sensiz olmaz
Kayıtlı Üye
Liseyi bitiren her öğrenci üniversite sınavlarına girebilmeye hak kazanır. Sınavda da istenilen başarı gösterildiği takdirde üniversite bölümlerine yerleşilir. Birçok öğrenci üniversite sınavlarına girerek popüler mühendislik bölümlerinden olan bilgisayar mühendisliğine girmek ister. Durum böyle olunca bölümün puanları yükselir. Her bölümde olduğu gibi bilgisayar mühendisliği için de doğru sınavlara girerek gerekli puanların alınması gerekir.
Bilgisayar mühendisliği nasıl kazanılır?
Her öğrencinin ilk olarak girmesi gereken sınav Mart ya da Nisan ayı içerisinde yapılan YGS'dir. Hangi bölüm istenirse istensin bu sınav herkes için zorunludur. YGS içerisinde 40 Türkçe, 40 matematik, 40 fen bilgisi ve 40 sosyal bilgiler olmak üzere toplam 160 soru vardır. Öğrencilerin ÖSYM tarafından belirlenen baraj puanını bu sınavda geçmesi gerekir. Aksi takdirde ikinci aşama sınavlarına girilemez. Çünkü bilgisayar mühendisliğini kazanabilmek için ikinci aşama sınavlarına girilmesi gerekir. YGS sınavının toplam puan hesabına olan katkısı maksimum %40 seviyesinde olur.
YGS sınavında başarı sağlandıktan sonra Haziran ayı içerisinde yapılan LYS sınavlarına girilmeye hak kazanılır. Bilgisayar mühendisliği için sınav tercihleri LYS-1 ve LYS-2 şeklinde olmalıdır. Bu iki sınavda gerekli başarılar gösterildikten sonra bilgisayar mühendisliğini kazanmak mümkündür.
LYS-1 içerisinde 50 matematik ve 30 geometri olmak üzere toplam 80 soru vardır. LYS-2 içerisinde ise 30 fizik, 30 kimya ve 30 biyoloji olmak üzere toplam 90 soru bulunur. Yıl içerisinde yapılacak olan çalışmaların sınavdaki konulara yönelik yapılması önemlidir. Bu bölümü düşünen birisinin edebiyat çalışmasına fazla gerek yoktur. ÖSYM tarafından bu iki sınav 1 hafta ara ile yapılır. Bu sınavlardan alınan puanlar ile YGS'den alınan puan birlikte hesaplanarak öğrencilerin son puanları hesaplanır. Son hesaplanan puanla da bilgisayar mühendisliği tercihi yapılır.
Direkt üniversite sınavları sonunda kazanılan bilgisayar mühendisliği bölümü 4 yıllıktır. Fakat 2 yıllık kazanılan bilgisayar programcılığı bölümünden de dikey geçiş sınavlarında başarı gösterilerek bilgisayar mühendisliğine geçiş yapmak mümkündür. Bilgisayar mühendisliği düşünenler için böyle bir imkan da bulunur.