Bahçenize Özen Gösterin

ashli

Bayan Üye
Bahçeniz ya da balkonunuzda yetiştirebileceğiniz rengarenk sonbahar-kış
bitkileri istiyorsanız, bakım ve dikim önerilerimize kulak verin.

chrysanthemum_x_morifolium_copy_d.jpg


Kasımpatı (Chrysanthenum)

Papatyagiller (Asteraceae) familyasından gelen kasımpatı, hem bahçe hem de balkonda yetiştirilebilir. Bakımı çok kolaydır. Bahçede, 15 cm derinliğe, yarı gölgeli, rüzgar almayan yerlere dikilmelidir. Soğuğa dayanıklı olduğu için balkonda da rahatlıkla yetiştirilebilir. Toprağın nemli olmasını seven kasımpatı, sonbaharkış döneminde dört-beş günde bir, ilkbahar-yaz döneminde ise üç-dört günde bir sulanmalıdır.

kardelenler_2_copy_d.jpg


Kardelen (Galanthus)

Islak ve rutubetli toprağı seven kardelen, karların arasında bile çiçek açmasıyla ünlüdür. Genellikle bahçede yetiştirilen bu bitkinin yetişkin soğanlarını ilkbaharda saksıya da ekebilirsiniz. Bu işlemi yaparken soğanlar, en az 7 cm derinliğe ekilmelidir. Doğrudan güneş ışığı istemeyen kardelenlerin narin yapısı bakımını biraz zorlaştırabilir. Tohumlarda önemli bir değişiklik yoksa sulama işlemini aynı günlerde ve aynı miktarda yapmak önemlidir.

cigdem_17782_copy_d.jpg


Çiğdem (Colchium)

Organik maddelerce zengin toprağı seven çiğdemin kışın açması için, yaz sonuna doğru mutlaka dikilmiş olması gerekir. Küçük soğanlar halinde satılan bitki, türüne ve soğanın iriliğine göre 5-10 cm derinliğe dikilmelidir. Güneşli ya da yarı gölgeli mekanları tercih eden çiğdem, geçirgen ya da kuru toprakta mutlu olur. Bu sebeple, sulama dönemlerini toprağın suyu emme kuvvetine ve havanın nemine göre belirlemek gereklidir.

nergisnergiz_copy_d.jpg


Nergis (Narcissus)

Nötr veya hafif alkali kireçli katmanlar üstünde oluşmuş gevşek yapılı toprakta yetişen nergis, uzun yıllar yaşadığı için kuraklığa dayanıklıdır. Tohum ya da soğan olarak satın alınan bu bitkiyi saksıda 8-10 cm, bahçede ise 10-15 cm derinliğe dikmek yeterlidir. Suyu seven nergislerin gelişimi lodos rüzgarıyla hızlanırken, poyrazla gerileme gösterir. Bu kriteri göz önüne alarak dikilecek mekanın seçilmesi önemlidir.

cicek78_copy_d.jpg


Çuha (Primula)

Eylül ve ekim aylarında ekilen çuha, kasım sonuna doğru çiçeklenir. Bu dönemden sonra en az altı ay çiçekli kalır. Yarı gölgeli mekanları seven bitki, güneş ışığından da etkilenmeden yaşayabilir. Balkon için ideal bir süs bitkisi olan çuha, basık saksılar içinde rahatlıkla yaşayabilir. Torf ile zenginleştirilmiş hafif yapılı toprak karışımıyla yetiştirilen bitkinin toprağı, kış haricinde hafif nemli olarak tutulmalıdır.

azalea_acelya_copy_d.jpg


Açelya (Rhododendron)

Açelya, hava akımlarından kolay etkilenir. Kış aylarında, bulunduğu ortamın 10 derecenin altına düşmemesi gerekir. Balkonda yetiştirmek toprağın ısısını kontrol altında tutmak için idealdir. Kışın bir gün arayla sulanmalı, saksının altındaki tabakta su kalmamasına dikkat edilmelidir. Doğrudan güneş ışığına ihtiyaç duymayan bu bitki dolaylı ışıklardan yararlanabildiği için, yarı gölgeli mekanlara da dikilebilir.

cyclamen_persicum_copy_d.jpg


Siklamen (Cyclamen)

Orman açıklıkları ve kayalık alanlarda yaşamayı seven siklamen, aydınlık ve serin ortamlara alışkındır. Temiz havaya ihtiyaç duyduğundan, diğer çiçeklerden uzak bir yerde yetiştirilmesi, ömrünü uzatır. Boyu 20 cm’e kadar uzayan bitkinin toprağı devamlı olarak nemli tutulmalıdır. Gelişim süreci yavaş olan siklamen tohumunu yaz sonu ekip, ev ısısında tomurcuklanmasını bekledikten sonra bahçeye çıkarılması doğru olur.

pinkflowercamellia_copy_d.jpg


Kamelya (Camellia)

Çalı olarak bilinen ve her dem yeşil kalan kamelya, güle benzeyen düz ya da katmerli çiçekler açar. Yarı gölgeli, sabah güneşi almayan ve poyraz rüzgarından etkilenmeyen alanlar kamelya yetiştirmek için idealdir. Rutubeti seven bitki, asitli topraklarda yetişir. Bakımı kolay olsa da, sulamaya özen göstermek gerekir. İki gün arayla, sabah erken saatlerde ya da akşam güneş battıktan sonra, yağmurlama şeklinde sulanmalıdır.

