leylmira
Bayan Üye
Bebekler doğumun ardından gelişmesini tamamlamaya başlar. Ağız yapısı, dama ve dil kasları gelişime uğrar. Bu gelişme her bebekte aynı aylarda tamamlanmayabilir. Bu yüzden tam olarak bebeğin konuşması gecikebilir ya da erkenden konuşabilir. Fazla endişelenmeye gerek yoktur. Ayrıca bebeğinizde doğumdan gelen kusurlarda bulunabilir. Bazı bölgelerin kas yapılarında az gelişmişken doğum gerçekleşebilir. Buda konuşmaya başlama süresini uzatabilir.
Ayrıca bebeğinizde işitsel ve zihinsel gibi sorunlar bulunması konuşmayı ciddi süreler ile geciktirebilir. Bu gibi kusurlar doktorlar tarafından önceden saptanabileceği gibi bebeğinizin bu engellerinden habersiz bir şekilde yaşıyor da olabilirsiniz. Eğer ses çıkarttığınızda bebek tarafından hiçbir tepki gelmiyor ise işitsel sorunu olabilir. Derhal doktora başvurmak gereklidir.
Konuşmaya başlama ile yürümeye başlama dönemi neredeyse aynı döneme geldiğinden dolayı bebekler bir tercih yapıp ikisinden birini daha önce geliştirmeye başlayabilir. Genelde yürümek bebekler için daha eğlencelidir. Bu yüzden yürümeyi tercih edip konuşmayı geri plana bırakabilirler. Buda konuşmanın ilerleyen zamanlarda gelişmesine neden olur.
Bazı aileler bebeklerin konuşmaya başlaması ile alakalı olarak terapistlere başvurmaktadırlar. Uygulanacak terapiler çocuğa zarar getirmez, yarar sağlayabilir. Fakat her bebekteki gelişim aynı olmamaktadır. Bazıları için iyi bir gelişme süreci yaşanırken bazıları için işe yaramayabilir.
Bebekler ilk konuşmaya başladıklarında kolaylık nedeniyle tekrar eden ve kısa olan kelimeleri tercih ederler. Dede, baba, mama gibi kelimeleri buna örnek gösterebiliriz. Bu olaylar genellikle 7 ila 10. ay arasında gerçekleşir.
9 ila 12. aylar arasında ise çocuğunuz sesleri taklit etmeye başlayacaktır. Hangi koşulda hangi sesi çıkarması gerektiğine bu aylarda karar verebilir. 12 ila 18. aylar arasında ise artık mantıklı cevap ve soru sorabilecek (Ne zaman?, Nerede? gibi) kelimeler kullanmaya başlayabilir.
Bebeğin konuşmaya başlamasını sağlamak ve konuşmasını hızlandırmak için şunları yapabilirsiniz:
» Şarkı söyleyin. Çocuğunuzun hoşuna gidebilecek, basit, bolca tekrarlanan kelimeler içiren şarkılar söyleyin.
» Basit ve anlayabileceği cümleler kurun.
» Konuşurken göz teması kurun.
» Size sorduklarını hemen cevaplayın.
» Bebeğinizin adını sıklıkla kullanın.
» Mutlaka onunla konuşmaya çalışın, sohbet edin.
» Anlamadığı şeyleri açıklamaya çalışın. Dediklerinizi hemen hafızasına yerleştirecektir.