İlk balık çiftliği, günümüzden 5 bin yıl önce Çinde kuruldu. Nehirlerde yakalanan sazan ve kefal balıkları, yapay havuzlara canlı olarak getirildi ve buralarda çoğaltıldı. Avrupada balık çiftlikleri, ilk kez Romalılar tarafından kuruldu. Ortaçağa gelinceye değin, Avrupada bu çiftlikler çok yaygınlaşmamıştı. Ortaçağla birlikte özellikle büyük manastırların yörelerinde besin gereksinimini karşılamak için balık üretimi başlatıldı. Ancak, 19. yüzyıldan itibaren Avrupada yeni açılan yollar aracılığıyla deniz kıyılarına ulaşım kolaylaştı ve insanlar balık gereksinimlerini denizden karşılamaya başladılar. Bunun üzerine balık çiftliklerine duyulan ilgi, yeniden azaldı. 1960′lı ve 1970′li yıllarda denizlerdeki balık yataklarında görülen azalma, taze balık fiyatlarının hızla artmasına yol açtı. Böylece, Avrupa ve Amerikada balık çiftlikleri yeniden gündeme geldi. Bugün, Batı Avrupada ve İngilteredeki balık çiftliklerinde yılda 100 bin ton balık üretilir. Bu rakam, tüketimin yalnızca yüzde birini karşılar.