Bebek ve çocuklarda reflüye dikkat !

уαяєη

ɘƨмɘя
Bayan Üye
Bebek ve çocuklarda reflüye dikkat


0.gif



Medical Park Samsun Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Yüksel Bıcılıoğlu, "Reflü, 0-2 yaş arasındaki çocuklarda fizyolojik olarak çok sıkgörülür" dedi.
Reflünün mide içeriğinin yemek borusu ve solunum yollarına geri kaçması anlamına geldiğini belirten Uzm. Dr. Yüksel Bıcılıoğlu, bebek ve çocuklarda reflü hastalığını değerlendirdi. Bu durumun çocuğun büyüme ve gelişmesine engel olmaması durumunda, alt ve üst solunum yolları ile ilgili problemler yaşamıyorsa hastalık olarak kabul edilemeyeceğini açıklayan Dr. Bıcıloğlu, "Reflüye bağlı olarak çocuk çok kusuyorsa, aylık kilo artışları göstermiyorsa, çocuk ayda veya 2 ayda bir kulak enfeksiyonu, sık sık bronşit, akciğer enfeksiyonu, erken yaşta geniz eti ve buna bağlı burun tıkanıklığı, horlama, hırıltı gibi sorunlar yaşıyor ve bunları izah edecek başka bir neden yoksa reflü bir hastalık olarak kabul edilir" diye konuştu.

Reflüsü olan çocuğun huzursuzluk yaşadığını söyleyen Dr. Bıcılıoğlu, "Çocuk özellikle pürtüklü gıda ve kaşıkla yemeği reddeder. Gece ağlayarak sık sık uyanır. Bu gibi çocuklar genellikle iştahsızdırlar. Özellikle sabah kahvaltı yapmak istemezler. Daha büyük çocuklar ise karın ağrısından şikayet eder. 2 yaşından sonra da ağız kokusu başlar. Bu çocuklar nerdeyse her ay hasta olur. Aynı zamanda öksürük, bronşit, kulak iltihabı ve geniz eti problemleri oluşan bu tip çocuklarda diğer nedenler dışlandıysa
mutlaka reflü araştırılmalıdır.

Bu çocuklar gece sürekli salya akıtırlar, ağız şapırdatarak ve sürekli yutkunarak uyumaya çalışırlar, gece sık sık uyanıp bir şeyler içmek isterler. Gece uyumadan hemen önce beslenen veya gece uyandığında mama verilen çocuklarda daha sık görülür. Anne sütü bittiği zaman çocuk artık gece beslenmemelidir. Bu hastalığın tanısının konulmasında ailenin anlattıkları çok önemlidir. Ayrıca tanı yöntemlerinden biri de reflü sintigrafisi dediğimiz bir tür filmdir" şeklinde konuştu.

Bu hastalıkta mide asidini azaltan ilaçlar kullanıldığını, en önemli şeyin çocuğun beslenmesinde yapılan değişiklikler olduğunu söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Yüksel Bıcılıoğlu, "Reflü hastalığı olan çocuk az ve sık sık beslenmeli, mide çok doldurulmamalıdır. Çocuğa yatar pozisyonda, yatmaya gitmeden önce su dışında asla bir şey verilmemelidir. Gece uyanan, ağlayan çocuklar ağzına biberon dayanarak meme veya süt ile beslenmemelidir. Kafeinli, gazlı içecekler, çok yağlı yiyecekler
verilmemelidir. Verilen ilaç tedavisi uzun solukludur ve düzenli kullanılmalıdır" dedi.

Medical Park Samsun Hastanesi Nükleer Tıp Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Serpil Erdoğan ise, reflü sintigrafisi konusunda şu bilgileri verdi:
"Radyonüklid Gastroözofageal Reflü (GÖR) çalışması basit ve fizyolojik bir test olması nedeniyle pediatrik olgularda reflü değerlendirmesinde ilk tercih edilecek yöntemdir. Hasta hazırlığında en az 3-4 saatlik açlık istenmektedir. Eğer hasta küçük ise biberon ve 300 milim süt veya formül mama gereklidir. Daha büyük çocuklar için portakal suyu kullanılmaktadır. Hekim tarafından belirlenen radyoaktif madde tozu, 30 santigrat süt, mama veya meyve suyu içinde eritilerek hastaya içirilir. Daha sonra hasta gama kamera altında sırt üstü pozisyonda yatırılarak her 10 saniyede bir 30-90 dakika boyunca mide ve özofagus görüntüleri alınır. Çalışma sonunda görüntüler değerlendirilir ve çalışma süresince 5'ten fazla ve 10 saniyeden uzun süren, özellikle üst yemek borusuna kadar uzanan reflular patolojik olarak kabul edilir. Bu çalışmada akciğerler de değerlendirilebilir. Akciğerlerde aktivite olması aspirasyon varlığını düşündürür. Gaströzofageal reflu çalışması çocuğu sıkıntıya sokmadan, çok kolaylıkla uygulanabilecek bir reflü testi çalışmasıdır."
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers haber
vozol puff
Geri
Üst