matrock_guzel
Bayan Üye
Uzmanlar bal ve pekmezin, soğuk havalarda vücudun ısınmasına yardımcı olduğunu, bu şekilde grip ve benzeri hastalıkları önlediğini belirtiyor.
Bağışıklık sistemini güçlendiren gıdalarla dengeli beslenmek; kış hastalıklarından korunmak ve bunlarla savaşmakta büyük önem taşıyor.
Bugüne kadar soğuk algınlığına karşı bir tedavi yöntemi geliştirilemedi. Şu an uygulanan tedaviler soğuk algınlığı ile beraber gelen rahatsızlıkları azaltabiliyor.
Ne yersek yiyelim, ne içersek içelim, hangi ilaçları kullanırsak kullanalım hayatımızın mutlaka 3 gününü kötü geçirmemize neden olan soğuk algınlığının tek çaresi, dinlenmek.
Bunun yanı sıra bağışıklık sistemini güçlendirmek de önem taşıyor. Bunun için neler yememiz gerektiğini bilmemizde büyük yarar var. İşte bağışıklık sistemini güçlendiren yiyecekler:
Yoğurt
Sağlıklı beslenmenin en önemli gıdası olarak tanınan yoğurt, yeni bir araştırmanın sonucuna göre soğuk algınlığını önlüyor. Kaliforniya Üniversitesi araştırmacılarının 1 yıl boyunca 60 kişi üzerinde yaptıkları araştırmaya göre, her gün yoğurt yiyenler üşütme, hapşırma ve öksürme belirtileri göstermiyor.
Brezilya fındığı
Her biri 100 mikrogram selenyum içeren fındıklar solunum yollarına bağlı hastalıklara karşı son derece etkili oluyor. Antioksidan etkili bir mineral olan selenyum, yaşlanma sürecinin hızlanması ile ilişkilendirilen serbest radikallerin doku ve hücrelere verdiği zararları önlemeye yardımcı oluyor.
Sarımsak
Gripten korunmak için her gün 3-4 diş sarımsak yemek yeterli… Anadolu’da ilk Türkçe tıp kitabını yazan Geredeli İshak, sarımsak için “Soğuktan olma bilcümle sayrulukların (hastalıkların) panzehiridir” ifadesini kullanılmış. Sarımsak, grip virüslerinin vücutta çoğalmasını engelleyen allicine ve aliin maddelerini bol miktarda içeriyor. Dolayısıyla günde 3-4 diş sarımsak yemek, gripten koruyor. Ancak, sarımsağın etkisini göstermesi için hastalığa yakalanmadan önce ve çiğ olarak yenilmesi gerekiyor. Aksi halde tedavi edici özelliği kalmıyor.
Enerji içeceği
Uluslararası Spor Besin Gazetesi’ne göre, yoğun antrenman dönemlerinde içilen enerji içecekleri bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Karbonhidrat yüklemesi yapmak, uyku sırasında insanın direncini azaltan kortisol hormonunun artmasına engel oluyor.
Domates çorbası
Amerikan Klinik Gıda Gazetesi’ne göre, sağlıklı yaşam için en iyi anahtar domates kürü. Domates ağırlıklı besinlerin alınmasıyla yüzde 38 oranında güçlenen kan hücreleri, enfeksiyonla mücadelede dirençli oluyor.
C vitaminli meyve ve sebzeler
Kış aylarında özellikle gripten korunmak için narenciyenin yanı sıra, daha fazla C vitamini içeren maydanoz, kivi ve kırmızıbiberin de tüketilmesi öneriliyor. Bu sebzelerin alınması durumunda sadece gribe değil çok sayıda hastalığa karşı da korunma aktif olarak sağlanabiliyor.
Kivi, portakalın yaklaşık iki katı C vitamini içerir. Potasyum açısından da zengin olan kivi, gribe karşı etkili olmasının yanı sıra sindirimi kolaylaştırır, kabızlığı önler.
Vitamin zenginliği açısından nadir bitkiler arasında yer alan kuşburnunun 100 gramında yaklaşık 2 kilo portakala eşdeğer C vitamini bulunur. Etkin bir kan temizleyicisi olarak bilinen kuşburnu, mide kramplarına ve sindirim sistemi sorunlarına karşı çok faydalıdır. Ancak, “C vitamini ile gribi geçireceğim” düşüncesiyle bilinçsizce ve aşırı dozda alınan bu vitamin, böbrek taşına yol açarak zararlı olabilir.
Bal ve pekmez
Havalardaki ani soğumayla birlikte soğuk algınlığına bağlı enfeksiyonların sayısı da artıyor. Yaşanan ani çevresel değişim metabolizmayı olumsuz yönde etkiliyor. Bu havalarda vücudun sıcaklık dengesini korumak için bal ve pekmez tüketilmesi öneriliyor.