ataturkcicegi2_copy_d.jpg


Atatürk çiçeği (Poinsettia)

Sütleğengiller (Euphorbiaceae) familyasından gelen Atatürk çiçeği, kış boyunca kıpkırmızı yapraklarıyla bahçeleri renklendirmesiyle ünlüdür. Boyları, beş metreye kadar uzayabilir. Yapraklarının renklenmesi için bolca ışığa ihtiyaç duyar. Ancak yine de güneş ışığına doğrudan maruz bırakılmamalıdır. Yüksek oranda nem isteyen bitkiyi bahçede yetiştirmek için olgunlaşmış dalları nisan ve mayıs aylarında kırıp, geniş bir saksıya ekmek yeterlidir.

brassica_oleraceaacephala_copy_d.jpg


Süs lahanası (Brassica)

Bahçedeki boşlukları doldurmak için ideal bir bitki olan süs lahanası, ekildikten bir yıl sonra renklenir. Tohumları haziran ve temmuz aylarında ekilen bitkinin gelişim dönemi sonbahar sonlarında başlar. Aydınlık yerlerde yaşamayı seven süs lahanası, formunun bozulmaması için güneş ışığına direk maruz bırakılmamalıdır. Hafif kireçli, besin maddelerince zengin toprakları tercih eden bitki, -20 dereceye kadar dayanabilir.

2806fo3fvyra2zf0iv0pteo3dxc_copy_d.jpg


Sardunya (Pelargonium Zonale)

Balkonda saksı içinde, bahçede ise bordür ya da parterlerde yetiştirilen sardunya, otsu veya yarı odunsu çalı şeklinde bir bitkidir. Çok yıllık ve sarıcı olduğu için, özellikle kış aylarında Akdeniz bölgesindeki evlerin dış cephelerinde sıklıkla rastlanır. Kışın bol ışıklı mekanları seven sardunya, yazın güneşi tercih eder. Verimli olabilmesi için toprağının nemli tutulması, birer ay aralıklarla da budama yapılması gerekir.

noel_copy_d.jpg


Noel gülü (Helleborus)

Neme ihtiyaç duyan Noel gülü, humusça zengin kireçli topraklar mutlu olur. Yerinin değişmesinden hoşlanmaz. Özellikle balkonda bakılacaksa, serin ve doğrudan rüzgar almayan bir mekan seçilmelidir. Bahçede ise dikim için yapraklarını dökmeyen ağaçların ya da çalıların önleri doğru olacaktır. Kontrollü sulama, bitkinin sağlıklı büyümesini sağlar. Yağışlı dönemlerde toprağın nemine göre sulamaya devam etmek gereklidir.

gardenya11_copy_d.jpg


Gardenya (Gardenia)

Yaz çiçeği olarak bilinen gardenya, havadar ve ışık alan balkonlarda kış boyunca da çiçek açar. Gün ışığını çok sever. Soğuk havalarda, haftada iki defa, üstlerine ince bir bez örterek tüm gün boyunca dinlenmeye bırakılmalıdır. Asitli toprak ve saf torfla hazırlanan toprak harcı, kışın bitki besinleriyle güçlendirilmelidir. Çiçekleri dökülünce ardında kalan zayıf ve eski dalları her mevsim budamak gerekir.

anthurium_flamingo_cicegi4_copy_d.jpg


Flamingo çiçeği (Antoryum)

Balkon ve teraslar için ideal olan flamingo çiçeği, bir parça ışıkla çiçek açabilir. Bakımı çok kolaydır. Rüzgardan korumak yeterlidir. Sıfırın altına düşen sıcaklıklarda bir süre oda sıcaklığına almak, don oluşmasını engeller. Ancak oda sıcaklığında da çok uzun süre bırakılmamalıdır. Haftada iki defa sulamak yeterlidir. Tabak altında su kalmamalıdır. Saksının artık suyla teması, tabağın içine çakıl taşı yerleştirerek engellenebilir.

resim_copy_d.jpg


Şebboy (Erysimum& Matthiola)

Turpgiller (Brassicaceae) familyasından gelen şebboy, serin havayı çok sever. Boyu 50 cm’e kadar uzayabilir. Bol ışık alan bahçelerde verimli olur. Balkonda, yatay saksı içinde de bahçedeki gibi bir görüntü yakalanabilir. Bakımı ve çoğaltılması çok basittir. Aralık başında çiçek açması için, kasımın ilk haftası dikimini yapmak gerekir. Fide, organik maddece zengin toprağa, 6-9 cm derinliğe ekilmelidir.

hippeastrum_johnsonii2_copy_d.jpg


Çoban çiçeği (Amaryllis)

Hem bahçede hem de saksıda kolaylıkla yetiştirilebilen çoban çiçeğinin bakımı çok kolaydır. Saksı içine, soğanın başı dışarıda kalacak şekilde yerleştirilmelidir. Bahçede ise soğanın tamamını toprağa ekmek gerekir. Soğanı bütün yıl yaprak çıkararak büyüyüp, yavru soğanlar oluşturur. Bu yavrular da ana soğanın yanında büyümeye devam eder. Sulamasına dikkat edildiği sürece, çiçeklenme sorunu yaşamaz.

House Beautiful/Selin Akal
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol
Geri
Üst