Bal Arıları Gelişim Dönemi

sensiz olmaz

Kayıtlı Üye
Bal arılarında büyüme ve gelişme dönemi önemli ayrıntıları barındırır. Bal arıları yaşamına bir yumurta içinde başlamaktadır. Kraliçe arının petek gözlerinde yumurtlamış olduğu döllenmiş yumurtalarda işçi ve kraliçe arılar, döllenmemiş yumurtalardan ise erkek arılar meydana gelmektedir. Arılarda gelişim dönemi boyunca 3 farklı evre bulunmaktadır.

Bunlar yumurta, larva, pupa ve ergin olmak üzere dörde ayrılır. Yumurta ve büyüme dönemi boyunca petek içinde yer alan arılarda erkek arılar görevlerini yerine getirdikten sonra kovan dışına çıkarılmaktadır. Arılarda büyüme evreleri ve genel özellikleri ise şu şekildedir.
Yumurta: Arı yumurtaları şeffaf elips şekline sahip olan uçları yuvarlak uzun eğriye benzemektedir. Petekler dikkatle incelendiğinde işçi ve erkek arılar için ayrı bölümler bulunduğu görülebilir. Kraliçe arı petek gözlerine ve yumurta türleri göre döllenmiş ya da döllenmemiş şekillerde yumurtalar bırakmaktadır. Bu yumurtalar yine arıların işçi, kraliçe ya da erkek arı olmasını belirlemektedir.
Larva: Bal arılarında larvalar şekil, görüntü ve renk bakımından değişiklik göstermektedir. Bu değişim dönemi boyunca larva hem şekil hem de görüntü bakımından hızlı bir değişim döneminde bulunur. Larva döneminde işçi arıları arı sütü depolamaya başlarlar. Bu sayede larva yumurtadan çıktığında arıların arı sütü ile beslenmesi başlamaktadır.
Pupa: Larva dönemi 6 gün sürmektedir. Bu dönem içerisinde şekil bakımından beş kez değişikliğe uğrayan larva, sonraki evrede pupa dönemine girecektir. Bu dönem içinde larva sonraki evrede pupa, ağzı mühürlenen hareketsiz bir kova şeklini alır. Pupa dönemi işçi arıda 12, erkek arıda 15, kraliçe arıda ise 7 gündür.
Ergin: Bu dönem içinde arı gelişimini tamamlamış ve göreve hazırdır.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol
Geri
Üst