Bebeğin İlk Adımlarında Anneye Düşen Görevler

ashli

Bayan Üye
İlk adımlarında ona cesaret verin

İlk agular, ilk kelimeler, emekleme ve derken ilk adımlar… Miniğiniz her gün biraz daha büyüyor, öyle değil mi? Peki hızla büyüyen çocuğunuzun ilk adımlarını atmasıyla birlikte nelerle karşılaşacağınızı biliyor musunuz?

Pıtı pıtı adımlarını atmaya başlayan ufaklıklar için artık her yer yeni bir keşif alanıdır. Durum böyle olunca da bir yandan çevreyi güvenli hale getirme bir yandan da onu yürümeye teşvik etme görevi anne-babalara düşüyor. İşte yavaş yavaş yürümeye hazırlanan küçüğünüze nasıl davranacağınız ve bu süreçte nelere dikkat etmeniz gerektiğiyle ilgili Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Meliha Arslan’ın önerileri…

1-2 yaş çocuğu…

1-2 yaş, çocuklarda pek çok belirgin fiziksel değişimin görüldüğü bir dönemdir. Bunlardan en önemlisi de, önce ilk adımların atılmaya başlanması, ardından da tamamen yürüme sürecine geçilmesidir. Her çocuğun ilk adım ve yürümeye geçişi farklılık gösterebilir. Bazı çocuklarda ilk adımlar 11. ayda görülürken, bazılarında 15-16. ayda olur. 1-2 yaş dönemi aynı zamanda ilk adımlarla birlikte bebeklik sürecinden çocukluk sürecine geçişi de temsil eder.

Emeklemeden ilk adımlara geçiş…

Emekleme, bebeklerin elleri ve dizleri üzerinde ileri-geri sürünerek yaptığı ilk hareketlenme aracıdır. Emekleme için öncelikle çocuğunuzun el ve dizleri üzerinde dengede durması gerekir. Dengede durabilen bebek, dizlerini ileri-geri hareket ettirerek ilerleyeceğini kavrar. Aynı zamanda yakında yürüyecek olmasına hazırlık olarak kaslarını güçlendirir. Bebeğin 6. ayda başlayan emekleme denemeleri 9 ve 10. aylarda tamamlanır. Bebeklerin yüzde 5’i ise emeklemeden doğrudan ayağa kalkar ve yürümeye başlar. Gerek emekleyen gerekse ilk adımlarını atma denemesi yapan bebeğiniz sizin desteğinize ihtiyaç duyar. İlk şart bebeğin sürekli kucakta taşınmaması, hareketlerine izin verecek şekilde sert zeminlere bırakılmasıdır. Kucakta taşınarak hareketi engellenen bebeğin yürüme sürecininde gecikeceği unutulmamalıdır.

Dr. Meliha Arslan:
“Çocuğunuzu kısıtlamayın”


Eğer çocuğunuz ilk adımlarını atmaya
başladıysa evinizi mümkün olduğunca
onun için güvenli bir hale getirmenizde
fayda var. Ancak onun için güvenli olarak
belirlediğiniz alan mümkün olduğunca
geniş tutulmalı ve merakı kısıtlanmamalıdır.
Çocuk rahat hareket etmesi için
bırakılmalı ancak gözden uzaklaştırılmamalıdır.

Onu cesaretlendirin!

İlk adımlarını atması için çocuğunuzu cesaretlendirmelisiniz. İlgisini çeken bir oyuncağı iki adım ilerisine koyarak almasını isteyebilirsiniz. “Hadi gel al!” diyerek onun objeye yönelmesini sağlayabilirsiniz. Oyuncağa ulaşan çocuğunuzu, alkışlamalı ve ödüllendirmelisiniz. Zamanla oyuncakla çocuğunuzun arasındaki uzaklığı arttırabilirsiniz. Ayrıca kavuştuğu oyuncakla bir süre oynamasına izin verebilirsiniz. Bazı çocuklar yapısal olarak daha yavaş ve sakindir. Onları daha fazla cesaretlendirmek gerekir.

Yorulmamasına özen gösterin!

Tutunarak yürümeye çalışan çocuğunuzla oyun oynayın. “Gel beni yakala!” diyerek arkanızdan gelmesini sağlayın. Adım atmak istiyorsa da ona bu konuda destek olun. Ancak fazla ısrarcı olmayın ve çocuğunuzun yorulup yorulmadığını dikkate alın. Çünkü yorgun bir çocuk adım atmak istemeyecektir. Mümkün olduğunca ona güvende olduğunu hissettirerek adımlarını attırın ve onu zorlamayın.

Ev kazalarına dikkat!


İlk adımlarını atmaya başlayan bir çocuk için ilk tehlike ev kazalarıdır. Televizyon, müzik seti gibi elektronik eşyalar, köşeleri sivri koltuklar, sehpalar kısacası bebeğin uzanabileceği ve çarpabileceği her eşyadan onu korumanız gerekiyor. Çocukların buldukları her eşyayı ağızlarına götürebileceğini düşünerek, gezineceği alanlarda, örneğin; halının üstünde küçük boncuk, iğne, kuruyemiş gibi taneli şeylerin olmadığından emin olmalısınız. Çünkü çocuğunuz gördüğü her şeyi ağzına atacaktır. Kazalardan korunmak için yastık ve minderlerle tehlike oluşturabilecek yerler maskelenebilir.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol
Geri
Üst