Bilgisayar kullanıcıları dikkat!

ParadokS

Kayıtlı Üye
Ofiste bilgisayar başındayken göz sağlığını tehdit edebilecek pek çok etken bir araya gelir ve bu etkenler kalıcı rahatsızlıklara neden olabilir. Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Erman Emre; "İş ortamında göz sağlığımızı olumsuz etkileyen unsurlar bir araya gelmekte ve farkında olalım ya da olmayalım yavaş yavaş gözümüzde problemler belirmeye başlamaktadır." diyerek konunun önemini dile getirmektedir.

Göz rahatsızlıkları ile ilgili açıklamalarda bulunan Erman Emre; "Kullanımı hızla artan bilgisayarlar nedeniyle pek çok kişi; göz yorgunluğu, gözlerde ve göz çevrelerinde ağrı, yanma, batma, kuruluk hissi, kaşıntı, kızarıklık, sulanma gibi şikâyetlerde bulunuyor. Bazen de; bulanık görme, odaklama zorluğu, gözleri kısarak bakma, ışığa karşı duyarlılık, bakılan karakter etrafında ışık saçılmaları görme, baş ağrısı gibi problemler ortaya çıkabilir." dedi.

İş yerlerinde göz sağlığını tehdit eden unsurlar; Uzun süre bilgisayara bakmak, klima ve ısının yüksek tutulmasıyla nemin azalması, kağıt tozları, kapalı alanlarda havada kalan mikroplar, printer ve fotokopi makinalarının saldığı kimyasal maddeler olarak sayabilir.

GÖZ KIRPMA GÖZ KURULUĞUNU AZALTABİLİR
Göz yorgunluğu, sulanma, batma yanma... Bu şikayetlerin oluşmasında en önemli nedenlerden biri belli bir süredeki göz kırpma sayısının azalmasıdır. Normalde dakikada ortalama 25 kere gözlerimizi kırparız. Bu işlemin üst kapağının dinlenmesi, gözyaşı ile gözün beslenmesi ve temizlenmesi, kornea yüzeyinin kayganlaştırılması ve üzerinde son derece düzgün bir yüzey oluşturarak net ve berrak görmenin sağlanması gibi birçok nedeni vardır. Ekranlarla çalışırken bu sayı dakikada 10'un altına, hatta 5-6'ya düşer. Böyle olunca da gözyaşı buharlaşır, kornea yüzeyi kurur, yanma, batma, kızarıklık gibi yukarıda sıralanan bir çok şikayete neden olur.

GÖZLERİNİZİ KONTROL ETTİRİN
Ekranla çalışanlarda göz şikayetlerinin bir diğer önemli nedeni kişide fark edilmemiş, tespit edilmemiş ya da daha önce tespit edilmiş ancak durumunda değişiklik oluşmuş kırma kusurlarıdır (Gözlük kullanmayı gerektiren hastalıklar, yani miyopi, hipermetropi ve astigmatizma). Özellikle çocuklarda ve gençlerde en küçük harfleri bile görebildiği halde bazen kırma kusuru bulunabilir. Halk arasında 'bilgisayarın gözleri bozduğu' şeklinde bir düşünce mevcuttur. Bu doğru değildir. Ancak mevcut kusur bilgisayar kullanımıyla açığa çıkmış veya belirginleşmiş olabilir. Bu nedenlerle aileler en küçük göz şikayeti olan çocuklarının bile gözlerini bir uzmana muayene ettirmelidirler. Gözlük kullanmak durumunda olanlar ekranla çalışırken gözlüklerini mutlaka takmalıdırlar.

UYGUN OTURUŞ VE MONİTÖRE MESAFE ÖNEMLİ
Şikâyetlerin bir diğer kaynağı ise uygun oturuş ve duruşa dikkat etmemektir. Ekranın üst kenarı göz hizasında olmalı, ekrandan uzaklık ekrandakileri rahat görebilecek en uzak mesafe olmalıdır. Ayrıca, pencerelerle ekran açısı uygun olmalı, pencere ve diğer kaynaklardan gelen görüntüler ekran üzerine düşmemelidir. İri puntolu ve gözü yormayan karakterlerle yazmak, koyu renk zeminler üzerinde açık renk karakterlerle çalışmak, çalışırken 45?50 dakikada bir 5?10 dakika ara verip gözü dinlendirmek de göz sağlığı için çok önemlidir.​
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol
Geri
Üst