Bankacılık ve Finans Nasıl Bir Bölüm?

sensiz olmaz

Kayıtlı Üye

Finans sektörü hiçbir zaman önemini kaybetmeyecek olan sektörlerden biri olarak görülür. Bankacılık da finans sektörünün önemli parçalarından biridir. Bu alanlarda çalışacak kalifiye eleman yetiştirmek içinse gerek lise, gerekse üniversitelerde çeşitli bölümler vardır. Özellikle üniversiteler bu konuda oldukça öncü davranıp, çeşitli bölümler oluşturarak birçok mezun vermekteler. ''Bankacılık ve Finans'' da bu alanlara eleman sağlayabilecek bölümlerden biridir. Peki, bu bölüm nasıl bir bölümdür?

Bankacılık ve finans çeşitli üniversitelerde dört senelik olarak okunabilen bir bölümdür. Eğer kurum, dili de zorunlu koşuyorsa hazırlık sınıfı atlanmadığı taktirde bir sene de hazırlık eğitimi mecburi olacaktır. Böylece kişi, dil bilerek toplamda beş senede bu bölümden mezun olabilir.

Bankacılık ve finans bölümündeki derslerin içeriği, ilk sene genel olarak her bölümde olduğu gibi genel beceriler üzerinedir. Çoğu üniversitede ilk yıl, bölüm derslerine giriş yapılmaz. Bunun yerine daha çok her üniversite öğrencisinin sahip olması gereken belli başlı beceriler üzerinde durulur. Bunlar genel ekonomi, genel muhasebe, sosyal bilimler, yazılı ve sözlü iletişimin temelleri ve hukuk gibi derslerdir. İkinci yıldan sonra öğrenciler bölüm derslerini almaya başlarlar. Bölüm dersleri arasında para ve banka ile bunların arasındaki ilişkiyi anlatan dersler mevcuttur. Burada ekonomi içerisinde paranın ve bankaların rolü, sistemin işleyişi ve bu aktörlerin diğer etkenler üzerindeki etkileri ele alınır. Bunun yanısıra ekonomi dersleri ağırlıktadır. Öğrencilerin mikroekonomi ve makroekonomi alanlarında derinlemesine bilgi sahibi olmaları beklenir. Bankacılık ve finans bölümündeki en önemli dersler arasında yatırım ürünlerinin ve sermaye piyasası araçlarının incelendiği dersler bulunmaktadır. Bu dersler farklı farklı isimler alabilir. Tüm ürünler tek bir dersin içeriğinde olabileceği gibi, çeşitli alt başlıklara ayrılmış durumda ayrı ayrı dersler halinde de olabilirler. Öğrenciler burada, yatırım araçlarını teker teker inceleyip, onlar hakkında bilgi sahibi olurlar. Tahviller, hisse senetleri, bonolar, türev piyasası araçları, bunların faiz veya maliyet hesaplamaları, riskleri ve olası getirilerine dair bilgi sahibi olduktan sonra birçok egzersiz yaparak konuya hakim olurlar. Bu dersler sonrasında öğrenci, bu araçlar hakkında bilgi sahibidir ve bunlar arasında karşılaştırma yaparak en mantıklı yatırım aracını seçebilecek ve kendisine yüksek getirili bir portföy oluşturabilecektir. Banka muhasebesi ve finansal analiz gibi dersler de bankaların muhasebe sisteminin işleyişi ve önemli kalemleri bilmek ve ayrıca şirketlerin bilançolarını ve gelir tablolarını yorumlayabilmek, finansal durumlarını çeşitli formüllerden elde ettikleri rakamlara göre yorumlayabilmek adına önemli derslerdendir. Risk yönetimi ve sigorta konusundaki dersler de bankacılık ve finans alanlarında çalışacaklar için gerekli bilgileri sağlayan diğer derslerdir.

Bu bölümde henüz okuyorken bir bankada ve ayrıca bir finansal kurumda staj yapmak öğrencinin pratik yapması açısında oldukça önemlidir. Sermaye Piyasası Kurumu, Merkez Bankası ve Borsa'nın düzenlediği kısa zamanlı staj ya da eğitim programlarına da mutlaka katılınmalıdır.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol puff
Geri
Üst