Bir ilk daha

buğlem

Bayan Üye
Bir ilk daha


Türkiye'nin 3'üncü yüz nakli, Gazi Üniversitesi'nde bir kadın hastaya yapıldı. Donör Moldovalı bir kadın... Hasta ise yüzü ateşli silahtan parçalanan ve onlarca ameliyata rağmen düzelmeyen Kahramanmaraşlı Hatice Nergis

Türkiye'nin 3'üncü yüz nakli operasyonu, Antalya Akdeniz ve Ankara Hacettepe Üniversitesi'nden sonra dün Ankara Gazi Üniversitesi'nde gerçekleştirildi. 6 saat kadar süren ameliyat, Doç. Dr. Selahattin Özmen başkanlığındaki ekip tarafından yapıldı. İstanbul'da Zeytinburnu'nda intihar eden evli ve 2 cocuk annesi Moldovalı Olga Aygün'den alınan yüz, av tüfeğinin patlamasıyla yüzü parçalanan Kahramanmaraşlı Hatice Nergis'e nakledildi. Böylece Türkiye'de ilk kez bir kadına yüz nakli yapılmış oldu. İşte zamana karşı yarış şeklinde cereyan eden süreç:

KARACİĞERİ İSTANBUL'A...
İntihar sonucu önceki gece İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesi'nde beyin ölümü gerçekleşen Moldova uyruklu Aygün'ün ailesi, organlarını bağışlamayı kabul edince, zamana karşı yarış da başladı. Aile, olayın ve organ bağışının hiçbir şekilde basına yansımamasını istedi. Donörün dokusu Ankara Gazi Üniversitesi'nde yüz nakli için sıra bekleyen hastalardan birine uygun çıkınca Türkiye'nin 3'üncü yüz nakli için hazırlıklar başladı. Sağlık Bakanlığı'ndan gelen haber üzerine Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi ekibi harekete geçti. Organlar alındı ve yüz, ambulans uçakla Gazi Tıp Fakültesi'ne getirildi. Kadının karaciğeri ise bir başka hastaya nakledilmek üzere İstanbul- Florence Nightingale Hastanesi'ne gönderildi. Donörden yüzü almak üzere ambulans uçakla İstanbul'a giden Doç. Dr. Selahattin Özmen, Prof. Dr. Sühan Ayhan ve Diş Hekimliği Protez Anabilim Dalı'ndan Doç. Dr. Mustafa Koçaklı'dan oluşan ekibin dün sabah aynı uçakla Ankara'ya döndüğü, hastanın hazırlanmasının ardından Plastik Cerrahi Bölümü'nden Doç. Dr. Selahattin Özmen başkanlığındaki 12 kişilik ekibin saat 10.30 sıralarında operasyona başladığı açıklandı. Operasyon saat 22.00'de sona erdi.

DONÖR 29 YAŞINDA
Hatice Nergis'in 6 yıl önce Kahramanmaraş'ta elindeki silahın patlaması sonucu burun bölgesi ve damağın üst kısmının tahrip olduğu, bir gözünü de kaybettiği öğrenildi. Nergis, onlarca operasyon geçirmesine rağmen yüzü normal bir görünüme kavuşamadı, son çare olarak yüz nakline karar verildi Gazi Tıp Fakültesi Dekanı ve Hastane Başhekimi Prof. Dr. Sacit Turanlı, ameliyatla ilgili şu bilgileri verdi: "Hasta 20 yaşında, Kahramanmaraşlı... Ateşli silahla 6 yıl önce yaralanmış. Burun, üst dudak, damak ve yüzde tahribat vardı. Bugüne kadar 35 cerrahi ameliyat yapılmış. Donör ise 29 yaşında İstanbul'da hayatını kaybeden bir bayan. Ekibimiz ambulans uçakla İstanbul'a gitti. Yüz ile birlikte karaciğer ve iki böbreği de sabaha kadar süren bir ameliyatla aldılar. Burun ve üst dudak damak dokusu alındı. Hasta da ambulansla Kahramanmaraş'tan getirildi. Anastomos sinirlerin dikilmesi bitti. Damarlarda kanlanma başarılı. Nakledilen kemik yerine konuldu. Deri de plastik cerrahi ile kapatılacak. Buna kısmi yüz nakli de diyebilirsiniz. Sağlık Bakanlığı, bize kompozit doku nakli izni vermişti. Ama alıcı bekliyordu. Hastalara uygun doku için beklendi. Saçlı yüz nakli için de uygun doku bekleniyor."

