sensiz olmaz
Kayıtlı Üye
Basın ve Yayın bölümünün amacı, yazılı ve görsel basında haber kaynağından alınan bilgilerin basım ve yayım aşamasına kadar düzenlenmesi, temel bilgi ve becerilerinin uygulanmasıdır. Basın ve Yayın bölümü üniversitelerin iletişim fakültelerinde bulunmaktadır.
Basın ve Yayın bölümü mezunları, çeşitli basın ve yayın kuruluşunda görev alabilmektedir. Türkiye'de görsel ve yazılı basın kuruluşlarının sayısı özel ve devlet kurumu bakımından oldukça önemli bir artış göstermiştir. Bu bölüm içerisinde yetişen kişiler gazete, dergi ve televizyonlarda yapımcı, yayıncı, sunucu, yönetmen ve metin yazarı olarak görev alabilmektedir.
Basın ve Yayın bölümü mezunları, matbaacılık, basın işletmeciliği, basında pazarlama, radyo ve televizyon, gibi alanlarda çalışabilmektedir. Özel medya kuruluşlarında ilerleme göstererek önemli isimlerle birlikte kendilerini geliştirebilmektedirler. Bu bölümde deneyim ve bilgi birikim oldukça önemlidir. Çalışanların ücret durumu ve kadrosu tecrübesi ile doğru orantılı olarak değişmektedir.
Kitle iletişim araçlarının artması, teknolojinin gelişim göstermesi ve medyaya olan ihtiyacın çok fazla olması Basın ve Yayın bölümü mezunlarının gelecekte önünü açan etkenlerden birisidir. Basın ve Yayın bölümünü tercih edecek olan adayların, çevresinde olup bitenlere karşı duyarlı ve meraklı olması gerekmektedir. Ayrıca başka kişilerle iyi bir şekilde iletişim kurabilmek, yazılı ve sözlü ifadenin kuvvetli olması, okuma ve incelemeye karşı ilgi, olayları tarafsız bir şekilde yorumlayabilme gibi özelliklerin bu bölümü tercih edecek olan kişilerde bulunması gerekmektedir.
Basın ve Yayın bölümünde bir haberin kaynağının nasıl doğrulanacağı ve bu haberin nasıl en iyi şekilde yayımlanması gerektiği öğretilir. Gazetenin ve derginin kapak tasarımdan başlayarak yazılı ve görsel kitle iletişim organının her türlü sorumluluğu basın ve yayın bölümü boyunca öğrencilere öğretilir. Bu bölüm içerisinde editörlük gibi alanların teorik ve pratik dersleri de verilir. Bölüm içerisinde aynı zamanda grafik ve bilgisayar kullanımı da üst düzeyde öğretilmektedir. Fotoğrafçılık, halkla ilişkiler, matbaacılık, radyo sinema ve televizyon, sanat ve tasarım, reprodüksiyon, tipo baskı, serigrafi, ciltleme, dizgi ve görsel teknikler gibi dersler teorik ve pratik olarak öğretilir. Öğrenciler lisans öğrenimi boyunca staj ve iş imkanlarında tecrübe kazanmaktadır.
Basın ve Yayın bölümü içerisinde teknolojik ekipmanlar ile sürekli olarak ilgili bulunmak gerekmetkedir. Öğrenciler öğrenim süresinde kendilerine ait bir yayın organı hazırlamaktadır. Bu yayın organı görsel veya yazılı olarak hazırlanabilmektedir. Özel üniversiteler başta olmak üzere birçok devlet üniversitesinde de Basın ve Yayın bölümü öğrenci alımını sağlamaktadır. Özellikle İstanbul üniversitelerinde bu bölümün sayısı çok fazladır.