Kırmızıbiber
Kore’de bulunan Ulsan Üniversitesi araştırmacılarından Dr. Rina Yu’ya göre, yemeklerde biber kullanmak vücudun bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
Bağışıklık sistemini güçlendiren gıdalarla dengeli beslenmek; kış hastalıklarından korunmak ve bunlarla savaşmakta büyük önem taşıyor.
Bugüne kadar soğuk algınlığına karşı bir tedavi yöntemi geliştirilemedi. Şu an uygulanan tedaviler soğuk algınlığı ile beraber gelen rahatsızlıkları azaltabiliyor.
Ne yersek yiyelim, ne içersek içelim, hangi ilaçları kullanırsak kullanalım hayatımızın mutlaka 3 gününü kötü geçirmemize neden olan soğuk algınlığının tek çaresi, dinlenmek.
Bunun yanı sıra bağışıklık sistemini güçlendirmek de önem taşıyor. Bunun için neler yememiz gerektiğini bilmemizde büyük yarar var. İşte bağışıklık sistemini güçlendiren yiyecekler:
Yoğurt
Sağlıklı beslenmenin en önemli gıdası olarak tanınan yoğurt, yeni bir araştırmanın sonucuna göre soğuk algınlığını önlüyor. Kaliforniya Üniversitesi araştırmacılarının 1 yıl boyunca 60 kişi üzerinde yaptıkları araştırmaya göre, her gün yoğurt yiyenler üşütme, hapşırma ve öksürme belirtileri göstermiyor.
Brezilya fındığı
Her biri 100 mikrogram selenyum içeren fındıklar solunum yollarına bağlı hastalıklara karşı son derece etkili oluyor. Antioksidan etkili bir mineral olan selenyum, yaşlanma sürecinin hızlanması ile ilişkilendirilen serbest radikallerin doku ve hücrelere verdiği zararları önlemeye yardımcı oluyor.
Sarımsak
Gripten korunmak için her gün 3-4 diş sarımsak yemek yeterli… Anadolu’da ilk Türkçe tıp kitabını yazan Geredeli İshak, sarımsak için “Soğuktan olma bilcümle sayrulukların (hastalıkların) panzehiridir” ifadesini kullanılmış. Sarımsak, grip virüslerinin vücutta çoğalmasını engelleyen allicine ve aliin maddelerini bol miktarda içeriyor. Dolayısıyla günde 3-4 diş sarımsak yemek, gripten koruyor. Ancak, sarımsağın etkisini göstermesi için hastalığa yakalanmadan önce ve çiğ olarak yenilmesi gerekiyor. Aksi halde tedavi edici özelliği kalmıyor.
Enerji içeceği
Uluslararası Spor Besin Gazetesi’ne göre, yoğun antrenman dönemlerinde içilen enerji içecekleri bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Karbonhidrat yüklemesi yapmak, uyku sırasında insanın direncini azaltan kortisol hormonunun artmasına engel oluyor.
Domates çorbası
Amerikan Klinik Gıda Gazetesi’ne göre, sağlıklı yaşam için en iyi anahtar domates kürü. Domates ağırlıklı besinlerin alınmasıyla yüzde 38 oranında güçlenen kan hücreleri, enfeksiyonla mücadelede dirençli oluyor.
C vitaminli meyve ve sebzeler
Kış aylarında özellikle gripten korunmak için narenciyenin yanı sıra, daha fazla C vitamini içeren maydanoz, kivi ve kırmızıbiberin de tüketilmesi öneriliyor. Bu sebzelerin alınması durumunda sadece gribe değil çok sayıda hastalığa karşı da korunma aktif olarak sağlanabiliyor.
Kivi, portakalın yaklaşık iki katı C vitamini içerir. Potasyum açısından da zengin olan kivi, gribe karşı etkili olmasının yanı sıra sindirimi kolaylaştırır, kabızlığı önler.
Vitamin zenginliği açısından nadir bitkiler arasında yer alan kuşburnunun 100 gramında yaklaşık 2 kilo portakala eşdeğer C vitamini bulunur. Etkin bir kan temizleyicisi olarak bilinen kuşburnu, mide kramplarına ve sindirim sistemi sorunlarına karşı çok faydalıdır. Ancak, “C vitamini ile gribi geçireceğim” düşüncesiyle bilinçsizce ve aşırı dozda alınan bu vitamin, böbrek taşına yol açarak zararlı olabilir.
Bal ve pekmez
Havalardaki ani soğumayla birlikte soğuk algınlığına bağlı enfeksiyonların sayısı da artıyor. Yaşanan ani çevresel değişim metabolizmayı olumsuz yönde etkiliyor. Bu havalarda vücudun sıcaklık dengesini korumak için bal ve pekmez tüketilmesi öneriliyor.
Kırmızıbiber
Kore’de bulunan Ulsan Üniversitesi araştırmacılarından Dr. Rina Yu’ya göre, yemeklerde biber kullanmak vücudun bağışıklık sistemini güçlendiriyor.