HEDEFİ, SAÇLI YÜZ NAKLİ
Gazi Üniversitesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Selahattin Özmen, kendilerine başvuran hastalardan birine dünyada ilk defa "saçlı deri dahil yüz nakli" planladıklarını bir süre önce şöyle anlatmıştı: "Gazi Üniversitesi'nde yüz nakli bekleyen 3 hastadan birine boynundan başlayarak enseye kadar dünyada hiç yapılmamış saçlı deri dahil, yani maske benzeri nakil yapmayı planlıyoruz. Yüz naklinde hasta ve donör arasındaki yaş farkının en fazla 20 olması ve kol bacak naklinde boy oranları arasındaki farkın yüzde 10'u geçmemesi gerekiyor. 17 yaşında yüz nakli bekleyen hastamız var. İzmir'deki donör N.A.'nın yüzü ona aktarılabilirdi. Ancak hastayla donör arasındaki yaş farkı 23 olunca 'bize uymuyor' dedik, nakli Hacettepe yaptı."

Turanlı: Türk tıbbı ile gurur duyuyoruz
Türkiye'nin 3. yüz nakli operasyonunun gerçekleştirildiği Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin Dekanı ve Gazi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Sacit Turanlı, bağış yaparak hastanın yüzünü güldüren aileye teşekkür ettiğini belirterek, "Çok büyük bir hayır işlediler" dedi. Turanlı düzenlediği basın toplantısında verici aileye teşekkürünü yineledi ve "Doktor olarak, sağlık çalışanları olarak Türk tıbbının geldiği noktadan gurur duyuyoruz" dedi.

KISMİ YÜZ NAKLİ
Ameliyatı yapan ekibe ve görev alan diğer personele teşekkür eden Turanlı, hastanın durumunun rahatlatılmasından sonra, konunun bütün ayrıntılarıyla anlatılacağını belirtti. Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Turanlı, "Damak, üst çene, burundan bahsettiniz. Bu tam bir yüz nakli değil, kısmi bir yüz nakli mi?" sorusunu, "Öyle de yorumlayabilirsiniz" diye yanıtladı. Türkiye'de yüz nakli yapılan ilk kadın hasta, geçen yılın kasım ayında Organ Nakli Haftası nedeniyle Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde düzenlenen törene annesi ile katılmış ve organ bağışı çağrısı yapmıştı. Yemek yiyemediğini dile getiren genç kadın organ bağışının kendisi gibi hastaların yeniden hayata dönmesini sağlayacağını da belirtmişti.

Öncekinakillerden iyi haber
AKDENİZ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 21 Ocak'ta Türkiye'de ilk kez yüz nakli olan 19 yaşındaki Uğur Acar yüz kaslarını hareket ettirmeye başladı. Naklin ardından tedavisi hastanede devam eden Acar'ın yüz mimikleri beklenenden çok daha önce oturmaya başladı. Yeni yüzüne alıştığını belirten Acar, "Artık yüzümü hissedebiliyorum. Alnımı çok az da olsa oynatmaya başladım. Konuşmam her geçen gün iyiye gidiyor" dedi. 24 Şubat'ta Hacettepe Üniversitesi'nde yüz nakli yapılan Cengiz Gül'ün durumunun da iyi olduğu bildirildi. Aynı hastanede çift kol nakli olan 34 yaşındaki Atilla Kavdır'dan da iyi haber var. Kavdır da fizik tedavi görüyor.

'Eşimin yüzünü hayır için bağışladım'
Olga Aygün ile Mehmet Salim Aygün Kasım 2011'de resmi nikâh kıyarak evlendi. Zeytinburnu Ziya Gökalp Mahallesi'nde oturan çiftin evlilik öncesi doğan 10 yaşında Salime ve 8 yaşında Salim isimli iki çocuğu vardı. Üsküdar'da otopark çalıştıran koca Mehmet Salim Aygün'ün alkol sorunu olduğu öğrenildi. Komşuları koca Mehmet Salim Aygün'ün içmediği zamanlar melek gibi olduğunu, çocuklarını okula arabayla götürdüğünü söyledi. Fakat içtiği zamanlarda kontrolünü kaybettiği, evde kavga dövüşün eksik olmadığı da belirtildi. Böyle zamanlarda polisi arayan komşuları, "Polis geliyor, 'aile içinde olur bunlar" diyerek gidiyordu" diyor. Öte yandan komşuları, genç kadının 9 Mart'ta kendini astığını, eşinin son anda kurtardığını, hastanede 8 gün süren yaşam mücadelesi sonunda beyin ölümünün gerçekleştiğini bilmiyor. Komşuları ölüm nedenini kalp krizi sanıyor. Telefonla ulaştığımız Mehmet Salim Aygün, organ bağışı için, "Bu hayır için yapılan bir şeydir. Bir Allah bilecek, bir ben bileceğim. Bir de doktor bilecek. Bunun dışında konuşmayacağım" dedi.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol
Geri
Üst