ashli
Bayan Üye
Mayıs ayı bahçelerimize tüm enerjimizi yansıtacağımız günleri de getirdi. Keyifli bir yaz geçirmek için, bahçedeki işlere koyulma zamanı...
Bu ayın ilk 10 günü içinde çam türlerinizin gübreleme işini mutlaka bitirin. Çiçek marketlerden, yalnızca çam türleri için özel üretilmiş çam gübresi alın. Etiket bilgilerine göre uygulayın. Yaz boyunca 4 haftada bir sulayın. Çamlarınıza özel çam gübresinin dışındaki gübreleri vermeyin. Asla çiftlik gübresi kullanmayın. Azot içeriği bol gübreler zamansız ibre dökümüne sebep olur.
■ Güllerinizi de bu ay çok iyi gözlemleyin. Havanın birden ısınmasıyla yaprak bitleri zararlısı ve külleme hastalığı hücumuna uğrayabilirler. Yaprak bitleri yoğun değilse, taze gül sürgünlerini ezmeden ve kırmadan, dikkatli şekilde üzerindeki bitleri elle sıyırın. Veya 2 litre suya 1 tatlı kaşığı ölçüsünde eritilmiş arapsabunlu karışıma batırıp biraz tuttuktan sonra, o sürgünü temiz suyla çalkalarsanız, ilaçsız mücadele etmiş olursunuz.
■ Asmalarınızın sürgünleri 25-30 santime ulaştığında mutlaka külleme hastalığına karşı etkin bir ürünü ya da ıslanabilir kükürtlü ürünleri kullanın. Ürünü, etiket dozunun pülverizatör kapasitesine oranını dikkate alarak hazırlayıp, yaprakları iyice ıslatacak şekilde püskürtün. Toz kükürt uygulamasını önermiyoruz. Çünkü doz ayarlamasında yapılan hatalar yüzünden asmalar yanabiliyor.
■ Bu uygulamayı korukların taneleri saçma tanesi büyüklüğüne geldiği zaman ikinci kez, tanelere kırmızı-kahverengi ben düştüğü zaman da üçüncü kez tekrarlayın. Üçüncü uygulama sırasında salkım güvesi zararlısına karşı etkili bir koruma ürününü, yine dozunun, pülverizatörünüzün kapasitesine oranını hesaplayarak karıştırın. Hepsini birlikte uygulayın. Böylece nefis üzümler elde edersiniz.
■ Asmalarınızı ve güllerinizi külleme hastalığına karşı koruyan ürünlerden herhangi birini, elma, şeftali ağaçlarına da uygulayabilir ve onları da külleme hastalığına karşı korumuş olursunuz.
Renk Cümbüşü Yaratın!
■ Yazlık çiçeklerinizin topraklarını, dikimden bir hafta önce veya dikimden 15 gün sonra, azot-fosfor-potasyum ve iz elementleri içeren granül inorganik gübrelerle zenginleştirin. Basit bir ölçü olarak, bir avuç gübreyi, 40 santimetre eninde ve 2 metre boyundaki çiçeklik toprağı hesabına göre, homojen şekilde toprağa serpin. Çapa ile 15 gün aralıklarla toprağı kabartın. Bu sayede yaz boyunca bol ve sağlıklı çiçekler elde edersiniz.
■ Yapı marketlerden temin edeceğiniz, yabancı ot tohumlarından kısmen arındırılmış ve markalı olarak torbalanmış koyun gübresini de çiçekliklerinizde kullanabilirsiniz. Yine yaz boyunca çıkan yabancı otları çapayla ayıklayın.
■ Fide olarak tüplü alacağınız, ateş, kadife, horoz ibiği, kanayan kalpler, aslanağzı, çin karanfili, gazanya (çimen güzeli), şebboy, unutmabeni, petunya, kanayan kalpler, keditırnağı, portakalnergisi, papatya, bahçe begonyası türlerini kullanarak uygun düzenlemelerle sonraki aylar için de bir renk cümbüşü yaratabilirsiniz.
■ Bu ay devam edecek yağmurlar ve dolayısıyla yükselen nem ile bahçelerinizin davetsiz misafirleri olacaktır. Bu zararlılar, mutfak otlarınızın, yaz çiçeklerinizin ve güllerinizin yapraklarını yiyerek veya kök boğazından kemirerek onları zayıf düşürürler.
■ Salyangozları elle toplayıp bahçenizden uzaklaştırabilirsiniz. Telkurtlar ve bozkurtlar için sulama suyuna karıştırılabilecek karışımlar kullanabilirsiniz. Yeşil kurtlar ve diğer kemirici zararlılar için, yaprağa püskürtülen karışımlar kullanılabilir. Salyangoz, danaburnu, telkurt ve bozkurtlar için yem de hazırlayabilirsiniz. Bunun için 250 gram toz şekeri suda eritip 4 kilo buğday kepeğine karıştırın. Buna 100 gram toz böcek önleyici karışım ekleyin. Yemi, akşam üzerleri bahçenizin çeşitli yerlerine 3-4 santimetre çaptaki öbekler halinde koyabilirsiniz.
■ Meyve, süs ağaçları ve çam türlerini, saksı ya da tüplerinin içindeki toprak hacminin 1.5-2 kat daha büyük hacimde açacağınız çukurlara dikin. Bitkinizi dikerken, çukurun alt kısmından çıkan toprağı üste, üstten çıkan toprağı ise dibe serin. Ayrıca, çukurdan çıkan toprağın içine, çıkan toprak hacminin yarısı kadar ölçüde, iyi yanmış koyun gübresi, 2 çorba kaşığı suni gübre, bir kürek iri dişli kum, 2 kürek çiçekçi torfu karıştırarak sererseniz, bitkilerinizin toprağa uyumu çok daha kolay olur.