"Bak Şimdi" Tiyatro Ötekiyüz..

ashli

Bayan Üye
"BAK ŞİMDİ" Tiyatro Ötekiyüz...

Kara Ana oyunu ile birlikte şiddet konusu ve türlerini tartışmaya başlamıştık. Sosyal şiddet konusu konuşulurken “Kentsel Dönüşüm” programımıza girdi. Konu ile ilgili araştırmalar yapmaya başladık. Hukuksal boyutundan, ekonomik, sosyal ve kültürel boyutlarına kadar pek çok konuda araştırmalar yaptık. Yaşanan örneğini görmek için Dikmen Vadisine gittik. Dikmen Vadisi Barınma Bürosunda incelemeler yaptık. Vadide yaşayan kadınlar ile sohbet ettik. Konu ile ilgili sorunlarını dinledik. Böylece Ankara Dikmen vadisinde yaşayan kadınlar ile şehirlerde yürütülen kentsel dönüşüm çalışmalarının kadınların yaşamına etkileri konusunu ilk ağızdan dinlemiş olduk. Bu konuşmalar üzerine hazırlanan “Gecekondu” konulu sokak oyunu ile Haziran 2009’da gerçekleştirilen Dikmen Festivadi Festivaline katılım sağladık. Vadili kadınlar kendi oyunlarının oynandığını görünce keyifle izleyip hatta oyuna dahil oldular.

Bu birikimler üzerine doğaçlama çalışmalarına devam ettik. Doğaçlamalarda çok fazla malzeme çıktı. Grup içinde yazım çalışmalarına başlandı. Yazım çalışmalar devam ederken doğaçlamalarda çıkan malzemelerin bir kısmını elemek zorunda kaldık. Konu çok zengin ve geniş boyutlu idi, uzun bir oyunda bile hepsini kullanmak mümkün değildi.

Keyifli bir yazım süreci geçirdik. Hatta yazarken kurguladığımız sahnelerin heyecanına kapılıp birden sahneleri oynamaya bile başladık. Kalemi bırakıp oynamaya, oynamayı bırakıp yazmaya geçtik. Nerdeyse rejiyi bile yazarken yaptık. Yazı tekrar tekrar elden geçti, kıyamadığımız pek çok bölümü içimiz cız ederek çıkarmak zorunda kaldık.

Yazım çalışmaları derlendi toplandı “Bak Şimdi” adlı oyun çıktı.

OYUN ÖZETİ
Oyun farklı zamanlarda farklı karakterlerin öykülerinden oluşuyor. Karakterlerin yaşadıkları dönemlerdeki dönüşüm göç gibi öyküler Tarihi Ölünün ağzından günümüze kadar canlanıyor. Kentsel dönüşüm sürecinde yaşanan doğanın tahribatı, çevre kirliliği, rant kavgası, kültürel bütünlüğün bozulması gibi konular öykülerde yer alıyor.
EMEK VERENLER:
Ayfer KOÇ
Aynur MERMER
Aysel ÇAKICI
Ayten SAÇIK
Belma Avcı NAMDAR
Elif GÜNEŞ
Eser BİRKAN (Afiş tasarımı)
Gülay AYGÜN(Çingeneler müziği beste ve ses)
Gülsen BİRKAN
Hanife BACI
Hatice SOY
Hülya ALTUN
Hilal Sarıkaya AVCI
Hilal FIRAT
Hülya DEMİREL
Kozet ŞAHİN
Meral DÖVER (dans koreografi)
Muhterem POLAT
Nurten MÜRŞİTPINAR
Oğuz Ceyhan (Yönetmen) Özge Başak ARSLAN
Seyhan ÇOBAN
Sultan ELMAS (Dekor resimleri)
Türkan YILDIRIM
Yurdagül TANRIVERDİ
SERGİLENEN TARİH VE YERLER
8 Mart 2010: Ankara Sanat Tiyatrosu (Ankara)
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers
vozol
antalya havalimanı transfer
Geri
Üst