sensiz olmaz
Kayıtlı Üye
Banka müfettişliği; bankaları ve şubeleri denetleyen, genellikle genel merkezlere bağlı çalışan bir meslek grubudur. Güzel yanları olduğu gibi zor yanları da olan bu meslek buna rağmen binlerce insanın ulaşmak istediği bir meslektir. İş olanakları, maaş oranları ve çeşitli olanaklarıyla rağbet görebilen bir meslek olan banka müfettişliğinin zor yanları da vardır. Bunlar sürekli hareket halinde çalışmak, aileden ve evinizden uzak kalmak, belli bir çalışma ofisi gibi alanların olmayışı olarak sıralanabilir. Fakat bu zorluklar yine de en çok tercih edilen mesleklerden biri olmasını engellemez. Peki, banka müfettişi nasıl olunur?
Banka müfettişliğinin çeşitli türleri vardır. Örneğin devlet bankalarında çalışmak için KPSS'de yeterli puan alınmalı ve ilgili kurumların mülakatlarına girilmelidir. Özel bankaların sınavları ise ayrıdır. Her iki durumda da öncelik olarak ilgili üniversite bölümlerinden mezun olma şartı aranır. Bu bölümler genellikle işletme, iktisat, bankacılık, ekonomi, maliye, finans veya matematik bölümleridir. Bu bölümlerden mezun olanlar ilgili kurumların açtığı müfettişlik sınavına girebilirler. Öne çıkabilmek adına mezun olunan bölümün İngilizce ağırlıklı eğitim vermesi ve bireyin yabancı dillerinin iyi derecede olması da önemlidir. Eğer yabancı dil seviyesi ileri derecedeyse buna ispat niteliği sağlayacak sınavlara girmek önemlidir. Ayrıca bu sınavların sonuçları daha sonra mesleğe girildiğinde dil tazminatı olarak fayda sağlayacaktır.
Eğer devlet düşünülüyorsa öncelikle KPSS'den gerekli not alınmalıdır. Bu gerekli not açılan kadroya, giren birey sayısına ve başarı durumuna göre değişebilir. Fakat KPSS çoğu zaman yeterli olmaz. KPSS'den gerekli not alınırsa Maliye Bakanlığı'nın sınavlarına girilmelidir. Bu sınavın da geçilmesi durumunda mülakat aşamasına geçilir. Mülakatı Bakanlığın yetkili kıldığı kişiler gerçekleştirir. Toplu ya da bireysel mülakatlar yapılabilir. Mülakatlarda iletişim becerisi yüksek, diksiyonu düzgün, sabırlı kişiler belirlenir. Mülakatta başarılı olan adaylar atanmak üzere seçilir. Açılan kadrolara göre sınavlardaki başarı durumuna göre atama yapılır.
Özel sektör düşünülürse ilgili bölümlerden mezun olma şartı istenir fakat KPSS sonucu aranmaz. Özel bankaların müfettişleri genellikle kendi sınavlarıyla belirlenir. Her kurum kendi sınavını kendisi belirler. Sınav tarihini ve alınacak kişi sayısını açıklar. Düzenlenen sınava başvuran adaylar uygun görülmesi halinde sınava çağırılır. Bu sınavlarda maliye, muhasebe, işletme, genel kültür ve genel yetenek soruları sorulabilir. Mülakat öncesi yapılacak banka müfettişliği sınavlarıyla mülakata girecek adaylar belirlenir. Özel bankalarda da dili yabancı dil olan bir okuldan mezun olmak ve iyi derecede yabancı dil bilmek önemlidir. Sınavlar geçilirse mülakat aşamasına gelinir. Mülakatları bankaların görevlendirdiği kişiler yapar. Tek tek veya toplu mülakat uygulanabilir. Çeşitli problemler verilip çözümü istenebilir. Toplu halde çalışılması istenebilir. Karşılaşılabilecek sorunlara çözüm önerleri istenebilir. Mülakatta devlet kurumlarında olduğu gibi, diksiyonu ve iletişimi düzgün, zor koşullara uyum sağlayabilecek, sabırlı bireyler belirlenir. Mülakatlarda bunlara dikkat etmek önemlidir. Bu aşamalardan geçtikten sonra başarı derecesine ve bankanın açtığı kontenjana göre atanacak bireyler belirlenir. Belirlenen adaylar banka müfettişi olmaya hak kazanır.