Bakım ve Mekan

İnci

1907
Prenses
akım ve Mekan


Kediler için yaşadıkları mekanlara göre bakım stratejileri geliştirmek gerekir. Yaşadığınız ortamın koşulları kedinizin bakımını da etkileyecektir. Mekanların koşulları üçe ayrılabilir. Bunlara göre gösterilecek bakımlar da farklılaşmaktadır.

1- Evde yaşayan kedi
2- Özgür yaşayan kedi
3- İdeal ortamda yaşayan kedi

Evde yaşayan kedi

Evde yaşayan kediler serbest dolaşabilen kedilerden daha uzun yaşarlar. Eğer küçüklüğünden itibaren alıştırmışsanız kedinizi sadece evde tutabilirsiniz. Bazen evde tutulmaları kedi bakmanın tek yoludur. Özellikle çok yoğun trafiği olan caddelerin etrafındaki evlerde ve apartman dairelerinde. Kedinin hayatta kalması onun özgürlüğünden çok daha önemlidir. Bu tür yerlerde yaşıyorsanız iki seçeneğiniz vardır. Ya kedi bakımını üstlenmeyeceksiniz, ya da onu evden dışarı bırakmayacaksınız. Aksi halde dış ortamı tanımayan kedinize iyilik yerine kötülük edersiniz. Kediler ev hayatına çok çabuk uyum sağlayıp insanlarla rahat ve mutlu bir yaşam sürebilirler.

İdeal ortamda yaşayan kedi

Trafiğin olmadığı ve caddelerden uzak bir mekan onlar için ideal mekandır. Bu ortamda kedi bütün gücünü av için harcayabilir. Burada yapay oyuncaklara gerek kalmaz. Fare avı çiftlik kedisi için çok daha önemlidir. Canı hiç sıkılmaz. Yemek mutlaka kendi sahibi tarafından verilmelidir. Ancak bu şekilde güvenli yaşabilir. Ayrıca aidiyet duygusu olur ve sizi terk etmez.

Yer

Kediler pasif veya uyur durumda, günde tam on altı saat dinlenirler. Bu gereksinimler için sadece onun kullanabileceği, ona ait bir yere ihtiyaç vardır. Bu yer biraz yüksekte olmalıdır. Çünkü kediler her tarafı görebilmek isterler. Örneğin cam kenarları bu ihtiyacı karşılayabilir. Önemli olan bu yerden odanın büyük bölümünü görebiliyor olmasıdır. Kediler bu yeri kendileri seçerler. Bu yerleri bilmeli ve onu oradan uzaklaştırmamalıdır. Soğuktan korunmuş bir alan onların uyku yeri olarak kullanılabilir. Hazır sepet alarak bunun içerisine bir taban geçirebilir ve ona bu alanı sağlamış olursunuz. Önemli olan tabanın kirlendiğinde kolay değiştirilebilir olmasıdır. Aslına bakarsanız onlar bizim yataklarımızın köşesine kıvrılarak uyumayı daha çok tercih ederler.

Tuvalet

Kediyi tuvalete alıştırmak çok kolaydır. Bazı kediler hiç sorun çıkarmadan tuvalet kutularına alışırlar. Tuvaletini yapacağı yere kedi kumu koymanız ve bu kumu bir kere koklatmanız yeterli olacaktır. Bazıları da daha seçicidirler. Tuvalet kutusu konusunda üç temel konuya dikkatle uyulmalıdır:
Temizlik, Mahremiyet, Kaçış olanakları.

Temizlik konusunda kedilerin toleransları farklı farklıdır. Bazıları temiz olmayan kuma kesinlikle tuvalet yapmazlar. Kumu çok kirlenirse halının ya da evin kuytu bir köşesini tuvalet ihtiyacını gidermek için kullanır. Bunun için kum her gün temizlenmelidir. Bazıları da üç-beş gün aynı yeri kullanabilirler. Tuvalet kabı kuytu gizli kapalı yerlere konmamalıdır. Kutunun yeri kediye geniş bir görüş açısı ve kaçma olanağı sağlamalıdır. Kedi ihtiyacını görürken çevrede olup bitenleri izleyebilmeli, bulunduğu mekana giriş çıkış noktalarını görebilmelidir. Tuvalet kabını banyoda bulundurmak akıllıca değildir. Kediler banyolardan su kullanılan yerler olduğu için korkarlar.

Tuvalet kutusunun konulduğu yerin kediye mahremiyet sağlaması da çok önemlidir. Bu amaçla kedilerin görüş alanını kapatmadan tuvalet kutularını, bazı oyuncak ve çiçek saklıları gibi nesnelerle gizlemek iyi sonuç verecektir.

Kedi tuvaletleri yemek yeme, uyku ve oyun alanlarından uzak noktalara konulmalıdır.​
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol
Geri
Üst