasına gerek yok. Bu şarkı bin tane şarkıya bedel. Çünkü bunun Resulullah Efendimize ithaf bir şiir, güfte olduğunu biliyoruz dediler.
MEHMET, ŞARKIYI BESTELEME VESİLE OLDU
Bu besteyi nasıl yaptınız?
Çok yakın bir ailenin yanında Kadıköyde kalıyordum. Akşamları evime geldiğimde yemeğimi yer, çayımı, kahvemi içer, namazımı kılar ve bitişikteki daireme geçerdim. Yine bir akşam, yemek hazırlığı yapılırken, evin 7-8 yaşındaki oğlu Mehmet ile oyun oynuyordum. Işılar söndü, Mehmet korkmasın diye kucağıma aldım ve pencerenin yanına götürdüm. Yoldan geçen arabaları, yolu göstererek oyalıyordum Mehmet bak falan derken hemen yan tarafta bir piyano vardı. Çocuk ağlamasın diye piyanonun başına gittim ve dım, dım, dım diye çaldım. O zaman hemen Mehmetin hali gözümün önünde o güfte ile özdeşleşiverdi.
Bir kızıl goncaya benzer dudağın,
Açılan tek gülüsün sen bu bağın,
Kurulur kalplere sevda otağın,
Kim bilir hangi gönüldür durağın.
Her gören göğsüme taksam seni der,
Kimi ateş gibi yaktın beni der,
Kimi billur bakışından söz eder,
Kim bilir hangi gönüldür durağın.
Anlayacağınız Mehmet Bir kızıl goncaya benzer dudağın şarkısını bestelememe vesile oldu.
> Şarkının popüler olması nasıl oldu?
> Şarkıyı besteledikten kısa bir zaman geçtikten sonra TRT son yüzyılın şarkısı diye plaket verdi. Şaşırdım ve kendi kendime gülmeye başladım. Benim o kadar bestem, şarkım var ama bunun onlardan farkı ne ki? Oysa çok daha güzel bestelerimin vardı. Sonra şarkı meşhur oldu. Tahtını yaptık ama bahtını başkalarına bıraktık.
> Bu sözler elinize nasıl ulaştı?
> Benim ilk tasavvufi ve musiki hocalarımdan Sabahattin Volkanın kızı tarafından yazılıp bana verildi.
Nursel Tozkoporan'ın Röportajı