Beyaz Yakali Psikopatlar

ßLaCK.AnqeL

Bayan Üye
Hiç beyaz yakalı psikopatla tanıştınız mı? Veya gördüğünüzde tanıyabilir misiniz?

“Psikopat” kime diyoruz? Günlük dilde “deli, serseri, manyak, farklı, beklenmedik davranışlar” gösterenlere psikopat diyoruz. Kimi zaman sosyopat, disosyal, antisosyal tanımını psikopat yerine kullanıyoruz. Bu yazının amacı, kavramsal bir kargaşayı açıklığa kavuşturmak değil. Psikopatların beyaz yakalı, lacivert takımlı olanlarını tanımayı kolaylaştırmak.

Psikopatlık veya antisosyallik, toplumsal kurallara, normlara ve kültürel kodlara karşı gelme, dürtüsellik, başkalarının duygu ve haklarına kayıtsızlıkla karakterize bir kişilik bozukluğudur. Psikopatlar empati kuramazlar.

Kendilerini “pek” beğenirler. Ben merkezcidirler. Ama inandırıcılıkları yüksektir. Suçluluk ve pişmanlık duyguları yoktur. Yüzeysel bir çekicilikleri vardır. Sürekli uyarılma ihtiyacındadırlar. Yalancılık, dolandırıcılık onların karakteridir. Çok manipülatif olurlar. Karşısındaki insanları kolayca yönetirler. Hep haklıdırlar (!).

Duygusuzluklarını hissetmek zordur. Parazitik yaşarlar, başkalarının sırtından geçinirler. Zayıf davranış kontrolleri vardır, dürtüseldirler. Onla bunla, kolay yatarlar. Ama uzun süreli, anlamlı ilişkiler kuramazlar. Zaten, sadakat duyguları da yoktur. Gerçekçi uzun dönemli hedefler koyamazlar. Kendi davranışlarının sorumluluğunu alamazlar. Suça ve şiddete eğilimleri fazladır.

Tipik şemaları şöyledir: “Kurallar başkaları içindir. Ancak aptallar bütün kurallara uyarlar ve kurallar bozulmak içindir. Zevkim her şeyden önce gelir. Başkaları benim yüzümden acı çekiyor veya rahatsız oluyorlarsa bu onların sorunu. Şimdi yapmalıyım. Hayal kırıklığına uğramama fırsat vermemeliyim ve ne istiyorsam alabilmek için, ne yapmam gerekiyorsa yapacağım”.

Kendilerini yanlız ve bağımsız göörürler. Zaten başka türlü de olamazlar. Kendilerini güçlü olarak değerdirirler. Hep haksızlığa uğramış hissettiklerinden dolayı, başkalarına da kötü davranmayı haklı görürler.

Diğer insanları ya sömürücü olarak görürler ki bu nedenle karşılık olarak sömürülmeyi hak ettiklerini düşünürler. Başkalarını zayıf ve saldırıya açık görürler, bu nedenle avlanmayı hak ettiklerini düşünürler.

Bu kişileri tanıyor musunuz? Çevrenizde belki çok yakında değillerdir. Ama etrafınıza bakın, muhakkak tanıyacaksınız onları.

Antisosyal kişinin içinde bulunduğu çevre, tüm gereksinimlerini karşılayacak durumda ise kural olarak, ruhsal organizasyonunda herhangi bir dalgalanma beklenmemektedir. Sosyo-ekonomik düzeyi yüksek ve ailesince desteklenen antisosyal kişiler hastalıklarını çok kolay gizleyebilmektedirler. Bunlar, gizli antisosyallerdir. Gizli psikopattırlar.

Antisosyallik sosyoekonomik düzeyi düşük toplum katmanlarında daha kolay tanınmakta ve tanımlanmaktadır. Ama yüksek gelir seviyesinde yakıştırılamamaktadır.

Varoş psikopatları hırsızlık yapıp, kelebek taşır, gasp yapıp, faça atarlar. Rezidans psikopatlarının alenen gasp yapmasını hayal edemeyiz. Onlar beyaz yakalı, lacivert takımlıdır. Bazen beyaz pantolonlu, balıkçı yakalıdırlar…

“Beyaz yakalı” psikopatlar saygın ve üst düzey sosyal statüsü olan kişilerdir. Borsa, internet, bankacılık gibi gelişmiş suçları işlerler. Eğer davranışı yüzünden yasal bir takibata uğramamışsa tüketim kapitalizminin olduğu bir dünyada gayet iyi işlev gösterebilirler.

Bir karakter sarrafıdırlar ve bilgilerini diğer insanları suiistimal etmek için kullanırlar. Kurbanları, ancak uzun bir zaman geçtikten sonra başlarına ne geldiğini anlarlar. İş ortamında çok başarılı ve agresif olan; ama altında çalışan insanlara dünyayı zindan eden, aile ilişkileri aşırı derecede fırtınalı olan kişilerdir. Kendilerini topluma sevdirirler ama işi bitince insanlarla arasına mesafe koyar, soğuk bir tutum takınırlar.

Onları tanıdınız değil mi? Çok yakınınızda varlar değil mi? “Adam” gibi gelirler bize ilk başta. Sonra kanımızı emerler. İlk görüşteki o nezaketleri, son görüşmenizde agresyona evrilir. O çekicilik, korkuya, nefrete, hayrete dönüşür.

Hackerlık yapanlar, bilgisayar virüsü üretenler, kredi kartı bilgilerini çalanlar, bankerlik yapıp olmayan faizler önerenler, sahte doktorlar, markaların bilgilerini, formüllerini başkasına verenler, sigorta yaptım deyip aslında yapmayanlar, borsa manipülasyonlarını adet haline getirenler, tamir ederim deyip, aletlerinizi daha çok bozanlar, bazı falcılar hep “beyaz yakalı” psikopat tanımına giren kişiler olabilir.

Bazen banka kuran, halkı parasını çalan, parti kurup onlardan oy isteyenler de…​
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol puff
Geri
Üst