Bilmediğiniz 10 Jeolojik Harika

ashli

Bayan Üye
bilmediginiz-10-jeolojik-harika,10,con.jpg


Dalga (Arizona ve Utah arasında, Amerika)

Arizona ve Utah sınırı üzerinde yer alan 190 milyon yıllık kum tepeciklerinin kırmızı kayaya dönüşmesinden oluşmuştur. Çok fazla bilinmeyen bu dönüşmüş kayaları görmenin tek yolu 4.8 km yürümek.

bilmediginiz-10-jeolojik-harika,2,con.jpg


Antilop Kanyonu (Arizona, Amerika)

Amerika'nın güneybatısında en çok ziyaret edilen ve resmi çekilen kanyon Arizona'daki Antilop Kanyonu. "Çatlak" ve "Spiral" isimli iki bölümden oluşan kanyon Page'in yakınlarındaki navajo toprakları üzerinde yer almaktadır. Navajo kızılderilileri kanyonun üst kısmına "Tse' bighanilini" (Suyun kayalar arasınsan aktığı yer) diyorlarmış.

bilmediginiz-10-jeolojik-harika,9,con.jpg


Büyük Mavi Delik (Belize)

Belize şehrinin 96.5 km dışında yer alan Büyük Mavi Delik yaklaşık 0.4 km çapında ve 145 m derinliğinde. Burası dünyanın en büyüleyici dalış alanlarından biri. Bu deliğin koyu mavi olmasını sağlayan şey ise derinlik.

bilmediginiz-10-jeolojik-harika,6,con.jpg


Devlerin Kristal Mağarası (Meksika)

Meksika, Chihuahua'nın güneyinde yer alan bu kristaller toprağın altında kalan kayaların içinde doğal bir şekilde oluşmuşlar. Palmiye ağaçları kadar uzun olan fevkalade kristaller yarı saydam altın ve gümüş renginde, çeşitli şekillerde bulunuyor.

bilmediginiz-10-jeolojik-harika,7,con.jpg


Sahara'nın Gözü (Moritanya)

Moritanya'daki Sahara Çölü'nün güneybatı bölgesinde bulunan fevkalade arazi şekli Sahara'nın Gözü, 48 km çapında ve uzaydan dahi görünüyor. Bu oluşumun meteor çarpışmasının sonucunda olduğu düşünülmüşse de günümüzde yer bilimciler bunun, erozyon sonucunda oluştuğuna inanıyorlar.

bilmediginiz-10-jeolojik-harika,3,con.jpg


Mavi Göl Mağarası (Brezilya)

Brezilya'daki Mato Grosso do Sul bölgesi ve özellikle Bonito kasabası Gruta do Lago Azul, Gruta do Mimoso, Aquario Natural gibi olağanüstü yer altı gölleri ile övünüyor. Dünyaca ünlü Gruta do Lago Azul (Mavi Göl Mağarası) içi dikitlerle, damla taşlarla ve devasa mavi bir gölle oluşmuş doğal bir eser. Çok etkileyici bir güzelliği sahip olan mavi Göl Mağarası birçok jeolojik oluşum barındırıyor fakat bunların en çarpıcı olanı lacivert renkli berrak suyu.

bilmediginiz-10-jeolojik-harika,4,con.jpg


Dev Geçidi (İrlanda)

Birbirine bağlı yaklaşık 40,000 bazalt kolondan oluşan bir alan olan Dev Geçidi, yıllar öncesinde yanardağ patlaması sonucunda oluşmuş. Kuzey İrlanda'nın kuzeydoğusunda yer alan geçidin kolonlarının çoğu altıgen şeklinde. En uzunları 12 m boyunda, falezlerdeki katılaşmış lavlar ise 28 m kalınlığında. 2005 Radio Times anketinde Dev Geçidi, Birleşik Krallık'ın dördüncü harikası seçildi.

bilmediginiz-10-jeolojik-harika,8,con.jpg


Cehenneme Açılan Kapı (Özbekistan)

Yerli halk tarafından "Cehenneme Açılan Kapı" olarak adlandırılan bu yer, Özbekistan'ın Darvaz kasabasında yer alıyor. 35 yıl önce yer bilimciler sondaj çalışmaları yaparken o kadar büyük bir yer altı mağarasının üzerinde çalışıyorlarmış ki tüm ekipmanlar ve kamp çadırları çöküp yerin metrelerce altına düşmüş. Kimse aşağı inmeye cesaret edememiş çünkü mağaranın içi toksik gaz ile doluymuş. Toksik gazın dışarı yayılmaması için mağaranın içini ateşe vermişler ve o günden bu yana mağaranın içindeki alevleri kimse söndürememiş.

bilmediginiz-10-jeolojik-harika,11,con.jpg


Dalga Kaya (Avustralya)

Dalga Kaya batı Avustralya'da bulunan bir kaya oluşumu. Adını okyanus dalgası şeklinden alan kaya birkaç hektarlık bir alanı kaplıyor. Kayanın dalga biçimli kısmı 15 metre uzunluğunda ve yaklaşık 110 m genişliğinde. 1951 yılında Bayındırlık İşleri tarafından inşa edilen, kayanın yarısı uzunluğundaki istinat duvarı dış hatları takip ederek yağmur suyunun barajda toplanmasını sağlıyor.

bilmediginiz-10-jeolojik-harika,5,con.jpg


Çikolata Tepeleri (Filipinler)

Çikolata Tepeleri, 50 km2'lik bir alanda yaklaşık 1,268 adet aynı boyda koni şekilli tepeden oluşan jeolojik oluşumdur. Bohol, Filipinler'de yer alan bu tepelerin nasıl oluştuğu hakkında farklı varsayımlar vardır. Bunların arasında kireç taşı, okyanus tabanının altında oluşan volkanik faaliyetler vb gibi teoriler yer almaktadır. Çikolata Tepeleri UNESCO Dünya Miras Listesi'ne eklenmiştir.

 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
bypuff
Geri
Üst