LoKuMuM<3
Bayan Üye
“Ey, iki adımlık yerküre senin bütün arka bahçelerini gördüm ben” diyen (1958-1987 arasında yaşamış, sol yanımda her vakit ince balans ayarı çektiren bünye) şair Nilgün Marmara kıvamındaydım hafta sonu. Mütemadiyen dost kategorisinden gece hatunları, derhal bu halime el koydular. Ve beni (20’li yaşlarımın ortasında kalmış bir bellek ziyafetine çıkmama sebep verdiler; -üşenmeden hatırlıyorum- assolist modunda nidalanıp, hiç inmediğim karaoke sahnesi) mecazi anlamda “kendin pişir-kendin ye” şenliğine götürdüler. Ezik ve bitik cümle kurma çabalarım; “Ama nasıl olur, arka fonda sanat müziği eşliğinde meylenmek istiyorum benn” diye söylenirken soluğu, 2006’da gececilere merhaba diyen, Beyoğlu, Zambak Sokak’ta konuşlanan Klub Karaoke’de aldık. Mekânın bünyede hayal deryasına oksijen tüpsüz daldıran “Salon”, “Tokyo”, “Pavyon” ve “Fetiş” adlı odaları mevcut. Bizim odamız ise kıpkırmızı fonda-fantastik Tokyo’ydu. Seansımız başladı ve ben bir anda; Cher, Alanis Morissette ve Norah Jones olmuştum. Sonrasında yine beni sahneden indirebilene aşk olsun.. Yüzünüzde bir tebessüm yarattıysa bu davet, o halde hadi! Belki bilahare arkadaşlarınızla grup olarak, şarkılar eşliğinde, (Klub Karaoke’de) siz de nidalanmak istersiniz, öncesinde rezervasyon şart: (212 293 75 39)
10 ADIMDA UNUTMAK…
“Oidipus Nerede?”, “Oidipus Sürgünde”, “Evridike'nin Çığlığı” ve “Karanlık Korkusu” adlı eserleriyle biz tiyatro izleklerini başka alemlere taşıyan, usta Şahika Tekand’ın 90’ların başında kurduğu Stüdio Oyuncuları’nın yeni seyirliği, “10 Adımda Unutmak (Anti-Prometheus)”, 18-19 Temmuz’da Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde görülebilecek. “Akrebin Yolculuğu”, “Batık Aşklar Müzesi”, “Anayurt Oteli” ve “Kadının Adı Yok” adlı sinema filmlerinden hayranlığımı şahlandıran Şahika Tekand’ın yazıp, yönettiği oyun, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti, Ruhr 2010, Stiftung Zollverein ve Atina Festivali’nin ortaklığında gerçekleştirilen PromethIade projesinde yer alan bir yapım.
Oyun daha sonra 23-25 Temmuz’da 2010 yılında Kültür Başkenti ünvanını İstanbul’la paylaşan Essen’de Stiftung Zollverein’da sahnelenecek. Sahne ve kostüm tasarımını Esat Tekand’ın üstlendiği 10 Adımda Unutmak’ın oyuncuları; Stephen Appleton, Cem Bender, Markus Haase, Selen Kartay, Jochen Lengenfelder, Yiğit Özşener, Ahmet Sarıcan ve E. Çağlar Yigitoğulları.
Oyun, ateşi insanlığa armağan ederek kendini feda eden Prometheus gibi sisteme karşı çıkarak “sistemin mahkumu” olmak yerine, gönüllüce “sisteme mahkum olanlar”ın görmezden geldikleri tragedyalarını, ironik bir metin ve performans diliyle sergiliyor.
Oyun, kendi küçük dünyasına sıkışmış, hayata müdahale etme yeteneğini küçük kazanımlar uğruna feda etmiş, çevresine ve çevresindeki insanlara karşı duyarsızlaştırılmış, maruz bırakıldığı bilgi bombardımanı içinde giderek bilgisizleşmiş ve sonuçta cahilleştirilmiş çağdaş insanın tragedyasını deşiyor. Dünyaya müdahale etme yeteneğini terk ederek, 'umut'u sistemin kendisine vaat ettiklerinden ibaret görmeye çalışan çağdaş insanın tragedyası, ışık, ses, dekor gibi temel sahne elemanları ile oyuncu arasında gerçekleşen zorlu bir mücadele aracılığı ile ifade ediliyor ve bu mücadele oyunun ana eksenini oluşturuyor.
Şahika Tekand oyunla ilgili; “Seyirci bu irrasyonel oyun düzeninin içinde gerçekleşen performansa tanık olurken, sisteme mahkum olan çağdaş insanın irrasyonel özlemlerine, çabasına, kendinden vazgeçişine de tanık olacak. Prometheus’u hatırlamayan, hatta Camus’nun dediği gibi bugün Prometheus’la karşılaşsa onu neredeyse linç edecek olan çağdaş insanın, bu hafıza kaybının bedelini, kendi varlığı ile ödeyişine tanık olacağız” diyor. Siz de insanlığa ateşi armağan ederek kendini feda eden Prometheus’un sesine kulak vermek istiyorsanız, bu Pazar, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde buluşuyoruz demektir. Tel: (212 246 77 25)
NEREYE GİDİYORUZ?
** Şimdi festival zamanı modunda yollara koyulup, denizin, güneşin ve kumsalın tadını çıkarmak isteyenler üstüne bir de müzik cilası çekecekler. Marmara Adası’nda, 16-18 Temmuz arasında Marmada Müzik Festivali kapsamında sahne alacak isimler arasında; Hayko Cepkin, Direc-t, Gripin, Bedük ve DorianTel: (216 414 09 52)
NE DİNLİYORUZ?
** Incubus’un karizmatik solisti Brandon Boyd’un ilk solo albümü The Wild Trapeze, geçtiğimiz hafta içi raflardaki yerini aldı. Albümden Runaway Train adlı şarkı da klibi ile şereflendiriyor, müzik listelerini.
** Uzun zamandır, 7-24 fonumda dinlediğim bir grup Yndi Halda… (Grup; James Vella, Jack Lambert, Daniel Neal, Brendan Grieve ve Oliver Newton’dan oluşuyor.) İngiltere merkezli, deneysel ambient ve post rock türünde müzikler yapan grubun 17 dakikalık, enstrümantal şarkısı Illuminate My Heart My Darling...
yer alıyor. Müzik yoldaşlarınızı belirleyip, müzik kampı için yola koyulma zamanı, hazırlanın! Biletler: Kombine 70, Tam 30 TL.