Bebeğinizi beslerken tehlikelerden kaçının.

Bayan Taruz

Bayan Üye
5qc9d.jpg

Bebekleri yeni gıdalarla tanıştırırken, her bebeğin kendine ait bir gelişimi olduğu atlamamanız gereken bir konudur. Çiğneme ve yutma refleksleri bebeğinizin kendi gelişimi içinde ilerleyecektir. Önemli olan sizin iyi bir takiple bebeğinizdeki gelişim aşamalarını gözlemleyebilmeniz ve buna uygun besinleri vermenizdir. Konuyla ilgili Diyetisyen Canan Aksoy’dan bilgiler aldık.

Bebeğiniz doğdu ve emzirdiniz. Bütün sağlık profesyonelleri, 6 ay anne sütünün tek başına yeteceğini, ek besine başlama yaşının ise, anne sütü yeterli olduğu sürece altı aydan sonra olduğunu söyledi. Anne sütü olmadığı durumlardaysa anne sütüne benzer mamalarla beslediniz bebeğinizi belki de… Bebeğiniz de zaten, anne sütü ve buna benzeyen bir kıvamdan başka bir şey alamaz.
Ek besine geçişler, anne sütü kıvamı dışında diğer besinlere geçiş süresi, bebeğinizin oral ve motor gelişimiyle de alakalıdır. Bebeğin gelişimine uygun olarak belli aylarda belli besinlerin başlanması, bu besinlerin bebek için tehlike içermeden tüketebilmesiyle alakalıdır.

0-6 ay süresinde bebeklerde dili uzatma ve geri çekme hareketleri vardır. Bu hareketler anne memesine uyum gösteren, anne sütünü tehlikesiz bir şekilde bebeğin alabilme kapasitesindeki hareketleri yapabildiğindendir aynı zamanda. Bu aylardaki bebeklerin emme ve arama refleksleri vardır, başlarını kontrol edebilmeleri yavaş yavaş gelişmektedir bir yandan da.

6-7 aylık bebeklerde kaşıktan pasif şekilde besin alımı başlar. Besinleri kaşıktan alabilmesiyle bunları diliyle itebilme hareketi de yapabilmektedir bebekler bu aylarda. Artık baş kontrolü vardır, destekle oturabildiği için de bu aylarda yumuşak ezme kıvamında, sıvı besinler kaşık yardımıyla verilebilir. Sebze –meyve suları, sebze çorbaları, yoğurt, yumurta sarısı, pekmez bu aylarda verilebilecek besinler olabilir.

7-8 aylık bebeklerde artık çiğneme hareketleri başlar. Fincandan sıvı gıdaları içebilir, destek almadan oturabilir. Bu aylarda artık çiğneme hareketi başladığı için püre kıvamındaki besinleri kaşıkla bebekler risk almadan tüketebilir. Sebze–meyve püreleri, iyi ezilmiş sıvı yağla pişirilmiş sebze yemekleri, tam yumurta, pastörize edilmiş peynirler bebekler için güvenilir besinlerdir.

8-12 aylık bebeklerde dilin her iki yana doğru hareketi başlamıştır, bebekler ağızlarına aldıkları lokmaları ağzında döndürebilir. Besini baş ve işaret parmaklarını kullanarak ağzına götürebilir, çiğneyebilir, baş ve omuz kontrolü tam olarak gelişmiştir. Bu aylarda daha az ezilmiş gıdalar bebeklere güvenle verilebilir. Çatalla ezilmiş kıymalı sebze yemekleri, tahıl ve kurubaklagil ezmeleri, peynir, yumurta bebekler tarafından güvenle tüketilebilecek besinlerdir.

12-18 aylık bebeklerde çiğneme ve dil hareketleri gelişmiştir. Kendi kendini besleyebilir. Kolay çiğnenebilen tüm yiyecekler bebekler tarafından tüketilebilir. Aile sofrasına oturup ev yemeklerini tüketebilir. Kıymalı sebze yemekleri, et-tavuk balık yemekleri, peynir, yumurta gibi besinler güvenle verilebilir.


AYLARA GÖRE BEBEKLERE VERİLEBİLECEK BESİNLER

0-6 AY SADECE ANNE SÜTÜ-ANNE SÜTÜ YETERSİZSE MAMA
4-6 AYLARDA MEYVE SUYU-SEBZE SUYU-YOĞURT
6. AY 1/4 ORANINDA YUMURTA SARISI-PEKMEZ-BİSKÜVİ-UNLU SÜTLÜ MAMA
7.AY TAM YUMURTA SARISI-SEBZE PÜRE VEYA SEBZE ÇORBA-BİTKİSEL YAĞ
8.AY ET-TAVUK-BALIK-TAHIL-KURUBAKLAGİL EZMELERİ-PASTÖRİZE PEYNİR
9. AY TAHIL (PİLAV-MAKARNA, EKMEK),TENCERE YEMEKLERİ (KIYMALI, SEBZELİ)
12. AY EVDE PİŞİRİLEN YEMEKLER (TUZSUZ OLMAK KAYDIYLA)
12. AY-3 YAŞ SÜT VE ÜRÜNLERİ, ET-TAVUK-BALIK-YUMURTA-KURUBAKLAGİL-YAĞLI TOHUMLAR, TAZE SEBZE VE MEYVELER, TAHILLAR,


GÜVENLİ BESİN SEÇİMLERİ İÇİN DÖNÜM NOKTALARI

0-6 ay Dili uzatma ve çekme hareketleri olduğu için: Anne sütü, anne sütü yetersizse mamaları emme yoluyla alabilir.

6-7 ay Kaşıktan besini alabilir, besini diliyle itebilir: Yumuşak ezilmiş besinleri ve sıvıyı alabilir.

7-8 ay Çiğneme hareketini yapabilir, bardaktan içebilir: Püre kıvamına getirilmiş besinleri alabilir.

8-12 ay Dili her iki yana doğru hareket ettirebilir, lokmayı döndürebilir: Çatalla ezilmiş daha büyük taneli besinleri alabilir.

12-18. ay Çiğneme ve dil hareketleri tamamlanmıştır: Kolay çiğnenen her tür besini alabilir.

18 ay- 3 yaş Yutma, döndürme, çiğneme fonksiyonlarını rahatlıkla yerine getirebilir: Hemen her tür besini rahatlıkla tüketebilir.”​
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers haber
vozol puff
Geri
Üst