Beynimizi Çalıştıran Besinler

уαяєη

ɘƨмɘя
Bayan Üye
Yenilenlerin besin değeri, ilk olarak beyine ulaşıyor... Hücreler beyine giren tüm besinleri kontrol edip; yararlı olanları kendisine seçiyor, kalanları ise kan yoluyla vücudun diğer bölümlerine gönderiyor.

Beyin, mükemmel bir yönetici. Vücudumuzdaki sinir iletilerinin bir hücreden diğerine taşınmasını yönetiyor. Bunu yaparken de sinirsel iletici denilen kimyasal maddeler salgılıyor. Vücudumuzda milyarlarca sinir hücresi var. Beynimiz, bedensel, duygusal ve davranışsal konularda tüm mesajları bu kimyasal maddeler aracılığıyla ilgili hücrelere gönderiyor. Bu önemli görevi yapması için, beynin besinlere gereksinimi var. Yediğimiz her şeyin besin değeri, kan yoluyla tüm vücuda yayılmadan önce, ilk olarak beyine ulaşıyor. Beyin, hangi besinin ne kadar yararlı olacağını bildiği için bu konuda çok seçici davranıyor.

ZİHİNSEL PERFORMANS...
Kan/beyin bariyeri denilen hücreler, beyine giren tüm besinleri kontrol edip; yararlı olanları kendisine seçiyor ve kalanları kan yoluyla vücudun diğer taraflarına gönderiyor. Beynin bu seçici işlevinden yola çıkarak yapılan araştırmalarda, bazı besinlerin beyin performansını artıran özellikler içerdiği kanıtlanmış. Son araştırmalarda ise, gıdaların türü kadar miktar ve kalitesinin de zihinsel performansı ve insanın davranışlarını etkilediği daha belirgin olarak ortaya çıkmıştır.

En önemli öğün kahvaltı
Beynin performansı söz konusu olunca, en önemli öğün kahvaltı olmalı. Nitekim, her gün düzenli olarak kahvaltı yapan kişilerin diğerlerine oranla daha başarılı ve verimli oldukları biliniyor. Kahvaltı alışkanlığı olmayan kişilerde, konsantrasyon kaybı çok oluyor. Yalnızca kahve içmek uykuyu açsa bile, vücuda enerji ve besin öğesi sağlanmıyor. Üstelik kahve, daha sonra alınan bazı besinlerin vücutta kullanımına engel oluyor. Böylece, kişi bir süre sonra kendisini yorgun hissetmeye başlıyor. Kahve, matematiksel ve mantıksal becerileri de olumsuz yönde etkiliyor. Yoğun bir güne başlarken; peynir, süt, yumurta gibi protein içeren besinlerden oluşan bir kahvaltı, şekerli çay ve simide kıyasla, çok daha iyi sonuç alınmasına neden oluyor.

MOTİVASYON SAĞLIYOR
Beyni yalnızca kahvaltı etkilemiyor tabii ki. Diğer öğünlerde yenilen bazı gıdaların da beyin üzerinde etkisi var. Proteinli gıdalarda bulunan bir aminoasit (tirozin) hızlı düşünme, enerjik olma ve motivasyon gibi katkılarla, daha verimli çalışmamızı sağlıyor. Karbonhidratlı besinler, beynin enerji kaynağı olan glikozu temin ediyor. Bunun yanı sıra pek çok vitamin ve mineral de beynin normal gelişimi ve çalışması için gerekli.

Unutkanlığı önleyen besinler
Beynin sürekli aktif olması, dikkat ve konsantrasyon açısından zengin olması, yediğimiz yiyeceklere bağlı. Protein, karbonhidrat, vitamin ve minerallerden oluşan bir beslenme programı ile beynin performansını artırmak mümkün. Balık, yeşil yapraklı sebzeler, lahanagiller ve tahıl içerikli bir diyetle, günümüzde yaygınlaşan unutkanlık sorununu çözebilirsiniz. Genç yaşlarda başlayan, pek önemsemediğimiz hafif unutkanlıklar, ileride karşımıza hafıza kaybı hastalığı olarak bilinen Alzheimer'i çıkartabilir.

HAFIZA DEPOLANMASI
Yapılan araştırmalarda, kolin adlı maddenin hafıza depolanmasında önemli rol oynadığı, eksikliğinde ise unutkanlığın devreye girdiği ortaya çıktı. Bu hastalara kolin açısından zengin olan yeşil yapraklı sebzeler, soya fasulyesi, yumurta sarısı, lahanagiller, özellikle de karnabahar ve sakatatlarda bulunan lesitin maddesi verildi ve hafıza kaybında düzelme kaydedildi.

YÜRÜYÜŞ YAPMAK DA FAYDALI
Öğrenme yeteneğini geliştiren ve hafıza için hayati önem taşıyan kolin maddesi, doğada en çok anne sütünde bulunuyor. Bu nedenle, uzmanlar, beynin hafıza ile ilgili bölümünün, bebeklikte yeterli kolin alınması ile gelişebileceğini belirtiyor. Gelişmiş ülkelerde, bebek mamalarına kolin maddesi ekleniyor. Kolin, anne sütünden sonra en çok soya ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler, karnabahar ve yumurta sarısında bulunuyor. Sağlıklı beslenmenin yanı sıra sabah ve akşam 30'ar dakikalık yürüyüş yapmak da çok faydalı. Ayrıca beynimizin de yeterli oranda oksijen alması için egzersize ihtiyacı var. Beyin jimnastiği için bol bol bulmaca çözün. Beyin jimnastiği, dikkatinizi geliştirip hafızanızı güçlendirecektir.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol
Geri
Üst