ashli
Bayan Üye
Renkleriyle hemen çekim alanına alır sizi.. Öbek öbek çiçekleri şen şakrak merhaba der bir ağızdan... Vazoda şov yapar, bahçelerde şölen havası estirir glayöller....
Glayölleri bahçelere ve evlere davet etmek için o kadar çok neden var ki... Fazla naz yapmaz; güneş ve su yeterlidir onun için. Üstelik çok cömerttir. Soğanları ekmeye 2-3 taneyle başlayın bir kere. Birkaç yıl içinde bereketini göreceksiniz. Konu-komşuya, eş-dosta dağıtmaya başlayacaksınız onları... Gelin şimdi tanıyalım glayölleri.
Kimdir, Kimlerdendir?
- Gladious sp. İridacae (Süsengiller) ailesindendir.
- Doğal yayılma alanı Akdeniz çevresi, Anadolu ve Güney Afrika’dır.
- Kuzgun kılıcı, keklik çiğdemi, alata zambağı, düğün çiçeği, kılıç otu gibi değişen isimlerle anılır yöreden yöreye.
- Kılıç biçiminde yassı ve sivri yapraklara sahiptir. Bu yapraklar birbirinin içinden çıkar.
- Yaprak içinden çıkan çiçek sapı 1-1.5 metre kadar boy yapabilir.
- Huni ya da boru biçimindeki çiçekler sapın üstünde büyük öbekler halinde bulunur.
Ona Nasıl Bakmalı?
- Dikimden önce toprak iyice işlenmeli ve ahır gübresi uygulanmalıdır.
- Çok su istemez. Ancak ilk dikimden sonra düzenli sulama yapmaya dikkat edin. Toprak iyice kurumadan sulama yapmayın. Sonraki dönemlerde, bitki 25-30 santimetre boya ulaştıktan sonra sulamayı azaltın.
- Yaz aylarında sulama çok önemlidir. 3-4 günde bir su verilmelidir. Çiçeklenme dönemi bittikten sonra sulama kesilmelidir.
- Toprak bakımından seçici değildir. İyi hazırlanmış her tip toprakta yetişebilir. Toprak pH’ının 6-7 olduğu durumlarda mutlu olur.
Güneşe Evet, Rüzgara Hayır..
- Normal gelişim sürecinde 10°C-25°C arası sıcaklıklar, gelişimi için en uygun sıcaklıklardır.
- Kışları sert geçen yerlerde kış sonuna dek özel bir koruma gerekir.
- Güneşli alanları sever. Rüzgardan pek hoşlanmaz.
- Sıcaklık ve nispi nemin aşırı farklı olduğu yerlerde sağlıklı gelişim gösteremez.
- Yapraklar kuruduktan sonra, ekim-kasım aylarında soğanlarını topraktan sökün. Ardından kurutun. Bu işlemi gölge bir yerde yapın. Eğer iklim aşırı soğuk değil ve toprak iyi drenajlı ise soğanlarını topraktan çıkarmanıza gerek yoktur.
- Ekim ayı ortasında dikilmiş olan soğanlar, kasım ayının ortasından ocak ortasına kadar kritik döneme girer. Bu dönem ülkemiz iklim kuşağında ısı ve ışık miktarının minimum olduğu sürece rastlar. Bu dönemi atlatabilmek için dikimi önceye veya sonraya alabilirsiniz.
Çoğalsın Glayöller....
- Glayöller yavru soğanlarıyla üretilir. Tek soğan, çok sayıda yavru verir. Bunun dışında soğanların bölünmesiyle de üretim yapılabilir. Bölünen her parçada cücüğün olmasına dikkat edilmelidir. Yavru soğanları dikmeden önce kabuklarının çatlatılması önemli bir işlemdir.
- Soğanlar mart ayından itibaren 15 gün aralıklarla bölüm bölüm dikildiğinde bahçede sürekli glayöl şenliği yaşayabilirsiniz. Bu şekilde 4-5 posta dikim yapabilirsiniz. Evet, sonbahara da veda etme vakti artık. Ve kışa merhaba aynı zamanda. Yeni bir mevsimin yeni ayında bakalım hangi çiçekler renkleriyle canlandıracak bizleri?
EvBahçe Dergisi Kasım 2011 Sayısı